Η επαναχρησιμοποίηση και η αλλαγή στις συνήθειές μας …πρώτες στην προστασία του περιβάλλοντος

Έχεις κάτι που δεν το χρειάζεσαι και δεν ξέρεις τι να το κάνεις; Ένα παλιό βιβλίο; Ένα ρούχο που δε σου κάνει; Θες να αλλάξεις την κούπα σου με μια άλλη; Χρειάζεσαι ένα χαλάκι για το σπίτι;

Τώρα που το καλοκαίρι ήρθε, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε «ξεσκαρτάρισμα» των παλιών μας αντικειμένων. Αν η πρώτη σου σκέψη είναι ο πράσινος κάδος των σκουπιδιών, τότε πρέπει να διαβάσεις αυτό το άρθρο και να μάθεις για τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) στην Καστοριά και στη Φλώρινα.

Αντικείμενα σε καλή κατάσταση που έχεις στο σπίτι και δεν σου χρειάζονται πλέον, μπορείς να τα δώσεις σε ένα Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης και να φανούν χρήσιμα σε κάποιον άλλον. Ξανάδωσε αξία σε πράγματα που σου μένουν αχρησιμοποίητα. Συμμετέχουμε. Συνεισφέρουμε.

5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Αναμφισβήτητα, στην εποχή της υπερκατανάλωσης που ζούμε, η ανταλλαγή ειδών second hand (από δεύτερο χέρι), έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες καλές πρακτικές (πχ. Ανακύκλωση),  φαντάζει ιδανική και συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Η επαναχρησιμοποίηση είναι η πλέον επιθυμητή επιλογή σε σχέση με άλλες πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων, λόγω του ότι:

  • αυξάνεται ο χρόνος ζωής των υλικών
  • εξοικονομείται ενέργεια και πολύτιμες πρώτες ύλες
  • μειώνεται ο όγκος των αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή

Ο καθένας μπορεί να παραδίδει και να παραλαμβάνει υλικά από τα ΚΔΕΥ δωρεάν! Τα ΚΔΕΥ στην Καστοριά και στη Φλώρινα είναι τοπικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κέντρα συλλογής και διάθεσης υλικών, τα οποία αυξάνουν τη δημιουργικότητα, μειώνουν τα απόβλητα, προωθούν τη συνεργατικότητα, βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής και το περιβάλλον, μέσω της ευαισθητοποίησης των πολιτών και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως! Τα υλικά θα πρέπει:

  • Να είναι σε καλή κατάσταση/λειτουργικά
  • Να μην έχουν φθαρεί σε βαθμό που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν
  • Οι ηλεκτρικές συσκευές να λειτουργούν

Έχεις δει την πλατφόρμα επαναχρησιμοποίησης; Ξέρεις ποια είναι τα αποδεκτά υλικά σε ένα ΚΔΕΥ; Επισκέψου και μάθε:  https://reuse.diadyma.gr/

Πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας για τα ΚΔΕΥ:

ΚΔΕΥ Καστοριάς

Ωράριο: Δε-Τρ-Τε-Πε-Πα–> 08:00-15:00, Σα–> 09:00-13:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6943240504
Διεύθυνση: Περιοχή ΒΙΠΑ Καστοριάς 3,5 χλμ Καστοριάς – Μανιάκοι

ΚΔΕΥ Φλώρινας
Ωράριο: Δε-Τρ-Τε-Πε-Πα–> 08:00-15:00, Σα–> 09:00-13:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6941572735
Διεύθυνση: 3ο χλμ Ε.Ο. Φλώρινας – Νίκης (μετά τις σχολές ΟΑΕΔ και το εργοτάξιο ΔΕΚΕ)

Ακολουθήστε τη ΔΙΑΔΥΜΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μείνετε ενημερωμένοι: