Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Αέρια ρύπανση, υγεία και τοπική ανάπτυξη» διοργάνωσε ο Δήμος Φλώρινας στις 31 Μαΐου 2021 στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «TRAP – Transboundary Air Pollution Health Index Development and Implementation» (Μελέτη και Εφαρμογή του Δείκτη Υγείας για τη Διασυνοριακή Ατμοσφαιρική Ρύπανση).
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλειος Γιαννάκης, ενώ παρευρέθηκαν πάνω από 35 στελέχη φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και επιστήμονες στο γνωστικό πεδίο του περιβάλλοντος και της υγείας.
«Ο Δήμος Φλώρινας βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της ενεργειακής μετάβασης, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα, καταθέτοντας προτάσεις κι εντάσσοντας έργα που έχουν ως στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Φλώρινας.
Το έργο TRAP στοχεύει στην αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης όσον αφορά την ποιότητα του αέρα στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, στην εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης και στη δημιουργία δεικτών δημόσιας υγείας για την αξιολόγηση της επίπτωσης της ποιότητας του αέρα στην ανθρώπινη υγεία και το φυσικό περιβάλλον.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους του προγράμματος INTERREG – IPACBC «Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020».
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την προέλευση και τις επιπτώσεις των αέριων ρύπων, τα προβλήματα που προκαλούν στο περιβάλλον και στην υγεία, καθώς και για το ρόλο των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και του τομέα των μεταφορών στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Στο σεμινάριο, επιπλέον παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν καινοτόμες δράσεις αναφορικά με τη μείωση των επιπτώσεων της αέριας ρύπανσης, αποτελώντας αφορμή για μελλοντικές συνέργειες με απώτερο στόχο την τοπική ανάπτυξη που θα βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση της υγείας και ευημερίας των πολιτών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Μεταξύ των εισηγήσεων, ο Όμιλος Ρομποτικής του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας (η Άσπα, ο Αχιλλέας, ο Δημήτρης και ο Θεόφιλος], οι μικροί hackers, υπό την καθοδήγηση του Δασκάλου τους Γιάννη Αρβανιτάκη, παρουσίασαν το πρόγραμμα Envirosocial, μέσω του οποίου συλλέγονται και διαμοιράζονται περιβαλλοντικά δεδομένα με χρήση απλών συσκευών που προσαρμόζονται στα ποδήλατα, εμπλέκοντας παράλληλα τους πολίτες σε ένα νέο διαδικτυακό κοινωνικό δίκτυο που στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την άμεση εμπλοκή της κοινωνίας σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας.
Αναλυτικά στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιαννάκης ανέφερε:
“Είναι πλέον γεγονός, ότι η απεξάρτηση της οικονομίας από τα ρυπογόνα καύσιμα αποτελεί βασική προτεραιότητα της εθνικής πολιτικής, όπου και προβλέπεται η πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας. Μία πολιτική, που συμβαδίζει και με την φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη Ήπειρος.
Ο Δήμος Φλώρινας βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης. Όπως, ίσως, έχετε ακούσει, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, έρχεται στη Φλώρινα το φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο είναι το πιο καθαρό καύσιμο σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά και συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Εντός του επόμενου μήνα θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 20,2 εκ. ευρώ, το οποίο εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η υλοποίηση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους και η ολοκλήρωσή του αναμένεται στο τέλος του 2023.
Στην πορεία λοιπόν προς αυτήν τη μετάβαση, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι νέες τεχνολογίες και η συνδρομή τους στην παρακολούθηση και διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν το κλίμα, αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου.
Άλλωστε (στην πορεία της μετάβασης), οι οικονομίες και οι ενεργειακές ανάγκες δεν θα καλυφθούν μόνο από τις νέες ενεργειακές τεχνολογίες που θα αντικαταστήσουν τις παλαιότερες, αλλά και από τις κινήσεις και την εκμετάλλευση των φυσικών και κοινωνικών πόρων στην κάθε τοπική κοινωνία που θα προσδώσουν αξία και κοινωνικο-οικονομικό κέρδος.
Σήμερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του διασυνοριακού Προγράμματος TRAP (Transboundary Air Pollution Health Index Development and Implementation) θα σας παρουσιάσουμε τη δουλειά που γίνεται σε αυτήν την κατεύθυνση.
Έχουμε εγκαταστήσει εντός του πρώην στρατοπέδου Τάγαρη σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο οποίος έχει ενταχθεί στο δίκτυο των σταθμών του ΚΕΠΕ (Κέντρο Περιβάλλοντος) Δυτικής Μακεδονίας.
Η διασυνοριακή διάρθρωση του Προγράμματος Interreg, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εικόνα των μετρήσεων ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή.
Στόχος μας είναι το έργο αυτό, όπως και όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα στα οποία συμμετέχουμε, να αποτελέσουν ένα βήμα και μία ώθηση για τους συμπολίτες μας, ώστε να πάμε την περιοχή μας ένα βήμα παρακάτω στη μετα-λιγνίτη εποχή. Να διαφοροποιηθούμε μέσω της αξιοποίησης των εγγενών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής μας.
Σε αυτό το σημείο θέλω να απευθύνω ένα θερμό καλωσόρισμα στην εκδήλωση μας στον Όμιλο Ρομποτικής του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, που υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους Γιάννη Αρβανιτάκη, αποτελούν παράδειγμα των δυνατοτήτων που σας ανέφερα. Μικροί Χάκερ που μετατρέπουν τις ιδέες τους σε δράση και τις υλοποιούν.
Τους οποίους θέλω να σας πω ότι παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού μετά τη βραβευμένη πρόταση τους για το «Αυτόνομο Αποχιονιστικό Μηχάνημα στις σχολικές αυλές»… μπαίνουν και στα “χωράφια” μας! Σήμερα, εντός της ατζέντας έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε την πρόταση τους για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής μέσα από τις δικές τους ανησυχίες”.