Δόθηκε λύση στο πρόβλημα του ΚΕΦΙΑπ – επαναλειτουργεί η κλινική αποκατάστασης

Σχέδιο ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στον Δήμο Αμυνταίου

Έστω και την τελευταία στιγμή δόθηκε λύση στο οξύ πρόβλημα των συνανθρώπων μας, που χρειάζονται τις θεραπευτικές υπηρεσίες του μοναδικού δημόσιου ΚΕΦΙΑπ στη Μακεδονία και Θράκη.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Φλώρινας Γιώργος Μάντσος στις διοικητικές αρμοδιότητες του οποίου υπάγεται η λειτουργία του ΚΕΦΙΑπ, αποφάσισε την διεύρυνση της επιτροπής αξιολόγησης ασθενών, ειδοποίησε τα νοσοκομεία που στέλνουν ασθενείς να επανυποβάλλουν αιτήσεις ακόμα και αυτοί των οποίων απορρίφθηκαν πρόσφατα.

Από σήμερα οι αιτήσεις θα εξετάζονται όχι πια μόνο από τους δύο φυσιάτρους του Κέντρου αλλά από τετραμελή επιτροπή γιατρών που θα αποτελείται από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, τον Διευθυντή της Ορθοπεδικής κλινικής και τους δύο φυσιάτρους του Κέντρου Αποκατάστασης. Τέλος το αποφασίζω και διατάσσω.

Η ευθύνη του κλεισίματος της κλινικής αποκατάστασης, της αναστάτωσης που επήλθε στη λειτουργία του Κέντρου με την κινητοποίηση των εργαζομένων, αλλά κυρίως γιατί τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή συνανθρώπων μας που χρειάζονταν τις υπηρεσίες του Κέντρου και του προσωπικού του, είναι των δύο φυσιάτρων. Και αυτό συμπεραίνεται από την δήλωση που μας έκανε ο διοικητής του νοσοκομείου Φλώρινας Γιώργος Μάντσος «δεν έγιναν αποδεκτά αιτήματα ασθενών για εισαγωγή. Αιτήματα υπήρχαν αλλά δυστυχώς όλα βγήκαν μη αποδεκτά. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να ισχύει». Στην ίδια κατεύθυνση και ο Δήμαρχος Αμυνταίου Γιάννης Λιάσης ο οποίος δήλωσε «Το ιατρικό προσωπικό είναι το ίδιο, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι το ίδιο, δεν άλλαξε στη δομή του ΚΕΦΙΑΠ κάτι. Πώς λοιπόν μπορούσε να έχει έως 30 εσωτερικούς ασθενείς για αποκατάσταση και σήμερα δεν μπορεί να έχει ούτε έναν; Νομίζω ότι υπάρχουν ευθύνες εδώ..». Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση τις συνέπειες της αντιπαράθεσης εργαζομένων και διοίκησης  να την πληρώνουν οι ασθενείς.

Όμως ευθύνες υπάρχουν και στην διοίκηση του νοσοκομείου που εξαντλεί σωματικά τους γιατρούς. Δεν είναι δικαιολογία ότι προκηρύσσουν τις θέσεις αλλά δεν έρχονται φυσίατροι. Με την σημερινή ακρίβεια οι μισθοί των γιατρών είναι μισθοί πείνας. Ας κάνουν αυξήσεις, να δώσουν κίνητρα, να κάνουν ελκυστική την δημόσια υγεία. Επίσης, τα διοικητικά αντανακλαστικά του διοικητή του νοσοκομείου Φλώρινας έπρεπε να είναι πιο γρήγορα. Γιατί το πρόβλημα δεν προέκυψε ξαφνικά.

Παρ όλα αυτά  η αξιολόγηση των δύο φυσιάτρων και η απόρριψη όλων των αιτήσεων είναι μια άφρων κίνηση απελπισίας και εκβιασμού, που αγγίζει τα όρια της παράβασης ιατρικής δεοντολογίας, του καθήκοντος τους.   

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο και την περιοχή μας δήλωσε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου 2024 θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο του για την αναβάθμιση και ολοκληρωμένη και πλήρη λειτουργία του. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τίποτα εκτός από υποσχέσεις.

Πρέπει να πούμε ότι  επισκεφθήκαμε στις 6.9.2024  το Κέντρο Αποκατάστασης για να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους και τους φυσιάτρους. Δυστυχώς δεν δέχτηκαν να μας μιλήσουν. Ας γνωρίζουν όμως  ότι μόνοι τους δεν μπορούν να λύσουν τα λειτουργικά προβλήματα  τους παρά μόνον  κάνοντας σύμμαχο  την κοινωνία.  Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την όσο το δυνατόν πλατύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Να ξέρουμε  όλοι ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε προσωρινά και δεν λύθηκε. Η καταπόνηση των εργαζομένων υπάρχει καθημερινά, η έλλειψη προσωπικού συνεχίζεται. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα αντέξουν και δεν θα έχουμε επανάληψη της απέλπιδας κίνησης;

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου Γιάννης Λιάσης στη δήλωση του δεν αναφέρθηκε μόνο στην πλήρη ανάπτυξη και των 120 κρεβατιών του Κέντρου Αποκατάστασης για να γίνει σημείο αναφοράς  «για την βόρεια Ελλάδα  και τα νότια Βαλκάνια» αλλά και στην ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης του Ιαματικού τουρισμού στην περιοχή του Αμυνταίου με το ΚΕΦΙΑπ, τα ιαματικά λουτρά «Μπάνια», το Λιμνοχώρι. Μάλιστα έχει στη διάθεση του  την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων   πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτή.

«Εμείς απαιτούμε την ολοκληρωμένη λειτουργία, την πλήρη ανάπτυξη του ΚΕΦΙΑΠ με έως 120 κλίνες, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο υπουργός υγείας, μας είπε ότι θα καταθέσει την πρόταση μέχρι τέλος Μαΐου, βέβαια μας είπε ότι πράγματι καθυστέρησε να καταθέσει την πρόταση, περιμένουμε σύντομα την κατάθεση της πρότασης για ολοκληρωμένη λειτουργία του ΚΑΦΚΑ, για πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη του ΚΑΦΚΑ που αυτό σημαίνει σοβαρότατες επενδύσεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και σοβαρότατες, αν θέλετε, επενδύσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η στόχευσή μας είναι αυτή, ο Δήμος θα αγωνιστεί σε αυτή την κατεύθυνση, διότι έχουμε διασυνδέσει την πλήρη ανάπτυξη του ΚΕΦΙΑΠ με δημόσιο χαρακτήρα,  το επαναλαμβάνω και το τονίζω αυτό, μαζί με τα ιαματικά λουτρά «Μπάνια» και το Λιμνοχώρι που είναι ένα χωριό το οποίο θα γίνει φιλικό χωριό για ΑΜΕΑ και μάλιστα εδώ είστε οι πρώτοι που σας δηλώνω ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μας παρέδωσε την πρότασή της πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η ανάπτυξη του οικισμού του Λιμνοχωρίου».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΤΣΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ (Αριστείδου Εβελίνα) : κ. Μάντσο, δώσατε τελικά λύση στο πρόβλημα του ΚΕΦΙΑΠ για το οποίο οι εργαζόμενοι κάνουν την απεργία; και αν ναι ποια είναι αυτή η λύση που βρέθηκε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μάντσος Γεώργιος): Καταρχήν επικράτησε η άποψη ότι το ΚΕΦΙΑΠ κλείνει και είναι λάθος. Το ΚΕΦΙΑΠ δεν είχε ασθενείς να νοσηλεύσει γιατί έτσι είχε αποφασίσει το ιατρικό προσωπικό να μην κάνει νέες εισαγωγές.

