Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΠΡΟΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ
ΣΟΛΟΜΩΝ
Η ταπεινότητα – απλότητα χωρίς υπερηφάνεια, βαδίζει μπροστά και πίσω ακολουθεί η δόξα – τιμή και υπόληψη – αναγνώριση από το ευρύ κοινό, τονίζει με τη σοφία του ο εκκλησιαστικός συγγραφέας της Παλαιάς Διαθήκης χίλια χρόνια περίπου προ Χριστού.
Το σημερινό μας δημοσίευμα αποκτά ευκαιριακό χαρακτήρα πριν από το Πάσχα με το διπλό νόημα που εμπεριέχει, όπως θα αναλύσουμε αμέσως παρακάτω. Ως χριστιανική αξία – αρετή η ταπεινοφροσύνη στην πράξη της ζωής προηγείται και κατόπιν έρχεται ως επιστέγασμα – παρασημοφόρηση η δόξα – το καλό όνομα. Ως βάση – θεμέλιο επομένως της δόξας είναι η ταπεινότητα και χωρίς αυτή η δόξα οίηση – υπερηφάνεια – εγωισμός μόνη της απωθεί αντί να προσελκύει τους συνανθρώπους μας.
Χαρακτηριστικά συνηγορεί η φράση της Αγίας Γραφής: ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται και ο ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται. (Αυτός που υψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί και αυτός που ταπεινώνει τον εαυτό του θα υψωθεί). Ο Ιησούς Χριστός ο ίδιος τόνισε: Πολλοί δε έσχατοι έσονται πρώτοι δηλαδή πολλοί τελευταίοι θα γίνουν πρώτοι. Ο Μέγας Βασίλειος, ένας από τους τρεις Ιεράρχες, υπογράμμισε: Η υπερηφάνεια είναι ένα ζευγάρι ξυλοπόδαρα, ψηλώνουν τον άνθρωπο, δίχως να τον μεγαλώνουν.
Στην καθημερινή μας ζωή έχουμε συχνά – πυκνά πάμπολα παραδείγματα υπερηφάνειας – εγωισμού είτε στα λόγια είτε στην πράξη που προκαλούν επιδεικτικά με τον τρόπο ζωής τους. Τα ακριβά αυτοκίνητα και τα μακρινά ταξίδια αναψυχής μερικών δυσανάλογα συχνά των οικονομικών τους δυνατοτήτων, ήταν κανόνας πριν από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η πολυτέλεια μερικών για τα μάτια του κόσμου τους στέρησε στη συνέχεια μέρος των χρημάτων με πτώση του βιοτικού τους επιπέδου στα όρια της φτώχειας.
Ο τρόπος συζήτησης – διαλόγου με εγωισμό εκτός του ότι είναι αποκρουστικός εκ πρώτης όψεως δεν επιδέχεται διασταύρωση απόψεων στη συνέχεια για σύγκλιση και συμβιβασμό.
Σε καμία λύση δεν μπορεί να οδηγηθεί μια συζήτηση όταν δεν λαμβάνουμε υπόψη και τις άλλες πλευρές των συνομιλητών μας.
Η ολομέτωπη και μονόπλευρη παράθεση απόψεων δεν βοηθούν το διάλογο μάλλον τον αναιρούν – αφαιρούν τη δυναμική εξεύρεσης διεξόδου – εξώπορτας για ένωση – συγκερασμό όλων των απόψεων.
Η ήπια – μαλακή συμπεριφορά χωρίς θεατρινισμούς και υπεροψία βοηθάει πολύ για να κερδίσουμε την εύνοια και την εμπιστοσύνη των συνανθρώπων μας όταν είναι απροσποίητη – γνήσια – αυθεντική.
Η δόξα που έρχεται ως νίκη απαιτεί καλή χρήση για να έχει αξία στη συνέχεια, όπως η αποδοχή κάποιου επαίνου να συνοδεύεται από μετριοπάθεια και μετριοφροσύνη, διαφορετικά χάνει μέρος της αξίας του και αποδεικνύεται κατώτερης των περιστάσεων.
Η ταπεινότητα από τη φύση της και όταν είναι μπροστά δεν επαίρεται, δεν υπερηφανεύεται και ακτινοβολεί προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ολόκληρο το χριστιανικό οικοδόμημα που άφησε ως παρακαταθήκη Ο Ιησούς Χριστός και οι άξιοι συνεχιστές μαθητές Του σαλπίζουν το μήνυμα της ταπεινής ζωής έργω και λόγω επί δύο χιλιετίες και πλέον σε ολόκληρη την οικουμένη.
Την ερχόμενη εβδομάδα εν αναμονή του Πάσχα θα παρουσιάσουμε δημοσίευμα ανάλογο με το νόημα των ημερών: Το μήνυμα της αγάπης.
ΠΕΤΡΟΣ ΠΡ. ΓΟΥΛΙΟΣ
ΦΛΩΡΙΝΑ