Συμμετοχή του Σωματείου Εμπορικών Ιδιωτικών  Υπαλλήλων και  Υπαλλήλων σε Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Φλώρινας στην ημέρα πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους στα super market

Το Σωματείο Εμπορικών Ιδιωτικών  Υπαλλήλων και  Υπαλλήλων σε Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Φλώρινας συμμετέχει στην ημέρα πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους στα super market την Τετάρτη 15 Απρίλη που κάλεσε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι οι εργαζόμενοι στα Σούπερ Μάρκετ  εργάζονται πολύ σκληρά , μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά και η εργασία έχει εντατικοποιηθεί σε σημείο οριακό για την υγεία τους. Την ίδια ώρα η εργοδοσία καταγράφει ρεκόρ στον Τζίρο αλλά ταυτόχρονα κλείνει τα μάτια στην ανάγκη αύξησης του προσωπικού. Όχι απλά δεν γίνονται νέες προσλήψεις αλλά ακόμα και οι εργαζόμενοι με ημιαπασχόληση δεν μετατρέπονται σε  πλήρους απασχόλησης.  Δεν γίνεται καμία προσπάθεια για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν μια ανάσα μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες.

Οι εργαζόμενοι στα Σουπερ Μάρκετ είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία καθώς πρέπει καθημερινά να εξυπηρετούν εκατοντάδες πελάτες.  Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο να μολυνθούν . Τις περισσότερες φορές δεν τηρούνται καν τα βασικά μέτρα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ όπως θα έπρεπε σε τέτοιους χώρους υψηλής συγκέντρωσης, ενώ έχουν καταγραφεί ήδη κρούσματα σε εργαζόμενους.

Τα ίδια προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες που δοκιμάζονται από την πανδημία. Σε κάποιες χώρες τα συνδικάτα έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ακόμα και σε απεργίες. Έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα σε εργαζόμενους στα σουπερ μάρκετ αλλά και στις αποθήκες. Η εργοδοσία παντού έχει την ίδια σκληρή γραμμή, το κέρδος πάνω από την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι των Σ/Μ δουλεύουν πολύ σκληρά σε επικίνδυνα ανθυγιεινές συνθήκες, δεν τους αρκεί να τους αποκαλούν ήρωες, ούτε και το φιλικό χτύπημα στην πλάτη που τους δίνει η εργοδοσία με κάποια  μπόνους των 100 και 200 ευρώ, έτσι ώστε να κρύψουν τα ωράρια λάστιχο, την ημιαπασχόληση , την κακοπληρωμένη εργασία.

Την Τετάρτη 15 Απρίλη, το σωματείο μας συμμετέχει στην πανελλαδική μέρα δράσης, ενημέρωσης και διεκδίκησης στους εργασιακούς χώρους των αλυσίδων super market κι απαιτούμε:

  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη
  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο.  Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα, τζάμια προστασίας στα ταμεία.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

 

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!