Η λειτουργία του εξακολουθούσε να είναι σε πρωινή βάρδια. Αυτή τη δυσλειτουργία της διαλογής των ασθενών και της αξιολόγησής τους για το ποιοι μπορούν να νοσηλευτούν και ποιοι όχι, γιατί όλα τα περιστατικά δεν γίνεται να νοσηλευθούν,  ας πούμε αν ένας ασθενής έχει τραχειοστομία, δεν μπορεί να ακολουθήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης, την είχανε ως τώρα αποκλειστικά και μόνο οι δύο γιατροί του ΚΕΦΙΑΠ και τώρα με απόφασή μου συστάθηκε καινούργια επιτροπή αποτελούμενη από δύο γιατρούς, διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου, συν τους δύο γιατρούς του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου, όπου θα αξιολογήσουν τα αιτήματα των ασθενών και την εισαγωγή τους. Αυτό χρονικά το προσδιορίζω για την επόμενη εβδομάδα, γιατί έχει γίνει ήδη ορισμός της πρώτης συνεδρίας της Νέας Επιτροπής για την Τρίτη, οπότε αν εισηγηθούν θετικά οι γιατροί μας, από Τετάρτη μπορούν να γίνουν ξανά οι εισαγωγές.

Θέμα για το προσωπικό δεν υπάρχει κακώς πέρασε έτσι στη κοινωνία.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης Μπάμπης): κ. Μάντσο, οι γιατροί του ΚΕΦΙΑΠ κάνανε την αξιολόγηση των ασθενών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μάντσος Γεώργιος): Ως τώρα ναι κ. Τριανταφυλλίδη.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης Μπάμπης): Γιατί ξαφνικά σταμάτησε η ροή στην κλινική; Ξέρουμε ότι η πρωινή βάρδια δούλευε. Η κλινική δεν δούλευε και αυτό το αποφάσισαν οι γιατροί του ΚΕΦΙΑΠ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μάντσος Γεώργιος): Ακριβώς αυτό. Ως τώρα την αρμοδιότητα την είχαν αφήσει στους γιατρούς του ΚΕΦΙΑΠ.

Για την έλλειψη ιατρικού προσωπικού θα σας πω δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι αντιλαμβάνομαι την πίεση που δέχεται το ΚΕΦΙΑΠ λόγω της σοβαρότητας των περιστατικών, έχουνε γίνει κινήσεις και με προκηρύξεις θέσεων και με συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς για να ενισχύσουν το προσωπικό. Δυστυχώς κανένας φυσίατρος δεν υπέβαλλε τα χαρτιά του και η θέση βγήκε άγονη. Όσον αφορά έναν ιδιώτη που είχαμε, που βρήκαμε, κάναμε τη σύμβαση μαζί του και σε τρεις μέρες για τους δικούς του λόγους παραιτήθηκε. Και το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι ότι το ίδιο ιατρικό προσωπικό, το ίδιο νοσηλευτικό προσωπικό πριν από έναν μήνα νοσήλευε 25 ασθενείς. Δεν άλλαξε κάτι, δεν μειώθηκε το προσωπικό, αν αυτό σας λέει κάτι.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης Μπάμπης): Ναι, φυσικά λέει. Το ζήτημα είναι ότι αυτή η λύση τώρα που δίνετε εσείς είναι αποδεκτή από τους γιατρούς αυτούς; Γιατί αν αντιδράσουν οι γιατροί, ξέρετε, έχουνε πολλά τερτίπια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μάντσος Γεώργιος): Θα σας απαντήσω πολύ ωραία. Πολύ καλά μου κάνετε αυτή την ερώτηση. Ουσιαστικά το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου αποτελεί μία κλινική του νοσοκομείου, υπάγεται στο νοσοκομείο. Αλίμονο, αν ο κάθε γιατρός μιας κλινικής αποφάσιζε και τη λειτουργία της. Αλίμονο. Ο καθένας κ. Τριανταφυλλίδη, θα αναλάβει μετά την ευθύνη των πράξεών του. Βγαίνουν κάποιες αποφάσεις νόμιμες στο δικαίωμα που μου δίνει ο νόμος για να λειτουργήσει ξανά το ΚΕΦΙΑΠ ομαλά.

