Ο Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας, μέλος της ΟΓΕ, στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά – μη κρατικά πανεπιστήμια

Ο Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας, μέλος της ΟΓΕ, καλεί τις γυναίκες να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι φοιτητές της πόλης μας  ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να φέρει νόμο για ιδιωτικά – μη κρατικά πανεπιστήμια και συμμετέχουν μαχητικά στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 18.1.2024 στην κεντρική πλατεία.

Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης δίνει συντριπτικό χτύπημα στις σπουδές, στα πτυχία και την εργασιακή προοπτική των φοιτητών.

  • Ενισχύει την εμπορευματοποίηση της Παιδείας καθώς το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύσει την επιχειρηματική λειτουργία και να οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τα ιδρύματα. Στο όνομα του “ανταγωνισμού” με τα ιδιωτικά θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, η επιβολή διδάκτρων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν “πελατεία” τα ιδιωτικά, θα μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια.
  • Συντείνει στην ακόμα πιο άνιση πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση, με βάση την οικονομική δυνατότητα της οικογένειας. Κάποιοι απλά θα αγοράζουν πτυχία, ενώ οι υπόλοιποι θα αντιμετωπίζουν το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τα δυσθεώρητα ενοίκια και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουν να σπουδάσουν.
  • Υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων καθώς θα μεγαλώσει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων, διαφόρων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

Ενώνουμε τη φωνή μας με το φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα, το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό στα πανεπιστήμια, τα εργατικά σωματεία και διεκδικούμε ισότιμη πρόσβαση για όλες και όλους σε δημόσιες, δωρεάν πανεπιστημιακές σπουδές υψηλού επιπέδου, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα δημόσια πανεπιστήμια, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο σύλλογος γυναικών κανένα σχόλιο για την εμπορευματοποίηση της παρένθετης μητέρας και την αγορά κατα παραγγελία παιδιών;

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.