Έργο Arsinoe Horizon 2020: Εργαστήριο του  Παρατηρητηρίου Πολιτών «MINKA» στην περιοχή των Πρεσπών

Αναμνηστική φωτογραφία της διοργάνωσης στο πεδίο (φωτ.: Α. Τοπαλοπούλου)

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Παρατηρητηρίου Πολιτών «MINKA» με το Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις του Λαιμού Πρεσπών, στο πλαίσιο της 4ης Μελέτης Περίπτωσης Λιμνών Πρεσπών-Οχρίδας του έργου ARSINOE «Climate resilient regions through systemic solutions and innovations» – Πρόγραμμα Horizon 2020. Το εισαγωγικό εργαστήριο διοργανώθηκε από την αποστολή του Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με την υποστήριξη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας.

. Το έργο «Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Λαιμού Πρεσπών» στην εφαρμογή MINKA (φωτ.: Α. Τοπαλοπούλου)

Στο χώρο του σχολείου παρουσιάστηκε η σημασία της βιοποικιλότητας της περιοχής και η σύνδεσή της με την κλιματική αλλαγή, καθώς και το πως η Επιστήμη των Πολιτών συμβάλλει στην καταγραφή της, με την ενεργή συμμετοχή στη συλλογή παρατηρήσεων φυτών και ζώων, και ως εκ τούτου στη δημιουργία βάσης δεδομένων για τους ερευνητές που μελετούν τη χλωρίδα και πανίδα και εργάζονται για την προστασία της.

Αναμνηστική φωτογραφία της διοργάνωσης στο πεδίο (φωτ.: Α. Τοπαλοπούλου)

Για την εργασία στο πεδίο (ευρύτερη περιοχή του θυροφράγματος «Κούλας» και περιοχή Οικότοπου προτεραιότητας 6260), δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες λειτουργίας της εφαρμογής «MINKA» στο κινητό τηλέφωνο. Οι μαθητές/τριες του σχολείου χωρίστηκαν σε ομάδες δράσης για τις εξερευνήσεις και καταχωρήσεις των παρατηρήσεων, ενώ παράλληλα γνώρισαν τις δράσεις επέμβασης και προστασίας της φύσης καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της περιοχής όπως είναι η διαχείριση του νερού. Τα αποτελέσματα του εισαγωγικού εργαστηρίου με τη σχολική κοινότητα ξεπέρασαν τις προσδοκίες φθάνοντας τις 109 παρατηρήσεις από την πρώτη κιόλας ημέρα, καθιστώντας ελπιδοφόρα την συνέχεια του συμμετοχικού εγχειρήματος. Το έργο/εκδήλωση σε εξέλιξη «Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Λαιμού Πρεσπών» είναι επισκέψιμο στο σύνδεσμο https://minka-sdg.org/projects/gymnasio-lykeiakes-taxeis-laimoy-prespwn.

Εργασία πεδίου (φωτ.: Θ. Γρηγοριάδου)

Στο έργο ARSINOE Horizon 2020 το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετέχουν 41 εταίροι από 15 χώρες, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εργασία πεδίου (φωτ.: Α. Τοπαλοπούλου)

Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Το ενημερωτικό φυλλάδιο MINKA

@ARSINOE_EU @CLaspidou @GiannisAdamos @CivEngUTH

#MINKA #climate #resilience #regions #adaptation #sustainability #livingLabs #policies #water #climatechange #systeminnovation #casestudies #watermanagement #studentcommunity #Prespes

#necca #ofypeka

Το ενημερωτικό φυλλάδιο MINKA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