Είναι σοβαρό που οι κβαντικοί υπολογιστές είναι τόσο ισχυροί;

Φανταστείτε ότι έχετε ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα να λύσετε, όπως το να προσπαθήσετε να βρείτε την ταχύτερη διαδρομή εξόδου μέσα από έναν μεγάλο λαβύρινθο. Ένας παραδοσιακός υπολογιστής (σαν αυτούς που έχουμε σπίτι μας ή… το κινητό μας) μπορεί να δοκιμάσει κάθε δυνατό μονοπάτι ένα-ένα για να βρει την καλύτερη λύση. Ο Η/Υ τελικά θα βρει τη λύση αλλά μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος, ειδικά αν υπάρχουν π.χ. εκατομμύρια διαδρομές προς έλεγχο.

Τώρα, φανταστείτε έναν υπολογιστή που δεν δοκιμάζει απλώς ένα μονοπάτι τη φορά, αλλά μπορεί να εξερευνήσει πολλά πιθανά μονοπάτια ταυτόχρονα. Έτσι λειτουργούν λίγο-πολύ οι κβαντικοί υπολογιστές (quantum computers) και αυτό είναι που τους κάνει τόσο ισχυρούς.

Κλασικοί Υπολογιστές vs. Κβαντικοί Υπολογιστές

Οι παραδοσιακοί υπολογιστές, όπως αυτός που χρησιμοποιείτε αυτήν τη στιγμή, λειτουργούν με βάση τα bit. Το bit είναι το μικρότερο κομμάτι δεδομένων και μπορεί να είναι είτε 0 είτε 1—βασικά, πρόκειται για έναν δυαδικό διακόπτη που αντιπροσωπεύει πληροφορίες και μπορεί να είναι ανοιχτός ή κλειστός. Οι κλασικοί υπολογιστές επεξεργάζονται πληροφορίες εναλλάσσοντας αυτά τα bits για να επιλύσουν προβλήματα.

Οι κβαντικοί υπολογιστές, από την άλλη πλευρά, λειτουργούν με κβαντικά bit, τα λεγόμενα “Qubits”. Σε αντίθεση με τα κλασικά bit που είναι αυστηρά 0 ή 1 κάθε φορά, τα qubits μπορούν να είναι και 0 και 1 ταυτόχρονα, χάρη σε μια ειδική κβαντική ιδιότητα που ονομάζεται Υπέρθεση. Αυτή η ικανότητα επιτρέπει στους κβαντικούς υπολογιστές να χειρίζονται και να επεξεργάζονται πολύ περισσότερα δεδομένα ταυτόχρονα.

Βασικές έννοιες του Κβαντικού Υπολογισμού

Ας “βουτήξουμε” σε μερικές βασικές έννοιες που κάνουν τους κβαντικούς υπολογιστές τόσο διαφορετικούς και τρομακτικά ισχυρούς:

  • ΥπέρΘεση (Superposition): Όπως αναφέρθηκε, τα qubits μπορούν να υπάρχουν σε πολλές καταστάσεις (0 και 1) ταυτόχρονα. Αυτό το λέμε “Υπέρθεση”. Σκεφτείτε το σαν ένα νόμισμα που περιστρέφεται στον αέρα – και ενώ περιστρέφεται, είναι σε κατάσταση «κορώνα & γράμματα» ταυτόχρονα μέχρι να προσγειωθεί. Αυτή η ιδιότητα επιτρέπει στους κβαντικούς υπολογιστές να επιλύουν ορισμένους τύπους προβλημάτων πολύ πιο γρήγορα από τους κλασικούς υπολογιστές, καθώς μπορούν να εξερευνήσουν πολλές δυνατότητες ταυτόχρονα.
  • Εμπλοκή (Entanglement): Η εμπλοκή είναι ένα φαινόμενο όπου δύο ή περισσότερα qubit συνδέονται, ακόμα κι αν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Εάν αλλάξουμε ένα qubit, τα άλλα αλλάζουν με προβλέψιμο τρόπο. Αυτό επιτρέπει την απίστευτα γρήγορη επεξεργασία δεδομένων, επειδή οι πληροφορίες μπορούν να κοινοποιηθούν άμεσα μεταξύ των qubits, ακόμη και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
  • Παρεμβολή ή Παρέμβαση (Interference): Οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν παρεμβολές, για να συνδυάσουν τις πολλές δυνατότητες που δημιουργούνται από την Υπέρθεση, με τρόπο που βοηθά στην εύρεση της σωστής απάντησης σε ένα πρόβλημα. Τα qubits μπορεί να παρεμβαίνουν μεταξύ τους, ακυρώνοντας λάθος απαντήσεις και ενισχύοντας τις σωστές.

Γιατί είναι τόσο ισχυρός ο κβαντικός υπολογιστής;

Κατά κάποιο τρόπο, ο κβαντικός υπολογιστής είναι σαν να έχεις μια ομάδα υπερ-έξυπνων εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν σε διαφορετικές πτυχές ενός προβλήματος ταυτόχρονα, και όχι μόνο σε μία κάθε φορά. Αυτή η ικανότητα παράλληλης επεξεργασίας πολλών λύσεων καθιστά τους κβαντικούς υπολογιστές απίστευτα ισχυρούς για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων.

Για παράδειγμα:

  • Προσομοίωση μορίων και χημικών ουσιών: Οι κλασικοί υπολογιστές αγωνίζονται να προσομοιώσουν πολύπλοκα μόρια, όπως αυτά που συναντούμε στην έρευνα για την ανακάλυψη φαρμάκων ή στην επιστήμη των υλικών, αλλά λόγω των υπερβολικά πολλών υπολογισμών, οι κλασικοί Η/Υ χρειάζονται πολύ χρόνο. Οι κβαντικοί υπολογιστές, με την ικανότητά τους να χειρίζονται πολλά δεδομένα ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να κάνουν αυτές τις προσομοιώσεις πολύ πιο γρήγορες και ακριβείς.
  • Προβλήματα βελτιστοποίησης: Οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων όπως η βελτιστοποίηση διαδρομών για φορτηγά μεταφορών ή ακόμα και η ανακάλυψη του πιο αποτελεσματικού τρόπου κατανομής πόρων σε μια επιχείρηση.
  • Κρυπτογράφηση: Οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν μια μέρα να “σπάσουν” τις υπάρχουσες μεθόδους κρυπτογράφησης, αλλά θα μπορούσαν επίσης να δημιουργήσουν νέα, πολύ ισχυρότερα συστήματα κρυπτογράφησης που θα ήταν αδύνατο για τους κλασικούς υπολογιστές να “σπάσουν”. Η κρυπτογράφηση χρησιμοποιείται εκτός των άλλων στο διαδίκτυο, είναι η λεγόμενη κλειδαριά (padlock) που βλέπουμε στην διεύθυνση (URL) των ιστότοπων όταν τους επισκεπτόμαστε. Αυτή η κρυπτογράφηση είναι αναγκαία για ασφαλή επικοινωνία μεταξύ του Η/Υ μας ή του browser στο κινητό μας με τους διάφορους ιστότοπους που επισκεπτόμαστε ή με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε.

Προκλήσεις του Κβαντικού Υπολογισμού

Ενώ οι κβαντικοί υπολογιστές είναι απίστευτα ισχυροί (στη θεωρία), βρίσκονται ακόμα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης. Μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν προκύψει περιλαμβάνουν:

