ΜΗΔΕΝΑ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕ
ΣΟΛΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ
Ο εκ των επτά σοφών της αρχαιότητας του 6ου π.Χ. αιώνα, υπενθύμισε τη φράση αυτή στον Κροίσο της Μικράς Ασίας που θεωρούσε τον εαυτό του τον πιο πλούσιο άνθρωπο, μάλιστα τον πιο ευτυχισμένο. Κανέναν πριν από το τέλος του μην θεωρείς ευτυχισμένο τόνισε και αποδείχθηκε στη συνέχεια, όταν ο Κύρος έπιασε αιχμάλωτο τον Κροίσο και ήταν έτοιμος να του αφαιρέσει τη ζωή του. τότε ο Κροίσος θυμήθηκε τα λόγια του σοφού Σόλωνα και βροντοφώναξε: «Σόλων, Σόλων. Αφού άκουσε ο Κύρος και ενημερώθηκε για τα λόγια αυτά τί νόημα είχαν, του χάρισε τη ζωή από φόβο μήπως πάθει τα ίδια και αυτός στη συνέχεια της ζωής του.
Το εμβληματικό νόημα της φράσης του γνωμικού που σήμερα αναπτύσσουμε, νοηματοδοτεί τον προβληματισμό σε όλους μας να είμαστε συγκρατημένοι στις πεποιθήσεις και τα μεγαλόπνοα σχέδια στη βραχυχρόνια επίγεια παρουσία μας στο άπειρο της αιωνιότητας του χρόνου.
Είτε λόγοι υγείας κλονισμού των δυνάμεών μας είτε απώλεια της οικονομικής ισχύος στη διαδρομή της ζωής μας, μειώνουν ή εξαφανίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που είχαμε έναντι των άλλων και ελαχιστοποιείται η δόξα ή ο πλούτος που προϋπήρχε ως πρόσκαιρο μέγεθος.
Δεν είναι λίγοι διπλανοί ανάμεσά μας που σε περίοδο ακμής του πλούτου τους επαίρονταν και επιδεικνύονταν με έμφαση – υπεροπτική στάση και συμπεριφορά. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κάποιος στη ζωή του σε ημέρες ακμής και δόξας, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει να πάρει το δρόμο της παρακμής μετά το υψηλότερο σημείο που ακολουθεί η κάμψη – κατηφοριά και τέλος η κατώτερη στάθμη ή καταστροφή τελείως.
Αυτοκρατορίες ολόκληρες στην παγκόσμια ιστορία παρήκμασαν και κατέρρευσαν μετά από βραχυχρόνια ή μακροχρόνια επέκταση εδαφών ή παντοδυναμίας τους. Η Ρωμαϊκή, η Βυζαντινή, η Οθωμανική αυτοκρατορία είναι απτά παραδείγματα και γνωστά στους περισσότερους από τις γνώσεις τους στο Γυμνάσιο – Λύκειο.
Από τις συνήθειες συνιστώσες που απαρτίζουν τη δύναμη των ανθρώπων, αναμφισβήτητα είναι η καλή υγεία σε συνδυασμό με νεαρή ή μέση ηλικία για προκοπή και οικονομικές επιτυχίες. Εφόσον συντρέχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις η πρόοδος και εξέλιξη είναι αναμενόμενη και ομαλή. Οι κοινωνικές συνθήκες συνθήκες γαλήνης και ειρήνης βοηθούν πολύ σε όλους τους τομείς ανάπτυξης ή κοινωνικής ευημερίας των περισσοτέρων.
Μία φυσική καταστροφή σεισμού ή πλημμύρας και μόνο, δυσκολεύουν την πρόοδο και πολύ περισσότερο οι πόλεμοι οι μακροχρόνιοι.
Άλλο τόσο υποσκάπτουν την πρόοδο σε ατομικό επίπεδο οι ασθένειες, οι τραυματισμοί από τυχαία γεγονότα και σταματά ή υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής. Επομένως λόγοι περισσότεροι του ενός, δρουν ως αστάθμητοι παράγοντες που δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να μειωθούν από την ανθρώπινη παρέμβαση.
Η περιορισμένη διάρκεια της ζωής του καθένα μας, ως ευθύγραμμο τμήμα-κομμάτι μιας απεριόριστης ευθείας δίχως αρχή και τέλος της αιωνιότητας, προδιαγράφει την πορεία μας με τους κινδύνους και τα απρόβλεπτα συμβάντα που είναι ρευστά και όχι σταθερά παντοτινά, αναχαιτίζουν ή κόβουν το νήμα της προόδου ή και της ίδιας της ζωής μας σε χρόνο ανύποπτο, απευκταίο κατά ευφημισμό, αλλά και αναμενόμενο κάποτε, ευτυχώς άγνωστο.
Με πνεύμα προσγειωμένης αντίληψης για τη ζωή θα αναφερθούμε με τρόπο πρακτικό σε λογικά πλαίσια, ότι η προσδόκιμη διάρκεια κατά μέσο όρο είναι γνωστή στο καθένα όχι βέβαια με ακρίβεια, αλλά με συνήθη τρόπο ενταγμένη σε συνθήκες υγείας, συμπεριφοράς αποδεκτής μας από τους περισσότερους χωρίς ακρότητες και υπερβολές για μια φυσιολογική ζωή αν όχι ευτυχισμένη, ανθρώπινη και υποφερτή.
Τέλος, ο κύριος παράγοντας στη ζωή πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι η υγεία, ως υπόβαθρο-θεμέλιο οποιουδήποτε τύπου ευτυχίας σήμερα και πάντοτε στο διηνεκές – χωρίς τέλος.
ΠΕΤΡΟΣ Πρ. ΓΟΥΛΙΟΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