Βράβευση του 2ου ΓΕΛ από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου το 2ο ΓΕ.Λ Φλώρινας βραβεύτηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα για το πρόγραμμα το οποίο υλοποίησε με επιτυχία την περσινή χρονιά 2018-2019 “Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.

Η βράβευση έλαβε χώρα στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Εκ μέρους του 2ου ΓΕ.Λ Φλώρινας μίλησε σχετικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ο απόφοιτος μαθητής Ευθύμης Ψαλλίδας, ενώ παρευρίσκονταν στην βράβευση και η συντονίστρια του προγράμματος κ. Ζαφειρειώ Μελισίδου και ο απόφοιτος μαθητής Ηρακλής Πρέμπτης. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα απένειμε τα βραβεία στους μαθητές και στην υπεύθυνη καθηγήτρια του σχολείου.

Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό το όμορφο ταξίδι γνώσεων και εμπειριών , το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας για την αρωγή του καθ’όλη την διάρκεια του προγράμματος .

Οι συντονίστριες του προγράμματος

Μελισίδου Ζαφειρειώ Δώρα Τόλη

Ακολουθεί η ομιλία του αποφοίτου μαθητή  και πρώην Προέδρου του 15μελούς του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας , Ευθύμη Ψαλλίδα ως εκπροσώπου του Λυκείου.

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι!

Ονομάζομαι Ευθύμης Ψαλλίδας και είμαι πλέον απόφοιτος μαθητής Λυκείου και φοιτητής στο παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Στη σημερινή εκδήλωση εκπροσωπώ το 2ο Γενικό Λύκειο Φλώρινας. Την περσινή χρονιά είχα την τύχη και την ευκαιρία να συμμετέχω στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Σχολεία Πρέσβεις».

Η περσινή χρονιά ήταν αρκετά πιεστική μιας και υπήρχε  το άγχος των Πανελληνίων εξετάσεων, αλλά η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις» ήταν μια ευκαιρία ξεκούρασης από την καθημερινή ρουτίνα και συνεργασίας με τους υπόλοιπους συμμαθητές μου. Μέσα από το πρόγραμμα μάθαμε αρκετά πράγματα για τη λειτουργία της Ευρώπης, για τους θεσμούς αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και σκεφτήκαμε ποιες μπορούν να είναι οι πιθανές λύσεις.

Η ιδιαιτερότητα του προγράμματος που το έκανε ξεχωριστό ήταν οι ακτιβιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιήσαμε ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου και της Καμπάνιας “Αυτή τη φορά Ψηφίζω” ,“This time I’m voting”. Είχαμε την ευκαιρία λοιπόν να οργανώσουμε ημερίδες με θέματα που απασχολούν την Ευρώπη, να μιλήσουμε στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ για το πρόγραμμα και να πείσουμε τους πολίτες για τη σημαντικότητα της ψήφου στις Ευρωεκλογές. Επίσης φιλοξενήσαμε παιδιά στην ηλικία μας από την Ιρλανδία με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την Ευρώπη και τέλος είχαμε σημαντικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κούλογλου, με τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να εκθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα ,  τις ιδέες και τις προτάσεις μας για την Ευρώπη.

Σας παρουσίασα  με συντομία τις  εμπειρίες μου από το πρόγραμμα «Σχολεία Πρέσβεις» και σεβόμενος τον χρόνο που μου αναλογεί δεν θα υπεισέλθω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ήταν πραγματικά μία από τις καλύτερες σχολικές μου εμπειρίες η συμμετοχή μου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και γι’αυτό το λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα που συνεχίζει και το πραγματοποιεί κάθε χρόνο  και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και καθηγητές Πανελλαδικά να γνωρίσουν καλύτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς της. Ακόμα   θα ήθελα να ευχαριστήσω την καθηγήτριά μας κα. Ρίτσα Μελισίδου , την ψυχή και  συντονίστρια του προγράμματος και μας έδωσε αυτήν τη μοναδική ευκαιρία της συμμετοχής στο πρόγραμμα. Επίσης δεν θα μπορούσα να παραλείψω την πολύ σημαντική αρωγή του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας που εδρεύει στη Φλώρινα και να ευχαριστήσω και ιδιαιτέρως τον Κώστα Στεργίου και τον Κώστα Φιλιππίδη για τη σημαντική βοήθειά τους. Εύχομαι να συνεχίσει να πραγματοποιείται το πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος και καλώ όλους τους μαθητές να συμμετέχουν γιατί πιστεύω είναι εμπειρία ζωής.

Ευχαριστώ Πολύ!