Ολοκληρώθηκε, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, η διαδικασία αποϊεροποίησης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αχλάδας με την ανεύρεση λειψάνου στην παλιά Αγία Τράπεζα του ναού. Το λείψανο, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Φλώρινας κ.κ. Ειρηναίο, θα προσδιοριστεί τίνος είναι από το βιβλίο κατασκευής ναών που τηρείται στην Μητρόπολη.
Υπενθυμίζεται ότι η αποϊεροποίηση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αχλάδας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 παρουσία του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδασίας κ.κ. Ειρηναίου.
Συγκινητικό το κλίμα και θλιμμένα τα πρόσωπα των κατοίκων του χωριού που ήταν εκεί για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της αποϊεροποίησης, αφού οι μνήμες είναι πολλές και ο αποχωρισμός δύσκολος. Άλλωστε δεν ήταν λίγοι αυτοί που με δάκρυα στα μάτια εξέφρασαν την επιθυμία τους να βρεθεί μια άλλη λύση, ώστε να μην γκρεμιστεί ο ναός και εάν αυτό δεν είναι εφικτό τότε να χτιστεί ξανά σε άλλο σημείο ο Ι.Ν Αγίου Γεωργίου.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου θα αποτελεί σε λίγο παρελθόν αφού θα κατεδαφιστεί γιατί η περιοχή της εκκλησίας έχει απαλλοτριωθεί και θα γίνει ορυχείο .
Ο ποιμενάρχης εξήγησε στους κατοίκους ότι συνηθίζεται σε περιπτώσεις που οι εκκλησίες για διαφόρους λόγους κατεδαφίζονται, από φυσικά ή τεχνικά φαινόμενα, να υπάρχει η διαδικασία της αποϊεροποίησης, που σημαίνει εάν η Αγία Τράπεζα έχει λείψανα Αγίων, αν δηλαδή ο ναός έχει εηκαινιαστεί. Εάν λοιπόν είναι εγκαινιασμένος τότε από την Αγία Τράπεζα παίρνουμε τα λείψανα και τα τοποθετούμε είτε στον ναό της ενορίας είτε αν δεν υπάρχει σε κάποιον άλλο ναό, κυρίως αν έχουμε την πληροφορία του Αγίου που είναι τα λείψανα, πάντα είναι μόνο μαρτύρων τα λείψανα, τα πηγαίνουμε αν υπάρχει αφιερωμένος ναός στο όνομα των Αγίων ή του Αγίου, που έχει μέσα τα λείψανα. Είναι μια πνευματική διαδικασία.
Συγκινημένος μίλησε και ο Δημήτριος Ρίζος, Θεολόγος και Ιεροκήρυκας, καθώς ο παππούς του ήταν ένας από αυτούς που έχτισαν την παλιά εκκλησία πάνω στην οποία κτίστηκε ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου ενώ ο πατέρας του λειτουργούσε ως ιερέας. «Αυτό που έζησα εδώ πέρα από μικρός που υπηρετούσε ο πατέρας μου ως ιερέας και εξυπηρετούσε την Μελίτη, την Αχλάδα και τον Σκοπό και ερχόμασταν, στον παλαιό ναό του Αγίου Δημητρίου τον οποίον έχτισε ο Δημήτριος Ρίζος, είναι ο παππούς μου ο οποίος είχε συνεργείο και έχτιζε σπίτια και έχτισε τον πρώτο ναό μετά από τα χαλάσματα γιατί ήτανε ερειπωμένη όλη η περιοχή από τον ναό του Αγίου Γεωργίου. Όταν ήρθε ο επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης ξέρετε ότι έχτισε πολλούς ναούς και ειδικά εκεί όπου υπήρχαν περισσότερες ανάγκες, ο ναός αυτός ήταν μικρός δεν εξυπηρετούσε όλους τους κατοίκους και χρειάστηκε να γίνει ένας μεγαλύτερος ναός. Όταν εφημέρευε εδώ ο πατήρ Ιωάννης Κλειντσάρης ο οποίος έμενε και σε αυτή τη γειτονιά, στα 30 μέτρα από τον ναό ήταν το σπίτι του, έχτισε τον ναό, τον περιποιήθηκε και είναι εξυπηρετικός ο ναός, καλύπτει τις ανάγκες του χωριού και έχουμε αυτή την κατάσταση τώρα που είναι θλιβερή, που αναγκαζόμαστε έναν καινούριο ναό που είναι τακτοποιημένος να γκρεμίζεται επειδή υπάρχουν άλλες πλέον συνθήκες. Είμαστε εδώ πέρα όπως ακούσατε και από τον Επίσκοπο για να δούμε τα λείψανα. Τα λείψανα πρέπει να υπάρχουν στην Αγία Τράπεζα για να γίνεται η Θεία λειτουργία. Όταν δεν υπάρχουν λείψανα και δεν είναι ο ναός εγκαινιασμένος ο Ιερέας πρέπει να φέρνει αντιμήνσιο πάνω στο οποίο πρέπει να υπάρχουν λείψανα Αγίου και αυτό εξυπηρετεί τους ναούς όπου δεν έχουν γίνει τα εγκαίνια.
Εδώ από ό,τι φάνηκε μέχρι τώρα υπάρχει κάτι από κάτω, το στοιχείο το οποίο μας βεβαιώνει ότι υπάρχει κάτι κάτω είναι ένα κομμάτι υφάσματος που έχει πάνω κηρομαστίχη η οποία χρησιμοποιείται όταν γίνονται τα εγκαίνια του ναού και κολλάνε όλα τα σχήματα που βάζουμε πάνω, οι τέσσερις Ευαγγελιστές είναι κολλημένοι στις τέσσερις γωνίες της Αγίας Τραπέζης με κηρομαστίχη και το φυτό, δηλαδή το κέντρο της Αγίας Τραπέζης όπου υπάρχει η οπή μέσα στην οποία σε ένα κουτάκι κατά κανόνα χρυσό ή χρυσοφανές υπάρχουν τα λείψανα, τα οποία είναι βουτηγμένα και αυτά μέσα σε μύρο και κηρομαστίχη και αυτό ψάχνει να βρει ο δεσπότης , όταν βρεθεί και το πάρουν τότε θα είναι ο ναός και για γκρέμισμα αλλά ώσπου να μην βρεθούν αυτά υπάρχει πρόβλημα από σεβασμό στα λείψανα που απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν».