Δράσεις από την Unicef και τον Δήμο Φλώρινας στον οικισμό Ρομά

Η Unicef, στο πλαίσιο του έργου Pani-Water is Everything που πραγματοποιεί σε συνεργασία με τις οργανώσεις AID & REVMA, υλοποίησε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 μια εκπαιδευτική και μια κοινοτική δράση στον οικισμό Ρομά του Δήμου Φλώρινας.

Ο Δήμος Φλώρινας, με τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας και μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, συμμετείχε στις δράσεις οι οποίες είχαν ενημερωτικό χαρακτήρα και στόχευαν στην προαγωγή της υγείας των Ρομά, προωθώντας καλές πρακτικές υγιεινής και πρόληψης.

  • Στις κοινοτικές δράσεις δημιουργήθηκαν ομάδες γυναικών, με κύριο στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμβουλευτική από τους δύο επαγγελματίες σωματικής και ψυχικής υγείας που συνεργάζονται στο έργο.
  • Στις ομάδες γυναικών δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα όπως η πρόληψη, η ατομική υγιεινή, ο εμβολιασμός και η κύηση στην εφηβεία, αλλά και στην απαραίτητη προετοιμασία για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο.
  • Οι εκπαιδευτικές δράσεις εστίασαν στην προώθηση κανόνων ατομικής υγιεινής μέσω της διαδραστικής αφήγησης του παραμυθιού “Ο Πανής” (εμπνευσμένο από την τσιγγάνικη λέξη pani “νερό”), την κατανόηση της ορθής διαχείρισης του νερού με σεβασμό προς το περιβάλλον και την ανάδειξη της πρόσβασης σε καθαρό νερό ως πανανθρώπινο δικαίωμα.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση ετοίμασαν ζωγραφιές γύρω από το θέμα του παραμυθιού και μετέδωσαν με τον δικό τους τρόπο το μήνυμα του ήρωα Πανή.

Στο τέλος των δράσεων ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους γονείς, την αρμόδια Αντιδήμαρχο και τα στελέχη του Κεντρου Κοινότητας και διανεμήθηκαν στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες οικογενειακά και παιδικά/εφηβικά kit, τα οποία περιείχαν βασικά είδη ατομικής υγιεινής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