Τα 12 σημεία καταστροφής της Δυτικής Μακεδονίας

Χρήστος Ι. Κολοβός Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ. τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Το Φεβρουάριο 2020 ο τότε υπουργός ενέργειας παρουσίασε στην Πτολεμαΐδα «σχέδιο 12 σημείων» για την απολιγνιτοποίηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ωστόσο δεν φτάνουν! Αν περιορίσουμε τη συζήτηση σε αυτά μόνο, θα είμαστε μία κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων! Και επίσης θα κάνουμε τη λάθος συζήτηση! Η περιοχή αυτή χρειάζεται ένα ολιστικό και σφαιρικό σχέδιο ανάπτυξης. Ένα άλλο μοντέλο ζωής». Η θητεία της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε και μπορούμε πλέον με ασφάλεια να πούμε πως πράγματι η κυβέρνηση αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων! Επί τρία χρόνια τίποτα δεν αντικατέστησε το εισόδημα που χάθηκε και η περιοχή μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη απώλεια χρημάτων, αυτό που λένε missing money problem.

Φυσικά γι’ αυτό μας είχε προϊδεάσει η συνέντευξη του απερχόμενου πρωθυπουργού στη Γερμανική εφημερίδα Bild, το Μάιο 2020: «κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα πολύ νωρίτερα απ’ τη Γερμανία …θα πρέπει πλέον οι κάτοικοι να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και βεβαίως θα επωφεληθούν και Γερμανικές εταιρείες». Τα οφέλη για τις Γερμανικές εταιρείες είναι ήδη ορατά στις πλαγιές, τις βουνοκορφές και στα ορυχεία, αλλά οι κάτοικοι ψάχνουν τι να κάνουν και δεν βρίσκουν, αφού στην περιοχή δεν έγιναν επενδύσεις που να δημιουργούν θέσεις εργασίας: 10% μείωση πληθυσμού έδειξε η απογραφή του 2021 για τη Δυτική Μακεδονία.

Δυστυχώς δεν είναι μόνο η απολιγνιτοποίηση:

 • Διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας: πώς να ξεχάσουμε τους γιατρούς του Νοσοκομείου Καστοριάς, που στην 1η φάση της «πανδημίας» πάλευαν χωρίς μάσκες; Πώς να ξεχάσουμε τον 6χρονο Θωμά απ’ τα Γρεβενά, που τον έστειλαν στο Ρίο; Πώς να ξεχάσουμε τα χάλια των παιδιατρικών κλινικών, των ογκολογικών, το γεγονός πως στη Δυτική Μακεδονία πλέον ζούμε από τύχη;
 • Πανεπιστήμιο: δραστική η μείωση των νέων φοιτητών σε σχέση με τη δυνατότητα του Πανεπιστήμιου. Με τη συκοφαντία πως οι σχολές της υπόλοιπης Ελλάδας γίνονται για να δουλεύουν σουβλατζίδικα και γκαρσονιέρες, καταλήγουμε να δουλεύουν μόνο τα σουβλατζίδικα και οι γκαρσονιέρες Αθήνας-Θεσσαλονίκης κι όλη η Ελλάδα συντηρεί τον υδροκεφαλισμό της πρωτεύουσας. Βεβαίως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πάντα η ιδιωτική κι όχι η δημόσια εκπαίδευση.
 • Γούνα και φρούτα: αδιαφορώντας πλήρως για την οικονομία της περιοχής μας έκλεισαν οι αγορές της Ρωσίας, χάρη στη σπουδή να σταλούν όπλα στην Ουκρανία, τα οποία μάλιστα τα πήραν απ’ τα νησιά.
 • Τουρισμός: η εμμονή στην ατελέσφορη, δήθεν «πράσινη» ανάπτυξη με αιολικά καταστρέφει τα βουνά και την προοπτική τουρισμού, δημιουργεί άσκοπες κοινωνικές εντάσεις κι επιπλέον ακριβαίνει το ρεύμα για όλους μας. Τα φωτοβολταϊκά καλύπτουν σήμερα ελάχιστες εκτάσεις μπροστά στην κόλαση που δείχνει ο Γεωπληροφοριακός Χάρτης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και η περιοχή μας θα είναι ένα απέραντο βιομηχανικό οικόπεδο.
 • Εστίαση: είδε μαύρες μέρες αυτή την τετραετία, με τους παρατεταμένους κι όπως η πράξη απέδειξε εντελώς αδικαιολόγητους εγκλεισμούς: η Κοζάνη ήταν η πρώτη περιοχή που μπήκε σε «λοκντάουν», ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν ήθελε διαμαρτυρίες για την οικονομική καταστροφή που έφερνε με την άρον-άρον απολιγνιτοποίηση.
 • Κτηνοτροφία: η αλόγιστη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα βοσκοτόπια καταστρέφει την κτηνοτροφία ελεύθερης βόσκησης, την ίδια στιγμή που το κόστος ζωοτροφών έχει εκτιναχθεί. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι αυτοδιοικητικοί που λένε «αν βάλουμε ΑΠΕ θα έχουμε τζάμπα ρεύμα». Όμως το τζάμπα είναι απάτη, το τζάμπα ρεύμα των π.χ. Σιδερών ή Καλαμιάς το πληρώνει ο Κοζανίτης κι ο Σερβιώτης κι η υπόλοιπη Ελλάδα, με αύξηση της τιμής του ρεύματος.
 • Γεωργία: πολύ μεγάλη η αύξηση του καλλιεργητικού κόστους και απούλητα προϊόντα οδήγησαν σε μετατροπή χωραφιών σε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φωτοβολταϊκά. Τα φωτοβολταϊκά μπορούμε να τα βάλουμε στις στέγες, σύμφωνα με την παγκόσμια πρακτική και τις κατευθύνσεις της Ευρ. Ένωσης, αλλά η κυβέρνηση μας κάνει ομήρους στους «πέντε νταβατζήδες» της ενέργειας (όπως το είπε ο Καραμανλής το 2004). Οι νέοι μεταναστεύουν, αφού δεν βρίσκουν πια μέλλον στον πρωτογενή τομέα. Οι πολιτικοί μας φλομώνουν στο ψέμα για τη δήθεν «κλιματική κρίση», αλλά η παλιά παροιμία λέει πως «στον καταραμένο τόπο Μάη μήνα βρέχει». Η κρίση είναι μόνο πολιτική.
 • Μελισσοκομία: όταν οι βουνοπλαγιές και τα χωράφια γεμίζουν φωτοβολταϊκά και αιολικά, πού θα πάνε οι μέλισσες; Παρά τα παχιά λόγια για τη σημασία της μέλισσας στην αειφορία, δεν θα βρείτε σε καμιά δήθεν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έργων δήθεν «Α»ΠΕ τις σωρευτικές επιπτώσεις στη μελισσοκομία.
 • Πληθωρισμός και ακρίβεια: πληθωρισμό πάνω από 10% είχαμε να δούμε 30 χρόνια, απ’ την εποχή του πατέρα Μητσοτάκη. Οι φουσκωμένες τιμές σημαίνουν αυξημένα φορολογικά έσοδα απ’ το ΦΠΑ και το 2022 πληρώσαμε τους περισσότερους φόρους της τελευταίας 5ετίας. Οι αυξήσεις τιμών των βασικών αγαθών είναι σημαντικά μεγαλύτερες από την αστειότητα αύξησης του κατώτατου μισθού.
 • Αρκούδες, λύκοι, αγριογούρουνα: τα βουνά μας έχουν αδειάσει από τσοπανόσκυλα, οπότε αρκούδες, λύκοι κι αγριογούρουνα πλήθυναν και κατεβαίνουν πλέον ανενόχλητα σε χωριά και πόλεις, προκαλώντας ακόμα και θανάτους ανθρώπων σε τροχαία. Σ’ αυτό έχει συμβάλει όχι μόνο η εχθρότητα στην κτηνοτροφία, αλλά και η νομοθέτηση για τα σκυλιά υπέρ των εμπόρων «αδέσποτων», που έκανε τη διατήρηση ποιμενικών σκύλων πανάκριβη για τους κτηνοτρόφους.
 • Γέφυρα Σερβίων: πρώτη φορά απ’ το 1974 έκλεισε φέτος η μεγάλη γέφυρα! Το κατάφερε κι αυτό η κυβέρνηση αναδεικνύοντας την εγκατάλειψη της Δυτικής Μακεδονίας. Σέρβια-Βελβενδός-Καμβούνια αποκόπηκαν απ’ τον υπόλοιπο Νομό και αναδείχθηκε η ανύπαρκτη μέριμνα για εναλλακτικές διαδρομές. Θυμίζω πως όταν κόβεται η κυκλοφορία στην περιοχή των Τεμπών η γέφυρα των Σερβίων εξασφαλίζει την εναλλακτική σύνδεση νότιας-βόρειας Ελλάδας.

