Κρούσματα καταρροϊκού πυρετού των προβάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (βίντεο)

Σε δηλώσεις σχετικά με τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού προβάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε, την Τετάρτη 5 Αυγούστου, η κ. Μαρία Κοσμίδου, κτηνίατρος στο τμήμα κτηνιατρικής της Π.Ε. Φλώρινας.

Πιο αναλυτικά είπε:

Μετά από την επιβεβαίωση εστιών καταρροϊκού πυρετού στις Π.Ε. της Καστοριάς και της Κοζάνης, λαμβάνονται και στην Π.Ε. Φλώρινας κάποια περιοριστικά μέτρα που αφορούν στις μετακινήσεις ζώων που είναι ευαίσθητα στον καταρροϊκό πυρετό.

Ευαίσθητα ζώα, είναι όλα τα κατοικίδια και άγρια μηρυκαστικά, δηλαδή τα αιγοπρόβατα, τα βοοειδή, τα ελάφια, τα ζαρκάδια τα οποία και μπορεί να νοσήσουν αλλά μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν συμπτώματα.

  • Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρροϊκού πυρετού;

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ένα λοιμώδες νόσημα με κύρια συμπτώματα τον υψηλό πυρετό, το οίδημα της κεφαλής, των ματιών και των αυτιών, αλλά και χαρακτηριστικό οίδημα στη γλώσσα που την κάνει μπλε, τη σιαλόρροια και το βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράζει τα ρουθούνια, διαβρώσεις και έλκη στο στοματικό βλεννογόνο και τη γλώσσα, επιπεφυκίτιδα, απώλεια βάρους και άλλα μη ειδικά συμπτώματα.

  • Ο καταρροϊκός πυρετός μπορεί να μεταδοθεί και σε ανθρώπους;

Η ασθένεια αυτή δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους, μπορεί όμως να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στα ζώα και μείωση της παραγωγικότητάς τους.

Στα ζώα η μετάδοση γίνεται με τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών του γένους culicoides, τα οποία μολύνθηκαν από άρρωστα ζώα, ενώ η μετάδοση της ασθένειας με απλή επαφή ασθενών με υγιή ζώα δεν είναι δυνατή.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και στην προσπάθεια αποτροπής μετάδοσης της ασθένειας τα μέτρα που λαμβάνονται για 21 ημέρες τουλάχιστον είναι: η απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης ζώων ευαίσθητων στον ιό, με εξαίρεση την μετακίνηση ζώων μόνο για άμεση σφαγή.

Η μετακίνηση για σφαγή θα γίνεται μόνο αφού εξετασθούν κλινικά και δεν εμφανίζουν κανέναν κλινικό σύμπτωμα καταρροϊκού πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς και αφού θα έχουν χρησιμοποιήσει στον κατάλληλο χρόνο εντομοαπωθητικά τόσο τα ζώα όσο και τα μέσα μεταφοράς τους.

 

  • Τι πρέπει να προσέξουν οι κτηνοτρόφοι για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του καταρροϊκού πυρετού;

Το κλειδί στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ασθένειας είναι η τακτική χρήση εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών τόσο πάνω στα ζώα όσο και στον χώρο ενσταβλισμού τους αλλά και η έγκαιρη διάγνωσή της για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τη χρήση εντομοαπωθητικών και να επικοινωνήσουν άμεσα με τα κατά τόπους κτηνιατρικά γραφεία αν δουν ύποπτα συμπτώματα στα ζώα τους. 

  • Μας αναφέρατε επιβεβαιωμένα κρούσματα στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Καστοριάς, στην Π.Ε. Φλώρινας υπάρχουν κρούσματα;

Σήμερα κιόλας κλήθηκε η υπηρεσία μας σε κάποιες εκτροφές στην περιοχή όπου ελήφθησαν δείγματα και έχουν σταλεί στο εργαστήριο αναφοράς, οπότε περιμένουμε εργαστηριακή επιβεβαίωση.

