Η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη ενός παιδιού

Στην πρόσφατη Ημερίδα για την Οδική Ασφάλεια με τίτλο «Αποκτώ παιδεία – Αλλάζω νοοτροπία», που συνδιοργάνωσαν η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Τροχαίας Φλώρινας με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Φλώρινας, την Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2023, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, παρουσιάστηκαν τα έργα και οι δράσεις των μαθητών και έγινε η κλήρωση για δώδεκα (12) ποδήλατα και αντίστοιχα κράνη σε παιδιά των Σχολείων που συμμετείχαν.

Στο πλαίσιο αυτής της κλήρωσης, οι συμμετέχοντες μαθητές, εκπαιδευτικοί, επίσημοι προσκεκλημένοι και πολίτες, ζήσαμε μια αξιέπαινη πράξη από μέρους ενός μαθητή, ο οποίος κέρδισε ένα από τα όμορφα ποδήλατα. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Κακκαβάς, μαθητής της Στ’ τάξης του 6ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας «Ίων Δραγούμης», που ήταν ο ένας από τους τυχερούς της κλήρωσης για το Σχολείο του, τη στιγμή που ανέβηκε στη σκηνή να παραλάβει το δώρο του, δήλωσε αυθόρμητα και με πολλή χαρά ότι επιθυμεί να χαρίσει το ποδήλατο και το κράνος του σε ένα άλλο παιδί που δεν έχει ποδήλατο, μιας και ο ίδιος έχει ήδη.

Η έκπληξη και η συγκίνηση των παρευρισκόμενων στην αίθουσα ήταν πολύ έντονη, γιατί δεν είναι εύκολο να απαρνηθεί ένα παιδί ένα τόσο ελκυστικό δώρο, και μάλιστα ένα ποδήλατο καινούριο, για το οποίο είχε γίνει τόση συζήτηση και τόσες δράσεις τις προηγούμενες μέρες μέσα στην τάξη. Ο μικρός Δημήτρης, μάλιστα, έμεινε σταθερός στην αυθόρμητη αρχική απόφασή του και η επιθυμία του θα εκπληρωθεί σύντομα με την επίδοση του ποδήλατου σε έναν άλλο μαθητή του σχολείου του.

Η δημοσιοποίηση αυτής της σπουδαίας πράξης και του ονόματος του παιδιού, παρότι η οικογένειά του αντιμετώπισε το γεγονός με ιδιαίτερη σεμνότητα και συγκίνηση, γίνεται αφενός γιατί η δήλωση του Δημήτρη έγινε μπροστά σε πολυάριθμο ακροατήριο, οπότε στην τοπική κοινωνία της Φλώρινας είναι ήδη γνωστό, και αφετέρου γιατί θεωρούμε σκόπιμο τέτοιου είδους συμπεριφορές να αναδεικνύονται, ώστε να επιβραβεύονται, να ενθαρρύνονται όλοι να τις υιοθετούν και να μας δείχνουν τον δρόμο της ανθρωπιάς και της αγαστής κοινωνικής συνύπαρξης.

Να σημειωθεί, ότι και νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, κ. Ειρηναίος, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο 6ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας «Ίων Δραγούμης», πληροφορούμενος το αξιοσημείωτο αυτό γεγονός, συνεχάρη προσωπικά τον Δημήτρη Κακκαβά και τον επαίνεσε για την καλοσύνη του.

Αυτή η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη του μικρού Δημήτρη είναι ένα καμπανιστό χριστουγεννιάτικο μήνυμα αγάπης και ενσυναίσθησης προς όλους μας για μια αρμονική κοινωνία, που αφουγκράζεται τις ανάγκες όλων των ανθρώπων. Η πράξη αγάπης ενός παιδιού αποτελεί μια φωτεινή ηλιαχτίδα ελπίδας πως μέσα στα επιφανειακά και τα βαρύγδουπα συμβάντα της καθημερινότητας και στα πνιγηρά φαινόμενα της σκληρής βίας μεταξύ των νέων, ανθίζει ο σπόρος των αξιών, της προσφοράς και της καλοσύνης μέσα σε πολλές οικογένειες και καλλιεργείται μέσα σε πολλές σχολικές αίθουσες. Και αυτό συνιστά και την πεμπτουσία της διαπαιδαγώγησης και της μορφωτικής διαδικασίας, το ότι μας καθιστά καλύτερους ανθρώπους και ενεργούς πολίτες με αξίες και βαρύγδουπα ενσυναίσθηση.

Συγχαρητήρια θερμά, λοιπόν, στον μικρό Δημήτρη Κακκαβά, στους γονείς του, στους δασκάλους του και στο Σχολείο του, που καλλιεργεί τις θετικές κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των μαθητών. Ευχές σε όλους για μια νέα χρονιά με ειρήνη στον κόσμο, με αλληλεγγύη και με ευημερία για όλους ανθρώπους της γης! Χρόνια πολλά!

Η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Φλώρινας

Όλγα Μούσιου Μυλωνά