Ανοιχτή συνάντηση στον Λευκώνα Πρεσπών για τα καρποφόρα δέντρα και τη συμβολή τους στη διαχείριση της άγριας ζωής

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE ARCPROM 

Θέμα: Ανοιχτή Συνάντηση με την Τοπική Κοινωνία | «Τα καρποφόρα δέντρα και η συμβολή τους στην διαχείριση της άγριας ζωής»

Ημερομηνία: Τρίτη, 23 Ιουλίου 2024

Ώρα: 19:00 – 21:00

Τόπος: Καφέ Μπαρ «Λιβελούλα», Λευκώνας

Ανοιχτή συνάντηση με την τοπική κοινωνία στην περιοχή των Πρεσπών και με θέμα «Τα Καρποφόρα Δέντρα και η συμβολή τους στη διαχείριση της Άγριας Ζωής» διοργανώνουν η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE ARCPROM.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, ώρα 19:00 – 21:00, στο καφέ μπαρ «Λιβελούλα» στον Λευκώνα και στοχεύει στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με καλές πρακτικές για τη βέλτιστη διαχείριση των καρποφόρων δέντρων. Στην συνάντηση θα συμμετάσχει ο  Δρ. Νίκος Νικήσιανης, βιολόγος, ο οποίος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου Ecovariety. Στην συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση των εγκαταλελειμμένων καρποφόρων δέντρων και παλιών κοινοτικών οπωρώνων που βρίσκονται στην περιοχή. Θα ακολουθήσει συζήτηση με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

Ο συνδυασμός της κλιματικής κρίσης και της εγκατάλειψης της ελληνικής υπαίθρου έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στα οικοσυστήματα και στη συμπεριφορά των άγριων ζώων, όπως είναι η καφέ αρκούδα. Οι αρκούδες τρέφονται κυρίως με καρπούς οπωροφόρων δέντρων, στη διάρκεια μιας περιόδου περίπου 6 μηνών κάθε χρόνο, λόγω και της χρονικής αλληλουχίας ωρίμανσης των καρπών. Ωστόσο, ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η  κοντινή απόσταση οπωροφόρων από κατοικημένες περιοχές, η κακή διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, καθώς και η πιθανή έλλειψη επαρκούς τροφής στο δάσος, καθώς και άλλοι παράγοντες, όπως η προστασία των νεογνών από τα επιθετικά αρσενικά, μπορεί να τις εξωθήσει στο να αναζητήσουν τροφή πιο κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μία αρκούδα μπορεί να εισέλθει σε έναν οικισμό. Μερικοί από αυτούς σχετίζονται με την απώλεια, κατάτμηση και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων της, την ευκολία  ανεύρεσης τροφής σε οικιακά απορρίμματα (κάδοι σκουπιδιών) αλλά και κάποια ιδιαίτερα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά των θηλυκών που έχουν μικρά. Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση που συνδυάζει την παρακολούθηση και ενδεχόμενη  βελτίωση των φυσικών πηγών τροφής και την αποκατάσταση των ενδιαιτημάτων της καφέ αρκούδας, την ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την υιοθέτηση μέτρων προστασίας και πρόληψης ζημιών, και τη συνεργασία διαφορετικών κοινωνικών εταίρων για την υλοποίηση συντονισμένων δράσεων.

Για παράδειγμα, η συντήρηση παλαιών οπωρώνων στην δασική ζώνη βλάστησης και η φύτευση νέων καρποφόρων δέντρων σε ασφαλείς περιοχές, μακριά από οικισμούς, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διαθεσιμότητας τροφής και να μειώσει την ανάγκη τους να πλησιάζουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, η σωστή φροντίδα και η περίφραξη των οπωροφόρων δέντρων εντός των οικισμών, καθώς και η βέλτιστη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς «εξοικείωσης» που παρουσιάζουν μερικές αρκούδες με την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη της ανοιχτής συνάντησης θα πραγματοποιηθεί  η 6η συνεδρίαση της «Πλατφόρμας Συνύπαρξης Τοπικών Κοινωνιών-Αρκούδας», η οποία αποτελείται από εκπροσώπους τοπικών φορέων, οργανώσεων και άλλων ενδιαφερομένων μερών που σχετίζονται με την παρουσία της αρκούδας στην περιοχή[1].

Στη συνεδρίαση θα εξεταστεί το πως μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα καρποφόρα δέντρα στο Εθνικό Πάρκο καθώς και πως μπορούμε να ενθαρρύνουμε την αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων οπωρώνων και τη φύτευση νέων οπωρώνων και οπωροφόρων θάμνων.

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Η Καλλιστώ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2004. Οι δράσεις της αφορούν στη διατήρηση της άγριας ζωής, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά, αλλά και στη συνύπαρξη των ειδών αυτών με τον άνθρωπο. Περισσότερες πληροφορίες: www.callisto.gr

[1] Η Πλατφόρμα αποτελεί συμβουλευτική επιτροπή προς τη Μονάδα Διαχείρισης στο πλαίσιο της δράσης C1.2 του LIFE ARCPROM και  στην οποία συμμετέχουν ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών Φλώρινας, Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Επιμελητήριο Φλώρινας, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Κυνηγετικός Σύλλογος, Δήμος, Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕΦ, Πελεκάνος, ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣ. & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΡΑΣ/ΤΩΝ, Κτηνοτροφικός Σύλλογος).