Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας συνεδρίασε εκτάκτως την 13η Απριλίου 2021 με θέμα την συμμετοχή του Συλλόγου μας στην Πανελλαδική Ημέρα Διαμαρτυρίας Δικηγόρων (την Πέμπτη 15-4-2021)  για την συνεχιζόμενη αδιαφορία της κυβέρνησης για την λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης του Δικηγορικού Σώματος.

Η λειτουργία των Δικαστηρίων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας κάθε χρονική στιγμή. Είναι αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει πραγματικά μέτρα προστασίας και ασφάλειας όλων των παραγόντων απονομής Δικαιοσύνης, των εργαζομένων και των πολιτών. Μέτρα που προϋποθέτουν ουσιαστική οικονομική ενίσχυση για την εξεύρεση χώρων και αιθουσών, προμήθεια και διάθεση υγειονομικού υλικού, συχνές απολυμάνσεις και συστηματική διεξαγωγή τεστ, πρόβλεψη για έγκαιρο εμβολιασμό του κλάδου μας παράλληλα με τον εμβολιασμό όλων των εμπλεκομένων στην δίκη προσώπων έτσι ώστε οι πολίτες άμεσα να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορθή απονομή δικαιοσύνης, με κριτήρια, προσλήψεις προσωπικού, μέτρα  που θα επιτρέψουν την κατανομή υποθέσεων, παραγόντων της δίκης και πολιτών και την ασφαλή διεξαγωγή δικών.    Αντίθετα ως μόνο «μέτρο» επελέγη το οριζόντιο – συχνά ακατανόητο και ατελέσφορο –  απαγορευτικό («λoκντάουν»),  που παρέλυσε και την Δικαιοσύνη.

Κατά τον τρόπο αυτόν, εδώ και ένα έτος τα Δικαστήρια εκτελούν ελάχιστες εργασίες και κυρίως όσες είναι αναγκαίες για την στοιχειώδη λειτουργία του Κράτους. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες διαδικασίες και διαδικαστικές ενέργειες, σε καμία περίπτωση δεν καθιστούν τον κλάδο μας «ευνοημένο» ή λιγότερο πληττόμενο από τους υπολοίπους κλάδους της οικονομίας, που έχουν υποφέρει τα μέγιστα με την πανδημία. Οι Δικηγόροι όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες δεν διαφοροποιούνται – στην μεγάλη τους πλειοψηφία – από όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους και επαγγελματίες που πλήττονται από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Αντί για ουσιαστική στήριξη, όμως, βιώσαμε αδιαφορία, κίβδηλες υποσχέσεις και τελικά εμπαιγμό.

Υπό την πίεση των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε, η κυβέρνηση αποφασίζει, πλέον, την επανεκκίνηση ορισμένων διαδικασιών χωρίς την παράλληλη λήψη οποιουδήποτε ουσιαστικού μέτρου προστασίας δικηγόρων, δικαστών, εργαζομένων και πολιτών, μετακυλώντας τις δικές τις υποχρεώσεις  στην «ατομική ευθύνη» του καθενός. Μεταξύ των διαδικασιών αυτών περιλαμβάνονται και αυτές που επιτρέπουν κατασχέσεις και  πλειστηριασμούς υπέρ Τραπεζών και Δημοσίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣ Φλώρινας εκφράζει την λύπη και απογοήτευσή του για όλες αυτές τις πρακτικές.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο πλέγμα στήριξης για τους συναδέλφους μας. Συγκεκριμένα:

– Την απόδοση στους συναδέλφους και τους επιστήμονες ανεξάρτητους επαγγελματίες των αποθεματικών του λογαριασμού του ΟΑΕΔ που συγκεντρώθηκαν επί χρόνια από δικές μας εισφορές και την παροχή λογοδοσίας για την διαχείριση του λογαριασμού.

– Την πλήρη απαλλαγή των δικηγόρων από τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες μερικής ή καθολικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και την σταδιακή κάλυψή τους από τον προϋπολογισμό σε βάθος χρόνου.

– Την κατάργησης της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος ετών 2020 και 2021.

– Την άμεση καταβολή του εισέτι οφειλόμενου επιδόματος στήριξης των 800,00€ , για τους μήνες Μάρτιο & Απρίλιο 2020 διάστημα υποχρεωτικής διακοπής της δραστηριότητάς μας και την καταβολή μηνιαίας ενίσχυσης για κάθε μήνα αναστολής λειτουργίας των Δικαστηρίων.

  • Την θέσπιση αφορολογήτου ορίου

– Την μετάθεση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων μετά το μήνα Ιούνιο του τρέχοντος έτους .

– Την άμεση καταβολή σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους των οφειλόμενων από το ΤΑΧΔΙΚ και το Πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας, όπου η καθυστέρηση πληρωμής υπερβαίνει πλέον τα δύο έτη.

  • Την συμπερίληψη του κλάδου των Δικηγόρων στην ήδη υπάρχουσα στον προγραμματισμό της κυβέρνησης τον εμβολιασμό για την νόσο COVID-19 κατηγορία των προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες κρίσιμες για την λειτουργία του κράτους.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ

  • Για ουσιαστική και άμεση ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης για επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας.
  • Για τη νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις καθώς και την αναστολή κάθε διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης για αυτές τις περιπτώσεις.
  • Για την θέσπιση ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, καθολικά και άνευ όρων.
  • Για την αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών κατά την τρέχουσα περίοδο της πανδημίας.
  • Για την αποτροπή διακοπής της παροχής αγαθών κοινής ωφέλειας και πρώτης ανάγκης σε οποιονδήποτε πλήττεται από την σημερινή κρίση.

Αντιδρώντας καλούμε τους συναδέλφους μας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη  15-4-2021 και ώρα 12:00 μ στην Είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Φλώρινας, στα πλαίσια της Πανελλήνιας Ημέρας Διαμαρτυρίας Δικηγόρων. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 11 του Συντάγματος και την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΤ. ΚΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ

 Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΑΝΗ ΚΩΝ. ΡΙΖΟΥ