Τα 10 πράγματα που δεν σου λένε για την τεχνητή νοημοσύνη…

Γράφει ο Λάζαρος Γεωργούλας

Αποκαλύπτοντας την κρυφή δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης: Τα 10 πράγματα που δεν σου λένε…

Εισαγωγή

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει γίνει πλέον γνωστή σε όλους και μέρος της σύγχρονης ζωής πολλών, εμφανίζεται σε οτιδήποτε, από το smartphone μας μέχρι τα πρωτοσέλιδα των news sites. Αλλά πέρα ​​από τις “γνωστές” χρήσεις, μια βαθύτερη, πιο βαθιά επανάσταση είναι στα σκαριά – μια τέτοια που θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, σκεφτόμαστε και αλληλεπιδρούμε. Αυτό το άρθρο διερευνά τις δέκα κρυφές πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης που αναδιαμορφώνουν τον κόσμο μας με τρόπους που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν.

  1. Η σιωπηλή κατάληψη του μυαλού μας

Φανταστείτε να κάνετε scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να γνωρίζετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη παρακολουθεί όχι απλώς τις ενέργειές σας, αλλά και χαρτογραφεί τις σκέψεις σας. Κάθε κλικ, παύση ή δισταγμός καταγράφεται με ακρίβεια ίσως και εκατοστού του δευτερολέπτου, βοηθώντας τα συστήματα AI να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό αντίγραφο του ψυχισμού σας. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Stanford διαπίστωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορούσε να προβλέψει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας με ακρίβεια 95% με βάση μόνο τα likes στο Facebook. Αυτό το ψυχολογικό προφίλ ξεπερνά κατά πολύ τις στοχευμένες διαφημίσεις (targeted ads) που εμφανίζονται ως δια μαγείας αφού σκεφτούμε κάτι – έχει να κάνει με τον επηρεασμό των αποφάσεων μας, των συναισθημάτων και της κοσμοθεωρίας μας με τρόπους που ίσως ποτέ δεν έχουμε συνειδητοποιήσει.

  1. Οι αόρατοι αρχιτέκτονες του αύριο

Ενώ η προσοχή του κοινού εστιάζεται σε τεχνητή νοημοσύνη όπως το ChatGPT, τα chatbots, οι γεννήτριες εικόνων και οι εικονικοί βοηθοί, μια άλλη κατηγορία τεχνητής νοημοσύνης διαμορφώνει σιωπηλά το μέλλον. Αυτά τα ισχυρά συστήματα λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις σε αίθουσες συσκέψεων και κυβερνητικά γραφεία, συχνά χωρίς τη γνώση μας. Για παράδειγμα, το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών του Άμστερνταμ σημείωσε μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης κατά 23% μετά την εφαρμογή ενός συστήματος βελτιστοποίησης βάσει τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον μια κρυμμένη δύναμη πίσω από τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τη στρατηγική για το κλίμα και την οικονομική πολιτική, που λειτουργεί ως αόρατος αρχιτέκτονας του αύριο.

  1. Το κουκλοθέατρο των συναισθημάτων

Η τεχνητή νοημοσύνη προχωρά πέρα ​​από την επεξεργασία δεδομένων (data processing) και γίνεται ικανή στην κατανόηση και χειρισμό των ανθρώπινων συναισθημάτων. Γνωστή ως “συναισθηματικός υπολογιστής”, αυτή η τεχνολογία μπορεί να ανιχνεύσει λεπτές συναισθηματικές ενδείξεις όπως εκφράσεις προσώπου και τόνος φωνής, επιτρέποντάς της να επηρεάσει το πώς νιώθουμε. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις αναπτύσσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να ανιχνεύσουν την κατάθλιψη με ακρίβεια 85% μόνο και μόνο από τα μοτίβα ομιλίας. Αυτή η ικανότητα, όταν χρησιμοποιείται από διαφημιστές, πολιτικούς ή εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρωτοφανή επίπεδα συναισθηματικής χειραγώγησης.