  • Σταθερότητα: Τα Qubits είναι πολύ εύθραυστα και ευαίσθητα στο περιβάλλον τους δηλαδή χρειάζονται ένα ακριβέστατα σταθερό περιβάλλον για να λειτουργούν σωστά. Ακόμη και μικροσκοπικές αλλαγές στη θερμοκρασία, η στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή και επηρεασμός από άλλους παράγοντες, μπορούν να προκαλέσουν σφάλματα στους κβαντικούς υπολογισμούς. Οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να βρουν τρόπους να κάνουν τα qubits πιο σταθερά.
  • Διόρθωση σφαλμάτων: Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι ακόμα επιρρεπείς σε σφάλματα, επομένως η ανάπτυξη τρόπων εντοπισμού και διόρθωσης αυτών των σφαλμάτων είναι απαραίτητη (αλλά όχι τόσο εύκολη) για να γίνουν πιο πρακτικοί και αξιόπιστοι.
  • Κλιμάκωση: Για να λύσουν πραγματικά μεγάλα προβλήματα, οι κβαντικοί υπολογιστές πρέπει να έχουν πολλά, πολλά qubits. Αυτή τη στιγμή, η κατασκευή κβαντικών υπολογιστών μεγάλης κλίμακας με αρκετά qubits για την αντιμετώπιση δύσκολων προβλημάτων του πραγματικού κόσμου, εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση.

Τρέχουσες Εφαρμογές

Παρόλο που οι κβαντικοί υπολογιστές βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, υπάρχουν τομείς όπου χρησιμοποιούνται σήμερα (ίσως να έχεις ακούσει και για τον κβαντικό Η/Υ της Google):

  • Κβαντικές προσομοιώσεις: Οι ερευνητές χρησιμοποιούν κβαντικούς υπολογιστές για να προσομοιώσουν τη μοριακή συμπεριφορά, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακαλύψεις νέων φαρμάκων/θεραπειών και να βοηθήσει στην περαιτέρω εξερεύνηση του πλανήτη μας, του ηλιακού μας συστήματος και του σύμπαντος γενικότερα.
  • Κρυπτογράφηση: Η χρήση κβαντικού κλειδιού κρυπτογράφησης δοκιμάζεται ήδη για ασφαλή επικοινωνία και είναι σχεδόν αδύνατο να υποκλαπεί. Αναφέρω ξανά την κρυπτογράφηση γιατί είναι πάρα πολύ σημαντική για την ασφαλή επικοινωνία στα δίκτυα Η/Υ όπως το διαδίκτυο αλλά και τα στρατιωτικά δίκτυα επικοινωνίας.
  • Μηχανική μάθηση (machine learning): Οι κβαντικοί υπολογιστές έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη καθώς επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων πολύ πιο αποτελεσματικά από τους κλασικούς υπολογιστές.

Άρα συνοπτικά και για να μη “κάψουμε” τα κεφάλια μας…

Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι μια συναρπαστική και ισχυρή νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να μεταμορφώσει κάθε είδους βιομηχανία ή κλάδο της επιστήμης από την ιατρική και την υγειονομική περίθαλψη έως τα οικονομικά και τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Χρησιμοποιώντας τις περίεργες ιδιότητες της κβαντικής φυσικής, οι υπολογιστές αυτοί έχουν τη δυνατότητα να λύσουν προβλήματα που είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν οι κλασικοί υπολογιστές σε οποιοδήποτε εύλογο χρονικό διάστημα.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και πιθανότατα θα χρειαστούν χρόνια – αν όχι δεκαετίες – προτού να είναι πλήρως έτοιμοι για ευρεία χρήση. Εξακολουθούμε να μαθαίνουμε πώς να τους κάνουμε να λειτουργούν αξιόπιστα και σε μεγάλη κλίμακα. Μη ξεχνάμε και το ότι ο άνθρωπος δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να χειριστεί πάντα με σωστό και ωφέλιμο τρόπο την κάθε νέα τεχνολογία…

Ελπίζω να βρήκες ενδιαφέρον το άρθρο! Αν ναι, κοινοποίησε το! Επίσης, αν σε ενδιαφέρει, δίνω 3 ηλεκτρονικά βιβλία (PDF eBooks) εντελώς δωρεάν… Πρόκειται για πληροφορίες που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή σου… ίσως όχι. Πάντως σίγουρα θα προσθέσουν κάτι στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις σου!

Με εκτίμηση,

Λάζ. Γεωργούλας, Μηχανικός Η/Υ, Σύμβουλος Διαδικτύου