Εκπαιδευτική επίσκεψη του Γυμνασίου Μελίτης στο Μοναστήρι της Βόρειας Μακεδονίας

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2024 η Γ’ τάξη του Γυμνασίου της Μελίτης, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αρχαία Ηράκλεια (Λυγκηστίδα) και στο Ελληνικό Προξενείο Μοναστηρίου (Μπίτολα), στο πλαίσιο του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πολιτιστικών Θεμάτων: «Μονοπάτια της Αρχαίας Εγνατίας οδού μας οδηγούν στην Αρχαία Ηράκλεια». Η δράση αυτή οργανώθηκε από την υπεύθυνη καθηγήτρια κα Χριστίνα Γκόλνα με την αρωγή του Δ/ντή του σχολείου κου Δημητρίου Τικταπανίδη καθώς και την πολύτιμη παρουσία -υποστήριξη της συναδέλφου κας Άννας Καραντζούλη.
Οι μαθητές του Γυμνασίου Μελίτης απέκτησαν πολύτιμη βιωματική γνώση, συνδυάζοντας την ερευνητική τους εργασία με την επιτόπια επίσκεψη στον ιστορικό χώρο της Ηράκλειας Λυγκηστίδας, ή  Ηράκλεια Λύγκου , που  την  ίδρυσε ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ..
Στην καλύτερη κατανόηση και εμπέδωση των ιστορικών και πολιτιστικών δεδομένων του αρχαιολογικού χώρου, σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του κου Νίκου Ταμουτσέλη, μέλους ΕΔΙΠ Εικαστικών Τεχνών, υπεύθυνο του Εργαστηρίου Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Π.Δ.Μ.
Μοναδική εμπειρία, υπήρξε η υποδοχή που επιφύλαξε στους μαθητές ο Γενικός Πρόξενος κος Αλέξανδρος Βιδούρης κατά την επίσκεψή τους στο Ελληνικό Προξενείο του Μοναστηρίου, η ξενάγησή τους από τον ίδιο στο παλαιό ιστορικό κτίριο του Ελληνικού Προξενείου των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά και η περιήγησή τους στα διατηρητέα κτίρια της πόλης του Μοναστηρίου με την έντονη Ελληνική ταυτότητα.
Επιτεύχθηκε ο πολυδιάστατος στόχος της εκπαιδευτικής επίσκεψης με την ταυτόχρονη εμπέδωση τόσο της μεγάλης σημασίας της Αρχαίας Ηράκλειας, ως μιας πόλης που μεσουρανούσε και ευημερούσε χάριν της Εγνατίας οδού κατά τους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς χρόνους, όσο και της νεότερης πόλης του Μοναστηρίου, το οποίο αποτέλεσε κατά την σύγχρονη εποχή σημαντικό προπύργιο του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.
Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Μελίτης
Τικταπανίδης Δημήτριος