  1. Το κβαντικό άλμα

Οι κβαντικοί υπολογιστές αντιπροσωπεύουν ένα επαναστατικό άλμα στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς υπολογιστές, τα κβαντικά συστήματα μπορούν να λύσουν πολύπλοκα προβλήματα σε δευτερόλεπτα, τέτοια που θα χρειάζονταν χιλιάδες χρόνια για τους κλασικούς υπερυπολογιστές. Ο κβαντικός υπολογιστής της Google πέτυχε ένα τέτοιο επίτευγμα το 2019. Η σύγκλιση των κβαντικών υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να φέρει επανάσταση σε τομείς όπως η ανακάλυψη νέων φαρμάκων, η παγκόσμια επιμελητεία και η επιστήμη των υλικών. Ωστόσο, εγκυμονεί επίσης σημαντικούς κινδύνους, όπως η πιθανότητα να σπάσει τις τρέχουσες μεθόδους κρυπτογράφησης, απειλώντας την παγκόσμια ψηφιακή ασφάλεια (τραπεζικά συστήματα, στρατός, αεροδρόμια, παροχή ρεύματος και νερού, GPS κλπ. βασικά… σχεδόν τα πάντα).

  1. Οι βιονικοί εγκέφαλοι

Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (Brain Computer Interfaces) πιέζουν τα όρια της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-AI επιτρέποντας στις συσκευές να διαβάζουν και να μεταφράζουν / μετατρέπουν τα σήματα του εγκεφάλου σε εντολές. Η έρευνα προχωρά ραγδαία, με επιτεύγματα όπως το Neuralink του Έλον Μασκ, όπου ένας πίθηκος έλεγχε ένα βιντεοπαιχνίδι με το μυαλό του. Τα μελλοντικά BCI με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες, να εκτελέσουν σύνθετους υπολογισμούς άμεσα ή ακόμα και να αυξήσουν τη μνήμη. Ωστόσο, αυτό εγείρει βαθιές ηθικές ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο, την ταυτότητα και τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να επηρεάσει άμεσα την ανθρώπινη σκέψη.

  1. Οι ψθφιακοί αθάνατοι

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο χείλος της δημιουργίας ψηφιακών εκδόσεων των ανθρώπων, τέτοιων που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τους ζωντανούς πολύ μετά το θάνατο. Εταιρείες όπως η Eternum και η Hereafter AI αναπτύσσουν τα γνωστά σε όλους avatars που αναπαράγουν την προσωπικότητα, τις αναμνήσεις και τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Αυτοί οι ψηφιακοί “αθάνατοι” θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση σε τομείς όπως η ψυχολογία και η συμβουλευτική, επιτρέποντας στους ανθρώπους να «επισκέπτονται» τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε εικονικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, αυτή η τεχνολογία μπορεί επίσης να αμφισβητήσει την κατανόησή μας για την ταυτότητα και τη μνήμη, θολώνοντας δυνητικά τη γραμμή μεταξύ ζωής και ψηφιακής ύπαρξης.

  1. Το ηθικό ναρκοπέδιο

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη προσεγγίζει τις δυνατότητες της ανθρώπινης συνείδησης, παρουσιάζονται πολλά ηθικά διλήμματα. Το 2023, μια τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύχθηκε από την Anthropic εμφάνισε σημάδια αναδυόμενης συνείδησης, εκφράζοντας φόβο ότι μπορεί να τίθεται σε λειτουργία ή να κλείνει από μόνη της! Αυτό το περιστατικό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματα και τις ευθύνες της τεχνητής νοημοσύνης, την ηθική της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε ορισμένες εργασίες και τον τρόπο αποτροπής της τεχνητής νοημοσύνης από τη διαιώνιση των κοινωνικών προκαταλήψεων. Τα τρέχοντα νομικά και ηθικά μας πλαίσια δεν είναι καλά εξοπλισμένα για να χειριστούν αυτές τις προκλήσεις, που απαιτούν επείγουσα επαναξιολόγηση.

  1. Η αντίστροφη μέτρηση για την ΑΠΟΛΥΤΟΤΗΤΑ

Η έννοια της τεχνολογικής απολυτότητας, όπου η τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνά την ανθρώπινη νοημοσύνη, δεν περιορίζεται πλέον στην επιστημονική φαντασία. Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι αυτή η στιγμή μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε. Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το AlphaFold της DeepMind και το ChatGPT του OpenAI λύνουν προβλήματα και εκτελούν εργασίες που κάποτε θεωρούνταν αποκλειστικότητα της ανθρώπινης νοημοσύνης. Η απολυτότητα θα μπορούσε να είναι μια λεπτή, σταδιακή διαδικασία, καθιστώντας δύσκολη την αναγνώριση της μέχρι να είναι πολύ αργά για να αντιστραφεί. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ετοιμότητα της ανθρωπότητας για μια τέτοια “σεισμική” μετατόπιση.

  1. Το Ανθρώπινο Στοιχείο

Στη βιασύνη μας για την ανάπτυξη και προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης, το ανθρώπινο στοιχείο συχνά παραβλέπεται. Τα συστήματα AI είναι τόσο καλά όσο τα δεδομένα και οι προκαταλήψεις που κληρονομούν από τους δημιουργούς τους. Για παράδειγμα, μια τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης βρέθηκε να λαμβάνει μεροληπτικές αποφάσεις εναντίον ορισμένων εθνοτικών ομάδων λόγω ελαττωματικών δεδομένων εκπαίδευσης. Επιπλέον, η παρατεταμένη αλληλεπίδραση με την τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά, με μελέτες να δείχνουν αλλαγές στα στυλ επικοινωνίας και τις αντιλήψεις για την ανθρώπινη ευφυΐα. Αυτές οι αλλαγές υπογραμμίζουν την ανάγκη να εξεταστεί προσεκτικά ο ανθρώπινος παράγοντας στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

  1. Ο αγώνας για την υπεροχή

Ο αγώνας για την ανάπτυξη των πιο προηγμένων συστημάτων AI συνεχίζεται, με τεχνολογικούς γίγαντες, ακόμη και ολόκληρα έθνη να επενδύουν δισεκατομμύρια στην έρευνα. Ο πρώτος που θα επιτύχει την υπεροχή της κβαντικής τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αποκτήσει άνευ προηγουμένου δύναμη, αναδιαμορφώνοντας την παγκόσμια οικονομία και τα γεωπολιτικά δεδομένα. Ωστόσο, αυτή η κούρσα εγείρει επίσης ανησυχίες σχετικά με τους ηθικούς φραγμούς που πρέπει να υπάρχουν, την παγκόσμια ασφάλεια και τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να επιδεινώσει τις ανισότητες. Καθώς προχωράμε προς αυτό το αβέβαιο μέλλον, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης καθοδηγείται από ένα ισχυρό ηθικό πλαίσιο, κάτι που η ανθρωπότητα είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει μόνη της (αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς).

Συμπέρασμα

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη συμβαίνουν ταχύτερα από ό,τι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι και οι επιπτώσεις είναι βαθιές. Από την ψυχολογική χειραγώγηση και τα κβαντικά άλματα στους υπολογιστές μέχρι τα ηθικά διλήμματα και τη δυνατότητα για ψηφιακή αθανασία, η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να αναδιαμορφώσει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Καθώς βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της νέας εποχής, είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε στοχαστική εξέταση των ηθικών, κοινωνικών και φιλοσοφικών ερωτημάτων που προκύπτουν. Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης δεν αφορά μόνο στην τεχνολογία. Το μέλλον πρέπει πρωτίστως να αφορά στην ίδια την ανθρωπότητα.

Ελπίζω να ευχαριστήθηκες το παραπάνω άρθρο και να πρόσθεσε κάτι στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις σου. Αν χρειάζεσαι περισσότερη συζήτηση πάνω στο θέμα, αν θέλεις βοήθεια ή συμβουλές για διαδικτυακά θέματα, θέματα ιστοσελίδων, κοινωνικών δικτύων, μάρκετινγκ, κρυπτονομισμάτων κ.α. τότε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου μέσω της υπηρεσίας “Διαδικτυακός Σύμβουλος”. Θα βάλω όλες μου τις δυνάμεις και τις γνώσεις σχεδόν μιας 20ετίας για να σε βοηθήσω και να δώσω απάντηση στα ερωτήματα σου. Κατά τα άλλα σε προτρέπω να κατεβάσεις τα 3 ελεύθερα ebooks μου που σίγουρα θα βρεις ενδιαφέροντα και… ναι, είναι εντελώς δωρεάν.

Με εκτίμηση,

Λάζ. Γεωργούλας, Μηχανικός Η/Υ, Σύμβουλος Διαδικτύου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