Η ΚΡΙΣΗ ΡΩΣΙΑΣ – ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Το ζωηρό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για όλα προετοιμάζονται στα σύνορα της Ρωσίας, μας ώθησε να ξετυλίξουμε τα γεγονότα προς ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού.
Προ αρκετών ετών το ίδιο ακριβώς σενάριο μας απασχόλησε και ενημερώσαμε με τρία δημοσιεύματά μας το ευρύ κοινό του νομού μας.
Απαντώ ευθέως χωρίς περιστροφές, ότι πόλεμος δε θα γίνει τελικά μεταξύ των δύο χωρών.Η κίνηση του ρωσικού στρατού στα χιόνια και στα κρύα, όπως και των αμυνόμενων Ουκρανών, δίνουν την εντύπωση ότι ηχούν τα τύμπανα του πολέμου.
Η Αμερική απέστειλε με αεροπλάνα στρατιώτες της στην Ουκρανία για να βοηθήσει αν χρειαστεί. Η Γερμανία και η Γαλλία επιδίδονται σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης για να εκτονωθεί η κρίση.
Ο συμβιβασμός των δύο δυνάμεων Αμερικής – Ρωσίας για την στάση τους έναντι της Ουκρανίας στην συνέχεια θα έχει το αποτέλεσμα της κατάστασης όπως προϋπήρχε (status quo).
Η Ουκρανία θα παραμείνει ως ανάχωμα ουδέτερο όπως έχει και δε θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εισβολή δεν επιδιώκει η Ρωσία στην Ουκρανία κι ας απειλεί με τανκς και στρατό.
Οι σφαίρες επιρροής των κρατών έχουν μοιραστεί και δεν αλλάζουν εύκολα. Μόνο με την βία του πολέμου και σε βάθος χρόνου.
Στην προηγούμενη κρίση προ ετών, η Ρωσία κατέλαβε το νότιο μέρος της Ουκρανίας με τα όπλα την Κριμαία γιατί της χρειάζεται ως αγκυροβολέα του ναύσταθμου της.
Νότια της Κριμαίας εκτίνεται η Κασπία Θάλασσα με τον Εύξεινο Πόντο και νοτιότερα ο Ελλήσποντος (Δαρδανέλια) με το στενό πέρασμα, που ενώνεται με το Αιγαίο Πέλαγος και την ευρύτερη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η διέλευση των ρωσικών πλοίων εμπορικών και πολεμικών ελέγχουν ανά πάσα στιγμή τις πολεμικές επιχειρήσεις ολόκληρης της λεκάνης της Μεσογείου ανέκαθεν.
Κλείνοντας το σημερινό μας άρθρο, θα υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι θα αναπτύσσουμε τις απόψεις μας μόνο σε θέματα επίκαιρα που ανακύπτουν από τον ρουν των γεγονότων .
Πέτρος Πρ. Γούλιος