Δεν είδαμε ποτέ το «ολιστικό και σφαιρικό σχέδιο ανάπτυξης. Ένα άλλο μοντέλο ζωής», που είπε το 2020 ο υπουργός. Αν μετρήσετε την απολιγνιτοποίηση και τις κουκκίδες, μαζεύετε τους 12 τομείς της οικονομίας που απέτυχε παταγωδώς το «σχέδιο 12 σημείων» και είχε σαν αποτέλεσμα τη μαζική μετανάστευση των νέων. Και μπορούμε να μετρήσουμε κι άλλα, όπως την τεράστια κοροϊδία στη μη μετεγκατάσταση της Ακρινής, τη συνέχιση της σιδηροδρομικής και της αεροπορικής απομόνωσης, τη μη αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού, την καθυστέρηση του Ε65, την αποτυχημένη διαχείριση της «πανδημίας» που έφερε την Ελλάδα στη 12η θέση παγκοσμίως σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, κλπ, κλπ. Η περιοχή μας βιώνει οικονομική καταστροφή και δεν αντέχει «ονειρώξεις περί υδρογόνου» και λοιπές Μαυρογιαλούρειες υποσχέσεις για επενδύσεις όπως τα φαραωνικά φωτοβολταϊκά, που βλέπουμε πια παντού και δημιουργούν πλούτο μόνο για τους ξένους .

Αυτές τις ημέρες περιφέρονται ανάμεσά μας υποψήφιοι με χαμόγελα και χειραψίες, σκορπώντας ανέξοδα κούφια λόγια, χωρίς να ακούμε ανάλυση της κατάστασης και προτάσεις για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα που επέφερε η 4ετία. Ας κάνουν τον απολογισμό της τετραετίας: η οικονομική καταστροφή δεν έπεσε απ’ τον ουρανό, είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής και συγκεκριμένων μέτρων. Κι όμως παρατηρούμε συμπτώματα μιθριδατισμού της κοινωνίας: «δεν πειράζει αν μας εξοντώνει ο δικός μας, να βγει, για να μη βγει ο άλλος». Κι ας μας εξοντώνει «ο δικός μας».

Αξίζουμε καλύτερα από χαμόγελα και χειραψίες! Αξίζουμε εκπροσώπους της περιοχής στη Βουλή, δεν χρειαζόμαστε κι άλλους μεταφορείς των εντολών της κομματικής καμαρίλας της Αθήνας στην περιοχή μας, απλά κουκιά του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Η περιοχή έχει ανάγκη από θέσεις εργασίας: προτάσεις για χιλιάδες θέσεις έχουν υπάρξει στο παρελθόν, άνθρωποι να τις υλοποιήσουν δεν βρέθηκαν.

Μπροστά μας έρχονται τα χειρότερα: η οικονομική κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει κι άλλο, με τη διακοπή των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «πανδημία». Στις δύσκολες μέρες που έρχονται, τα μεγάλα κόμματα συνεχίζουν την καταστροφική πολιτική της δήθεν «πράσινης» και στην πραγματικότητα κατάμαυρης ανάπτυξης, που δεν δίνει δυνατότητες, αλλά επιβάλλει υποχρεωτικότητες. Τεράστια ποσά, που βεβαίως βγαίνουν απ’ τις τσέπες μας, φεύγουν απ’ την πραγματική οικονομία για να χρηματοδοτήσουν αχρείαστα έργα, που μόνο σκοπό έχουν τη διασφάλιση του εφοδιασμού της Γερμανίας με ηλεκτρισμό. Αυτά θα τα σταματήσει κανείς, μήπως και περισσέψουν χρήματα για τους Έλληνες; ΝΔ-Σύριζα-Κιναλ πάντως όχι! Μας λείπει πολύ πλέον ένας Ανδρέας Παπανδρέου, που θα προτάξει τις ανάγκες των Ελλήνων.