Φυσικά, οι προσπάθειές μας για ανεύρεση ιατρικού προσωπικού θα ενταθούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Αριστείδου Εβελίνα) : Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο, στο κλείσιμο δηλαδή της κλινικής; Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μάντσος Γεώργιος): Δεν υπήρχαν, δεν έγιναν αποδεκτά αιτήματα ασθενών για εισαγωγή. Αιτήματα υπήρχαν αλλά δυστυχώς όλα βγήκαν μη αποδεκτά. Κάτι το οποίο δεν μπορεί να ισχύει.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης Μπάμπης):   Υπάρχει μία διαφορά. Άλλο υπήρχαν αιτήματα για αξιολόγηση και άλλο αξιολογήθηκαν τα περιστατικά να μην γίνουν εισαγωγή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μάντσος Γεώργιος): Ωραία, όταν αξιολογείς ένα περιστατικό και λέγοντας ότι δεν είναι αποδεκτό πρέπει να τεκμηριώσεις την άποψή σου για αυτό. Εγώ στα έγγραφα που έχω στα απαντητικά δεν τεκμηριώνεται κάτι. Λέει ότι δεν γίνεται αποδεκτό για διάφορους λόγους οι οποίοι δεν είναι ιατρικοί.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης Μπάμπης):   κ. Μάντσο, ή η κλινική έκλεισε και λειτουργούσε μόνο με πρωινά, (ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΝΤΣΟΥ: για δύο μέρες έγινε αυτό), γιατί δεν υπήρχαν περιστατικά ή έκλεισε γιατί ενώ υπήρχαν περιστατικά, από έλλειψη προσωπικού, η επιτροπή των γιατρών που έκανε την αξιολόγηση έκρινε ότι δεν θα γίνουν εισαγωγές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μάντσος Γεώργιος): Σας είπα προηγουμένως ότι πριν ένα μήνα η ίδια επιτροπή νοσήλευε 25 περιστατικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης Μπάμπης):   Ναι. Τώρα γιατί δεν υπήρχαν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μάντσος Γεώργιος): Προφανώς είναι ένα μέσο πίεσης που επέλεξαν οι γιατροί,  για να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανεύρεση γιατρού. Επέλεξαν αυτόν τον τρόπο, ο οποίος είναι λάθος φυσικά. Υπήρχαν αιτήματα τα οποία στο σύνολό τους βγήκαν αρνητικά. Έχουν ενημερωθεί εν τω μεταξύ τα νοσοκομεία όλης της περιοχής που συνεργάζεται το ΚΕΦΙΑπ, το ΚΕΦΙΑπ φτάνει μέχρι την Στερεά Ελλάδα, μέχρι τη Θεσσαλία. Έχουν ενημερωθεί όλοι να στείλουν τα νέα αιτήματά τους και να επανυποβάλουν τις αρνητικές απαντήσεις ώστε να τα αξιολογήσει πλέον η επιτροπή που ορίσαμε, η νέα επιτροπή που ορίσαμε η οποία συνεδριάζει την τρίτη το μεσημέρι.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης Μπάμπης):   Από γιατρούς του νοσοκομείου είναι η επιτροπή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μάντσος Γεώργιος): Από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, τον Διευθυντή της Ορθοπεδικής κλινικής και τους δύο φυσιάτρους του Κέντρου Αποκατάστασης.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Αριστείδου Εβελίνα) :Η πρόταση από τον Υπουργό Υγείας για το μέλλον του ΚΕΦΙΑπ ποιά είναι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Μάντσος Γεώργιος):  Αυτή που είχατε ακούσει και είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο υπουργός για την ένταξή του στην ΑΑΜΥ (Ανεξάρτητη Αρχή Μονάδων Υγείας) η οποία είναι δημόσιου χαρακτήρα.  Έχει αναλάβει τη λειτουργία και τον εξωραϊσμό των διαφορών ΚΕΦΙΑπ ανά την Ελλάδα και επίκειται από ότι έμαθα η υπογραφή μιας υπουργικής απόφασης με την οποία  θα ξεκινήσουν διαδικασίες, όπου η ΑΑΜΥ θα αναλάβει να αναπτύξει όλες τις δυνατότητες του ΚΕΦΙΑΠ δηλαδή και τις 100 κλίνες, που αυτό συνεπάγεται και επιπλέον προσωπικό και καινούριες εγκαταστάσεις.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΑΣΗ

«Το ΚΕΦΙΑΠ για τον Δήμο Αμυνταίου είναι πυλώνας ανάπτυξης και βέβαια είναι μια ιστορία η οποία έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ τον τόπο,  γιατί θα μπορούσε να είναι το κέντρο αποκατάστασης, όχι μόνο της Βορείου Ελλάδος αλλά και των όμορων χωρών να είναι ένα σημείο αναφοράς για τα Νότια Βαλκάνια και για την Βόρεια Ελλάδα. Παρόλα αυτά μετά από πολλούς αγώνες είχαμε κάποια στιγμή το ΚΕΦΙΑΠ να λειτουργεί με 30 εσωτερικούς ασθενείς. Η σημερινή εξέλιξη είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη και εμένα με εντυπωσιάζει αρνητικά. Το ιατρικό προσωπικό είναι το ίδιο, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι το ίδιο, δεν άλλαξε στη δομή του ΚΕΦΙΑΠ κάτι. Πώς λοιπόν μπορούσε να έχει έως 30 εσωτερικούς ασθενείς για αποκατάσταση και σήμερα δεν μπορεί να έχει ούτε έναν; Νομίζω ότι υπάρχουν ευθύνες, εδώ ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ποιος πήρε την απόφαση να μην υπάρχει κανένας εσωτερικός ασθενής και βέβαια η άποψη του Δήμου Αμυνταίου είναι όχι μόνο να λειτουργείς με 30 ασθενείς, εμείς απαιτούμε την ολοκληρωμένη λειτουργία, την πλήρη ανάπτυξη του ΚΕΦΙΑΠ με έως 120 κλίνες, κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο υπουργός υγείας, μας είπε ότι θα καταθέσει την πρόταση μέχρι τέλος Μαΐου, βέβαια μας είπε ότι πράγματι καθυστέρησε να καταθέσει την πρόταση, περιμένουμε σύντομα την κατάθεση της πρότασης για ολοκληρωμένη λειτουργία του ΚΑΦΚΑ, για πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη του ΚΑΦΚΑ που αυτό σημαίνει σοβαρότατες επενδύσεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και σοβαρότατες, αν θέλετε, επενδύσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Εάν δεν συμβούν αυτά δεν θα έχουμε πλήρη ανάπτυξη του ΚΑΦΚΑ και ολοκληρωμένη λειτουργία. Η στόχευσή μας είναι αυτή, ο Δήμος θα αγωνιστεί σε αυτή την κατεύθυνση, διότι έχουμε διασυνδέσει την πλήρη ανάπτυξη του ΚΕΦΙΑΠ με δημόσιο χαρακτήρα,  το επαναλαμβάνω και το τονίζω αυτό, μαζί με τα ιαματικά λουτρά «Μπάνια» και το Λιμνοχώρι που είναι ένα χωριό το οποίο θα γίνει φιλικό χωριό για ΑΜΕΑ και μάλιστα εδώ είστε οι πρώτοι που σας δηλώνω ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μας παρέδωσε την πρότασή της πώς μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η ανάπτυξη του οικισμού του Λιμνοχωρίου.

Άρα είμαστε σε μια κατεύθυνση, αυτός ο πυλώνας ανάπτυξης ΚΕΦΙΑπ – ιαματικά λουτρά «Μπάνια» – Λιμνοχώρι, να έχουμε πλήρη ανάπτυξη και να αποδώσει τα μέγιστα για την περιοχή. 

Εβελίνα Ι. Αριστείδου 

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης