Μήνυμα της Βουλεύτριας Φλώρινας της Νέας Αριστεράς Π. Πέρκα για την 19η Μάη

Μήνυμα της Βουλεύτριας Φλώρινας της Νέας Αριστεράς Π. Πέρκα για την 19η Μάη – Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Την 19η Μάη του 1919 ολοκληρώνεται το σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου και ξεριζώνονται από τις πατρογονικές τους εστίες χιλιάδες αθώα θύματα του εθνικισμού των Νεότουρκων. 105 χρόνια μετά ανακαλούμε τα πιο στυγνά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα τάγματα εργασίας,  τους διωγμούς, τα βασανιστήρια, τις κακουχίες και τα προσφυγικά κύματα για την επιβίωση από τις δολοφονίες και τις θανατώσεις.

Η διατήρηση της μνήμης έναντι της λήθης οδήγησε χιλιάδες ξεριζωμένες και ξεριζωμένους Πόντιους να συμβάλλουν τα μέγιστα στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, στις Τέχνες και τα Γράμματα αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και ως πρόσφυγες να γίνουν μοχλός της χώρας μας για προκοπή και κοινωνική ευημερία. Ο ποντιακός προσφυγικός πληθυσμός αφού αρχικά βίωσε το δράμα του διωγμού από τον τόπο του, υπέστη όλη την κακουχία της εγκατάστασης και της δημιουργίας από την αρχή. Η νοσταλγία της πατρίδας, το βίωμα της διάκρισης, του κοινωνικού ρατσισμού, των ξερονησιών της κάθαρσης επίσης καταγράφεται ως θέση του πρόσφυγα στην Ελλάδα του 20ου αιώνα και γίνεται «πείσμα» για ζωή, αγώνας για κοινωνική καταξίωση με περηφάνια και ελπίδα για πρόοδο.

Σήμερα, στη γειτονιά μας εξελίσσεται και πάλι ένα ακραίο σχέδιο εξόντωσης. Μια ακόμα Γενοκτονία, όπου χιλιάδες παιδιά, μητέρες και άμαχοι πολίτες της Παλαιστίνης βρίσκονται κάτω από τους διαρκείς βομβαρδισμούς της πολεμικής μηχανής του Κράτους του Ισραήλ. Σε μια λωρίδα γης δολοφονούνται αθώες ψυχές, ένα ολόκληρο κράτος εξοντώνεται για το αίτημα του λαού του να ζει με ελευθερία στον τόπο του.

Έτσι κι εμείς, τιμώντας το ιστορικό μας παρελθόν και την συλλογική μας συνείδηση, στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας δίνοντας καθαρές απαντήσεις και απαίτηση για Ειρήνη, Δημοκρατία, Ελευθερία. Ας είναι η σημερινή ημέρα μια μεγάλη υπενθύμιση της διαρκούς εγρήγορσης της ανθρωπότητας για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφύλαξης της Ειρήνης.

Θυμόμαστε με πόνο την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού και στρέφουμε το βλέμμα μας στα νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, διεκδικώντας δικαίωση για όλα τα παλαιότερα.

 

Η Βουλεύτρια Φλώρινας

Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς 

Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα