Φωτιές 2023 στη Φλώρινα

Αναβίωσε και φέτος το έθιμο του ανάμματος των φωτιών στη Φλώρινα.

Η προετοιμασία για την ημέρα των φωτιών ξεκινάει καιρό πριν στην πόλη μας και το έθιμο αυτό αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου άναψαν οι μικρές φωτιές της πόλης μας ενώ το βράδυ του Σαββάτου παρουσιάστηκαν τα «Μωμογέρια» στην πλατεία Γ. Μόδη από τους πολιτιστικούς συλλόγους Αγίου Δημητρίου Ρυακίου και Κομνηνών και την Ένωση Μωμόγερων Λιμνοχωρίου – Αναργύρων – Βαλτονέρων .

Ο Δήμος Φλώρινας φρόντισε για τη διανομή της παραδοσιακής φασολάδας, κρασιού και εδεσμάτων ενώ ο Δήμαρχος Βασίλης Γιαννάκης  σήμανε την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίου.

Ευχές προς τους πολίτες απηύθυναν ο Μητροπολίτης, ο βουλευτής Σταύρος Παπασωτηρίου και ο αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Βόσδου

Τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου, όπως ορίζει η τοπική μας παράδοση, μικρές και μεγάλες φωτιές άναψαν στην πόλη ενώ ταυτόχρονα ο ουρανός φωτίστηκε με πυροτεχνήματα.

Σε γιορτινό κλίμα και με τους ήχους παραδοσιακής μουσικής στις 12 ακριβώς δόθηκε το σύνθημα και άναψαν όλες οι φωτιές. Κάθε οργανωμένη γειτονιά κερνούσε άφθονο κρασί και διάφορα τοπικά εδέσματα τους παρευρισκόμενους οι οποίοι χόρεψαν γύρω από τις φωτιές, γλέντησαν και διασκέδασαν ως τι πρώτες πρωινές ώρες.

Σύμμαχος στις φετινές εκδηλώσεις ήταν ο καλός για την εποχή καιρός ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του κόσμου της περιοχής αλλά και των επισκεπτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.