Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.
Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870 η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να “σαραντίσει“, σύμφωνα με την σύγχρονη ορολογία. Μια κίνηση που ακόμα και σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός).
MANA ΜΟΥ!!! Λέξη μαγική που βγαίνει από τα σπλάχνα μαq σε κάθε δυσκολία!!!
ΜΑ-ΜΑ!!! Η πρώτη μας λέξη, όταν από μωρά ασυνείδητα καταλαβαίνουμε ότι μπορούμε να ενώσουμε το πάνω με το κάτω χείλος και αποτελεί την καθημερινή μας αναφορά σε αυτήν.
ΜΗΤΕΡΑ!!! Όταν φοβόμαστε την έλλειψή της.
ΜΑΝΟΥΛΑ!!! Όταν θέλουμε να ηγηθούμε σε αυτήν !!!
Χρόνια πολλά …!!!
Στις μάνες που έχουν χάσει τα παιδιά τους και είναι ΜΑΝΕΣ που τα μητρικά τους ένστικτα είναι δυνατότερα από κάθε μάνα!!!!!
Στις μάνες που ζουν τα παιδιά τους και αγωνιούν γι´ αυτά.
Στις μάνες που περιμένουν να γεννηθούν αυτά.
Σε αυτές που υιοθέτησαν .
ΚΑΙ καλό παράδεισο στις μάνες που από εκεί ψηλά , είναι δίπλα μας.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ : ΜΑΝΑ, ΜΑΜΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΜΑΝΟΥΛΑ!!!!!!!