Μητροπολίτης Ειρηναίος: “Θα έχουμε όλοι τη χαρά να ξαναλειτουργήσουμε μέσα στον Ναό της Αγίας Παρασκευής”

Ευχάριστα νέα για το μέλλον του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, που είχε «χτυπηθεί» από τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου 2022, ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος στη διάρκεια του κηρύγματος του για τον εορτασμό της Παναγίας Πελαγονίτισσας.

Ειδικότερα, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως μετά από συνεργασία του με τοπικούς φορείς, τον βουλευτή Στ. Παπασωτηρίου και τον δήμαρχο Φλώρινας Β. Γιαννάκη τους οποίους και ευχαρίστησε, έχει ξεκινήσει η σύνταξη μελέτης που θα κατατεθεί σε ειδική υπηρεσία μέχρι το τέλος του 2024 και αν όλα πάνε καλά, τον Μάρτιο του 2025 θα ξεκινήσουν οι εργασίες στον Ναό.

Η μελέτη είναι πολυεπίπεδη και περιλαμβάνει πολλές εν μέρει μελέτες (στατικές, αρχιτεκτονικές, εδαφολογικές) ενώ όπως τόνισε ο κ. Ειρηναίος θα ελεγχθούν μέχρι και τα θεμέλια, καθώς πέρα από τη μεγάλη επιφάνεια και το ύψος, υπάρχουν τραγικά λάθη σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση του Ναού.

Το κόστος των εργασιών, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, είναι αρκετά υψηλό και θα απαιτηθεί η συμβολή φορέων και κατοίκων.

Αναλυτικά ο Σεβασμιώτατος είπε:

«Θέλω σήμερα, με αυτήν την λατρευτική ευκαιρία, η οποία πραγματοποιείται στον μεγάλο Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, να αδράξω την ευκαιρία και να σας πω δύο λόγια για την προετοιμασία και την δουλειά που έχει γίνει σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής και της ενορίας της.

Από την πρώτη στιγμή που ήρθα, εδώ και έξι μήνες δηλαδή, δέχτηκα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι με ένα πνευματικό παράπονο μου έλεγαν για τον κλειστό Ναό της Αγίας Παρασκευής που τόσο εδώ στον τόπο μας αγαπούμε και που μέσα βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της Πελαγονίτισσας, αλλά και του μάρτυρα συμπατριώτη μας Αγαθαγγέλου.

Με όλους όσοι βρέθηκαν στον δρόμο μου και στην πορεία μου και στη συνεργασία μας αυτούς τους έξι μήνες, μετέφερα την δική σας αγωνία αλλά και τον δικό μου στόχο. Παρακαλούσα την Παναγία την Πελαγονίτισσα, τον Άγιο Αγαθάγγελο, την Αγία Υπομονή να βρει λύσεις. Ήμουν σίγουρος βέβαια μέσα από την προσευχή, αλλά και την αγάπη των ανθρώπων, ότι ο Ναός αυτός ό,τι δυσκολία και αν έχει και ό,τι και να κοστίσει θα λειτουργήσει πάλι μια μέρα, επειδή το θέλει η Αγία και θα μας δώσει σε όλους δύναμη.

Απευθύνθηκα λοιπόν σε όλους τους τοπικούς άρχοντες, όλοι ήταν θετικοί να βοηθήσουν επειδή θεωρούν την Αγία σπίτι της. Έτσι λοιπόν σήμερα θέλω να σας ανακοινώσω ότι ήδη έχει έρθει, έχει βρεθεί και έχει αρχίσει η μελέτη η οποία όταν ολοκληρωθεί θα κατατεθεί σε μια ειδική υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη, η οποία μας έχει δώσει διορία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2024. Η μελέτη αυτή δεν είναι εύκολη, είναι πολυεπίπεδη θα έλεγα και με πολλές και διάφορες μελέτες εν μέρει. Είναι στατικές, είναι αρχιτεκτονικές, είναι εδαφολογικές, θα ελεγχθούν μέχρι και τα θεμέλια και αν υπάρχει η σωστή θεμελίωση, επειδή ο Ναός είναι και σε εμβαδόν επιφάνεια μεγάλη, αλλά και σε ύψος και έχει κάποια τραγικά λάθη σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση του.

Θέλω λοιπόν σήμερα σε δύο ανθρώπους να απευθύνω τα εύσημα και τις ευλογίες της Αγίας. Ο πρώτος με τον οποίο συνεργάστηκα ήταν ο βουλευτής μας ο κ. Παπασωτηρίου ο οποίος με έφερε σε επικοινωνία με το γραφείο του Πρωθυπουργού και με τον κ. Τριαντόπουλο που ήρθε στην πόλη μας και σχεδιάζουμε τον τρόπο που μπορούν να μας βοηθήσουν. Ο δεύτερος ήταν ο δήμαρχός μας, ο κ. Γιαννάκης, ο οποίος θα έλεγα με πολύ θετική αύρα και με ενδιαφέρον, πήρε τις μελέτες που είχα στα χέρια μου, τις πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο και η φάση λοιπόν των μελετών που πρέπει να καταθέσουμε και στοίχιζε περίπου 70.000€ πέρασε από το Δημοτικό μας Συμβούλιο και ο Δήμος μας θα πληρώσει αυτά τα πρώτα χρήματα. Θέλω λοιπόν να το πω δημόσια, να τους πω δημόσια το ευχαριστώ και κυρίως να τους έχουμε ως παράδειγμα, διότι για να λειτουργήσει αυτός ο Ναός εγώ θα κάνω τα πάντα, θα φτάσω στην άλλη άκρη του κόσμου.

Αλλά θέλω να βοηθήσετε κι εσείς και δεν εννοώ μόνο οικονομικά, είναι πολύ μεγάλο το μέγεθος για την δική μας τσέπη, αλλά θέλω την προσευχή σας και θέλω και τον καλό σας λόγο και τις καλές σας σκέψεις. Να ξέρετε πως χρονικά η διαδικασία αυτή, η πρώτη φάση, κρατάει έξι μήνες, έπειτα η αδειοδότηση για τις εργασίες από υπηρεσίες της Συνόδου θέλουν άλλους τέσσερις μήνες και θεωρώ ότι όλοι μας θα δούμε ένα συνεργείο περίπου τον Μάρτιο του 2025 να δουλεύει πλέον εδώ, πρώτα Ο Θεός.

Το κόστος της ανοικοδόμησης θα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Θα υπάρξει ανακοίνωση και στους ναούς και από τα ΜΜΕ, όπου ίσως και από την αρχή του καλοκαιριού θα υπάρχει δισκοφορία σε όλους τους ναούς της Μητροπόλεως κάθε Κυριακή για όσο χρειαστεί. Αν ο καθένας μας δίνει από λίγο, γίνεται πολύ.

Συστηματικά λοιπόν για αυτό λέω μην κουραστείτε, σε όλη τη Μητρόπολη θα γίνεται αυτό, τα χρήματα θα μπαίνουν σε έναν ειδικό λογαριασμό εδώ στον Ναό όπου θα διαχειρίζεται και το έργο με τις δικές μου κατευθύνσεις και εντολές, όπως έχουμε ήδη συνεννοηθεί με τον πατέρα Χριστόδουλο και τους εκκλησιαστικούς συμβούλους.

Θα έχουμε όλοι όμως τη χαρά να ξαναλειτουργήσουμε και αυτή είναι σήμερα η ευχή μου, να ξαναλειτουργήσουμε μέσα στον Ναό της Μεγάλης Παρασκευής με ένα μεγάλο αρχιερατικό συλλείτουργο με τα λείψανα των Αγίων, με την εικόνα της Παναγίας της Πελαγονίτισας και με όλους τους κατοίκους της πόλεως μας.

Μέχρι λοιπόν τότε παρακαλούμε όλοι την Παναγία να μας δώσει δύναμη. Μην ξεχνάτε λοιπόν ότι αυτό που ζητώ καταρχήν είναι η προσευχή και η συμπαράστασή σας και η επιείκεια για όπου χρειαστεί. Βλέπω πολλές φορές και το λέω στην Παναγία ότι στον τόπο που ήρθα υπάρχει ένα μεγάλο και σοβαρό πνευματικό πρόβλημα, η έλλειψη ενότητας. Θέλω να είμαστε όλοι ενωμένοι και αγαπημένοι και δεν το λέω όπως το λένε συνήθως, αλλά πρέπει κάτω από τις αρχές του τόπου, κάτω από τον Επίσκοπο μας, να προοδεύουμε σε έργα προσωπικά, πνευματικά αλλά και για την βελτίωση και για την καλλιέργεια της ζωής και ολόκληρης της πόλεως και της περιοχής μας.

Γι’ αυτό λοιπόν παρακαλώ την Παναγία μπροστά σε όλους σας να μας δίνει την ευλογία έτσι ώστε ενωμένοι όλοι και ομονοούντες να προοδεύουμε σε έργα αγαθά και καλά για τον τόπο μας. Να είστε λοιπόν όλοι γεροί και ευλογημένοι».