Σγετικό: Η υπ’ αρίθμ. πρωτ. 4495/23-5-2017 παραγγελία της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Κατόπιν αλλεπάλληλων σχετικών δημοσιευμάτων και της υπ’ αρίθμ. πρωτ. 4495/23-5-2017 παραγγελίας της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, πλέον των προφορικών επισημάνσεων μας αναφορικά με την υποχρέωση αναφοράς οποιουδήποτε περιστατικού υποπίπτει στην αντίληψη σας αναφορικά με ζητήματα προστασίας ανηλίκων, εφιστούμε την προσοχή σας ειδικότερα στα ακόλουθα:
Το τελευταίο διάστημα έγινε ευρέως γνωστό και στη χώρα μας το διαδικτυακό παιχνίδι με τίτλο «ΜΠΛΕ ΦΑΛΑΙΝΑ», το οποίο απευθύνεται σε ανήλικα άτομα και ιδίως σε εφήβους και στο οποίο αποδίδονται πολλές αυτοκτονίες και αυτοτραυματισμοί ανήλικων ατόμων που σημειώθηκαν ιδίως στη Ρωσία (απ’ όπου φέρεται να κατάγεται ο εμπνευστής του).
Σύμφωνα με τους όρους του ως άνω παιχνιδιού, ο διαχειριστής αυτού, χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έρχεται σε επαφή με τον ανήλικο και αφού καταφέρνει να του αποσπάσει τα προσωπικά του στοιχεία, στη συνέχεια τον υποβάλλει σε μία σειρά δοκιμασιών – αποστολών, υπό μορφή διαγωνισμού, συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (συνήθως 50 ημερών), για την εκτέλεση των οποίων λαμβάνει οδηγίες από άγνωστο πρόσωπο. Οι «δοκιμασίες» αυτές έχουν κλιμακούμενη ένταση, στην αρχή είναι απλές (π.χ αφορούν την ακρόαση ενός τραγουδιού ή την παρακολούθηση συγκεκριμένου βίντεο), ενώ στην πορεία δυσκολεύουν (π.χ. αυτοτραυματισμός), ενώ την τελευταία ημέρα του «παιχνιδιού» η δοκιμασία που υπαγορεύεται συνίσταται στην αυτοκτονία του ανήλικου παίκτη. Στη διάρκεια του «παιχνιδιού» ο ανήλικος υποχρεούται να αποστέλλει στον άγνωστο διαχειριστή φωτογραφία ή βίντεο προκειμένου να αποδεικνύει την εκτέλεση της δοκιμασίας εκ μέρους του, ενώ εάν θελήσει να αποχωρήσει δέχεται απειλές με στόχο την παραμονή του το παιχνίδι.
Προς αποτροπή του κινδύνου συμμετοχής ανηλίκων της περιφέρειας μας στο ως άνω διαδικτυακό παιχνίδι θα πρέπει να γίνεται άμεση αναφορά οποιουδήποτε ύποπτου για συμμετοχή στο εν λόγο διαδικτυακό παιχνίδι περιστατικού, είτε στην αστυνομία, είτε στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος (τηλ. 11188, email: [email protected] , μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα κινητά (smartiphones): CYBERKTD), είτε στην υπηρεσία μας (Εισαγγελία Πρωτοδικών Φλώρινας), είτε στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Φλώρινας (δικαστικό μέγαρο Φλώρινας).
Οι Διευθυντές των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της περιφέρειας μας, καλούνται, μέχρι και το τυπικό πέρας της φετινής σχολικής χρονιάς, να ενημερώσουν με κάθε μέσο (και προφορικά) τους ανήλικους μαθητές και τους γονείς τους για τους ψυχολογικούς και σωματικούς κινδύνους που διατρέχουν από την συμμετοχή τους στο προαναφερθέν «παιχνίδι» και για την ανάγκη αναφοράς στις προαναφερθείσες Αρχές κάθε σχετικού περιστατικού.
Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Ευφημία Θ. ΤΣΙΡΑΚΟΓΛΟΥ Εισαγγελέας Πρωτοδικών