Σχολικές Εκπαιδεύσεις και Εκπαιδεύσεις Ενηλίκων σε Πρώτες Βοήθειες από το Περιφερειακό Τμήμα Φλώρινας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

xr:d:DAGBv3B14vY:38,j:6403416912591567670,t:24040717

Ενημερώσεις-Παρουσιάσεις Ιστορίας-Αρχών-Έργου του Ερυθρού Σταυρού και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε σχολικές μονάδες: Στο πλαίσιο ειδικών σχολικών προγραμμάτων που αφορούν στον Εθελοντισμό και κατόπιν ανάλογων αιτημάτων, η Νοσηλεύτρια-Εκπαιδεύτρια του Τμήματος κ. Ειρήνη Γρατσία επισκέφθηκε το 1ο Δημ. Σχολείο Αμυνταίου, το 1ο Γυμνάσιο Φλώρινας, το Εσπερινό ΕΠΑΛ Φλώρινας και το Γυμνάσιο Κλεινών, πραγματοποιώντας γλαφυρές παρουσιάσεις προς μαθητές και εκπαιδευτικούς, σχετικές με την ίδρυση, το έργο και τη συνεχή δράση του Ερυθροσταυρικού κινήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δράση του ΕΕΣ και του τοπικού Τμήματος Φλώρινας, μέσα από πλούσιο ιστορικό και σύγχρονο φωτογραφικό υλικό, που προξένησε το έντονο ενδιαφέρον αλλά και τη συγκίνηση των συμμετεχόντων. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μαθητών του 1ο Γυμνασίου Φλώρινας και μαθητών Πολωνικού Γυμνασίου (φιλοξενούμενων μέσω προγράμματος «ΕΡΑΣΜΟΣ», με ειδικότερο θέμα τον πόλεμο και την αποφυγή του) στα γραφεία του Τμήματος, όπου έλαβαν ειδικότερη γνώση από την Εκπαιδεύτρια, για τις Θεμελιώδεις Αρχές του Ερυθρού Σταυρού και παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με τη δραστηριοποίηση του ΕΕΣ στις σύγχρονες περιπτώσεις συρράξεων και περίθαλψης προσφύγων. Απαντήθηκαν  ερωτήσεις ενώ σχηματίστηκε το συμπέρασμα ότι η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός αποτελούν ασπίδα αντίστασης απέναντι στη δυστυχία του πολέμου.

Εκπαιδεύσεις Πρώτων Βοηθειών σε σχολικές μονάδες:  Το Γυμνάσιο-Λ.Τ. Λαιμού Πρεσπών, το 1ο Γυμνάσιο Φλώρινας, το Γυμνάσιο Κλεινών και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο διοργάνωσαν σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα ΕΕΣ Φλώρινας, βιωματικές εκπαιδεύσεις Πρώτων Βοηθειών για τους μαθητές και εκπ/κούς τους, οι οποίες περιέλαβαν την εκτίμηση σκηνής συμβάντος, την τήρηση κανόνων ασφάλειας εντός και εκτός σχολείου, την αξιολόγηση κατάστασης θύματος, τη φροντίδα τραυμάτων, την αντιμετώπιση αιμορραγιών, πνιγμονής, απώλειας αισθήσεων και την ΚΑΡΠΑ. Οι μαθητές έστησαν με τη βοήθεια της εκπαιδεύτριας διάφορα σενάρια αιφνίδιων γεγονότων και βίωσαν με ενθουσιασμό τη σειρά αντίδρασης σε αυτά και την ορθή παροχή των Πρώτων Βοηθειών στο θύμα.

Παρουσιάσεις-Επιδείξεις Πρώτων Βοηθειών σε φορείς (εκπαιδεύσεις ενηλίκων):  Η Νοσηλεύτρια-Εκπαιδεύτρια του Τμήματος επισκέφθηκε κατόπιν σχετικών αιτημάτων τον Ιδ. Παιδικού Σταθμού «ΔΙΑΝΑ» Φλώρινας, το ΚΔΑΠ Αμέα «ΠΡΟΣΒΑΣΗ» Φλώρινας, καθώς και τη Στέγη Ποντίων Αμυνταίου κ Περιχώρων (με κλιμάκιο Εθελοντών), όπου πραγματοποίησε στο Προσωπικό και τα μέλη τους, 2ωρες παρουσιάσεις Πρώτων Βοηθειών, σχετικά με το τραύμα, την αιμορραγία, το έγκαυμα, την πνιγμονή, τις επιληπτικές και πυρετικές κρίσεις σπασμών, ενώ έγινε και επίδειξη ΚΑΡΠΑ σε κάποιες περιπτώσεις. Απαντήθηκαν πολλές απορίες και οι συμμετέχοντες ευαισθητοποιήθηκαν για την αναγκαιότητα συστηματικής εκπαίδευσης στο αντικείμενο των Π.Β. ώστε να μπορούν να δρουν ορθά και οργανωμένα σε κάθε περίσταση.

Πιστοποιημένα 5ωρα Προγράμματα ΚΑΡΠΑ-ΑΠΙΝΙΔΩΣΗΣ:  Στην αίθουσα του Τμήματος πραγματοποιήθηκαν από τη Νοσηλεύτρια-Εκπαιδεύτρια  κυλιόμενες συνεχείς 5ωρες εκπαιδεύσεις BLS/AED του Τομέα Υγείας ΕΕΣ  για ευρύ κοινό (συνολικά 53 άτομα) που οργανώθηκε σε  6 ολιγομελείς ομάδες και έλαβε την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση για την παροχή καρδιο-αναπνευστικής Αναζωογόνησης και τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.