Ακολουθεί το Δελτίου τύπου του τμήματος κτηνιατρικής Π.Ε. Φλώρινας:

Εστίες Καταρροϊκού Πυρετού στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Κοζάνης και Καστοριάς και λήψη σχετικών μέτρων 

Το Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Φλώρινας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής για την εμφάνιση εστιών Καταρροϊκού Πυρετού των Προβάτων στις γειτονικές ΠΕ Κοζάνης και Καστοριάς.

Κατόπιν τούτου και με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας του εγχώριου ζωικού κεφαλαίου, οριοθετήθηκαν ζώνη ελέγχου, προστασίας και επιτήρησης γύρω από κάθε εστία οι οποίες περιλαμβάνουν και την ΠΕ Φλώρινας.

Στις ζώνες αυτές απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση ζώων ευαίσθητων στον ιό (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή) για 21 ημέρες, με εξαίρεση τη μετακίνηση ζώων μόνο για άμεση σφαγή, η οποία για την ΠΕ Φλώρινας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στα γειτονικά σφαγεία (ΜΑΒΙΚ ΑΒΕΕ, Σφαγείο Ορεστίδος) και εφ’ όσον:

α) Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν έχουν εξετασθεί κλινικά και δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου κατά την ημέρα της μεταφοράς.

β) Πριν τη μετακίνησή τους στο σφαγείο στα προς σφαγή ζώα (μηρυκαστικά) έχει εφαρμοσθεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα).

γ) Η μετακίνηση πραγματοποιείται μετά από επαρκή εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα μέσα με τα οποία μεταφέρονται τα ζώα.

Καταρροϊκός Πυρετός ή Νόσος της Κυανής Γλώσσας, είναι λοιμώδες νόσημα με υψηλό πυρετό (42ο C), υπεραιμία του στοματικού και ρινικού βλεννογόνου με σιαλόρροια και βλεννοπυώδες ρινικό έκκριμα που φράζει τα ρουθούνια, διαβρώσεις και έλκη στοματικό βλεννογόνο και τη γλώσσα, οίδημα της κεφαλής, των οφθαλμών και αυτιών, οίδημα και μπλε γλώσσα, επιπεφυκίτιδα, αδυναμία στήριξης του ζώου, χωλότητα, ποδοδερματίτιδα, επιπλοκές, αποβολές, γέννηση θνησιγενών αμνών, στειρότητα, απώλεια βάρους, μαλλιού, θάνατο).

-Οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με τα κουνούπια του γένους Culicoides.

-Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά προκαλεί μεγάλες απώλειες στα ζώα και μείωση της παραγωγής τους.

-Νοσούν  τα κατοικίδια και άγρια μηρυκαστικά (πρόβατα, αίγες, βοοειδή, ελάφια, ζαρκάδια), αλλά μόνο τα πρόβατα εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.

– Η μετάδοση γίνεται με τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μολύνθηκαν από άρρωστα ζώα, ενώ η μετάδοση της νόσου με απλή επαφή ασθενών με υγιή ζώα δεν είναι δυνατή. 

Δεν υπάρχει θεραπεία και η καταπολέμηση βασίζεται μόνο:

α) στην πρόληψη με την καταπολέμηση των κουνουπιών και τη χρήση εντομοαπωθητικών.

β) στην άμεση αναφορά συμπτωμάτων ή υποψίας κρουσμάτων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.

γ) στην πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να :

-Προβούν άμεσα στη χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα τους και στον περιβάλλοντα χώρο.

Ενημερώσουν άμεσα τα τοπικά Κτηνιατρικά Γραφεία σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων ζώων.

– Επικοινωνούν με τα τοπικά Κτηνιατρικά Γραφεία ώστε να συνεννοούνται για την πραγματοποίηση μετακινήσεων των ζώων τους, εάν αυτή επιτρέπεται, καθώς και για οποιαδήποτε απορία έχουν σχετικά με τη νόσο.

 

 

 

 

 

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ο Δ/ΝΤΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΑΙΤΡΙΚΗΣ ΠΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΤΙΝΗΣ