Ενημερωτική ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων

Στο πλαίσιο των δράσεων, ενεργειών και κινητοποιήσεων του Πανελληνίου Συνδέσμου Γυμναστηρίων για την δημοσιοποίηση των προβλημάτων του κλάδου και της διεκδίκησης για επιπλέον μέτρα στήριξης των γυμναστηρίων, εκτός από τα όποια οριζόντια μέτρα λαμβάνει η Πολιτεία για την επιχειρηματικότητα, ο ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ αποστέλλει την παρακάτω ανοικτή επιστολή:
Προς:
Tην Ελληνική Κυβέρνηση
Τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Την Ελληνική Κοινωνία
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων αποστέλλει αυτή την ενημερωτική ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας, προκειμένου να κοινοποιήσει την αγωνία και την απόγνωση η οποία διακατέχει τον κλάδο, αλλά και να επισημάνει τον κίνδυνο αφανισμού των γυμναστηρίων.
Τα γυμναστήρια συμπλήρωσαν ήδη ένα 8μηνο διάστημα υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας τους, με απόφαση της κυβέρνησης, αυτό όμως μεταφράζεται στην απώλεια δυο χαμένων περιόδων, αφού συμπίπτει και τις δύο φορές με το διάστημα αιχμής προσέλευσης των πολιτών στα γυμναστήρια τους μήνες της Άνοιξης.
Ο κλάδος μας δέχθηκε βαρύτατο πλήγμα, κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Πολιτεία συμπεριέλαβε τα γυμναστήρια στους ιδιαίτερα πληγέντες κλάδους, μαζί με τον τουρισμό, την εστίαση και τις μεταφορές.
Ο πρώτος κύκλος υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των γυμναστηρίων κράτησε από τις 15 Μαρτίου 2020 έως τις 15 Ιουνίου 2020 και η επαναλειτουργία τους συνοδεύθηκε από πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία προέβλεπαν την προσέλευση των μελών τους μόνο ύστερα από προγραμματισμένο ραντεβού, τον περιορισμένο αριθμό ατόμων, την απαγόρευση χρήσης των αποδυτηρίων και άλλα δυσλειτουργικά μέτρα.
Σοβαρή ένδειξη του πλήγματος αποτελεί και το γεγονός ότι με την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων ο κόσμος ήταν διστακτικός και επιφυλακτικός και για τον λόγο αυτό η προσέλευση των εγγεγραμμένων μελών δεν ξεπέρασε το ποσοστό του 40%.
Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι τα περισσότερα γυμναστήρια έκαναν στα μέλη τους χρονική επέκταση στα προπληρωμένα προγράμματα και αυτό οδήγησε στην ανάλογη οικονομική απώλεια.
Προς το τέλος Οκτωβρίου 2020, όταν τα γυμναστήρια πήγαιναν να βρουν ένα σχετικό βηματισμό, ήρθε ο δεύτερος κύκλος υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας τους, στις 2 Νοεμβρίου 2020, η οποία παρατείνεται μέχρι και σήμερα.
Στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 2.500 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σωματικής άσκησης και απασχολούν περίπου 42.000 εργαζομένους, γυμναστές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
Γύρω από τα γυμναστήρια δραστηριοποιούνται περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, οι οποίες προμηθεύουν συναφές υλικό.
Τα γυμναστήρια αποτελούν σχεδόν την μοναδική λύση για άθληση των πολιτών.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η σωματική άσκηση ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ στα γυμναστήρια δεν έχει παρατηρηθεί κανένα κρούσμα του covid-19.
Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι ελλοχεύει κίνδυνος ενός δυσάρεστου ενδεχόμενου, μετά το καταστροφικό πλήγμα το οποίο δέχτηκαν τα γυμναστήρια, κάποιο συνάδελφοι να διακόψουν οριστικά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Κάποιες σχετικές εκτιμήσεις αναφέρουν ποσοστό το οποίο θα ξεπεράσει το 20% των γυμναστηρίων κι εάν μπουν τόσα λουκέτα θα είναι τραγικό και θα έχει αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Από τους δύο κύκλους υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των γυμναστηρίων οι συνέπειες είναι καταστροφικές και οδηγούν τα γυμναστήρια σε πλήρες επιχειρηματικό αδιέξοδο, ενώ ένας αριθμός γυμναστών εκμεταλλεύθηκε την ανάγκη χιλιάδων συμπολιτών μας για σωματική άσκηση πραγματοποιώντας προγράμματα προσωπικής προπόνησης (personal training) σε διάφορους χώρους, όπως: πάρκα, πλατείες, πιλοτές και κατ’ οίκον, με μορφή μαύρης οικονομικής συναλλαγής, αφού δεν εκδίδουν κανένα σχετικό παραστατικό.
Με το κλείσιμο των γυμναστηρίων υπάρχει άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα για χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν στα γυμναστήρια, ύστερα από υπόδειξη θεράποντα ιατρού, ένα ειδικό προπονητικό πρόγραμμα, επειδή πάσχουν από διάφορες παθήσεις.
Ήδη στα γυμναστήρια έχει συγκεντρωθεί ένα πελώριο χρηματικό ποσόν από οφειλές: α) εισφορών στον ασφαλιστικό φορέα των ιδιοκτητών, β) ενοίκια με μη επιδοτούμενο ποσοστό 60%, γ) λογαριασμοί οργανισμών κοινής ωφελείας και δ) αποπληρωμή τραπεζικών επιταγών και συναλλαγματικών.
Είναι τρομερό το μέγεθος της δυσφήμισης και της ζημιάς που προκλήθηκε στον κλάδο μας από δηλώσεις λοιμωξιολόγων και όχι μόνο, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι ανέφεραν ότι τα γυμναστήρια είναι πολύ επικίνδυνοι χώροι για τη διασπορά του covid-19.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων, σαν θεσμικό κλαδικό όργανο των γυμναστηρίων, αναγνωρισμένο από την Πολιτεία, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και στο πλαίσιο της αποστολής του, κατέθεσε με ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2020 υπόμνημα στον Πρωθυπουργό, κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριο Άδωνι Γεωργιάδη και στον Υπουργό Οικονομικών, κύριο Χρήστο Σταϊκούρα.
Με την κατάθεση των υπομνημάτων ο ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ εξήγησε αναλυτικά τις καταστροφικές συνέπειες και το πλήρες επιχειρηματικό αδιέξοδο του κλάδου και ζητά, πέρα από τα οριζόντια μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, να ληφθούν επιπλέον ειδικά μέτρα στήριξης των γυμναστηρίων από την Πολιτεία.
Ωστόσο, επειδή από την ημερομηνία κατάθεσης των υπομνημάτων έχουν επιδεινωθεί οι καταστροφικές συνέπειες και έχουν διαμορφωθεί νέα οικονομικά δεδομένα, θα προχωρήσουμε σύντομα σε συμπληρωματικές διεκδικήσεις ειδικών μέτρων στήριξης των γυμναστηρίων από την Πολιτεία.
Ο ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ δέχεται ασφυκτική, και όχι αδικαιολόγητα, πίεση από εκατοντάδες ιδιοκτήτες γυμναστηρίων μελών του, για μεθοδευμένες και στοχευμένες ενέργειες, δράσεις και κινητοποιήσεις.
Με ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης του κλαδικού οργάνου έχει προγραμματισθεί η υλοποίηση ΣΧΕΔΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΩΝ, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κλιμακωτή εφαρμογή των ακόλουθων βημάτων:
 Τη δημοσίευση της παρούσας ενημερωτικής ανοικτής επιστολής διαμαρτυρίας
 Συμβολικά, να τοποθετήσουν τα γυμναστήρια στις προσόψεις των εγκαταστάσεών τους μεσίστιες σημαίες και μαύρα πανό
 Εκπρόσωποι του κλάδου να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα πορείες διαμαρτυρίας σε μεγάλες πόλεις της χώρας με την τήρηση όλων των ενδεδειγμένων μέτρων για αποφυγή διασποράς του covid-19
 Συμβολικά, να καταθέσουν οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων τις άδεις λειτουργίας των επιχειρήσεών τους στις Περιφέρειες της επικράτειας
 5λεπτες διακοπές της κυκλοφορίας των οχημάτων σε κεντρικές αρτηρίες μεγάλων πόλεων της χώρας, ύστερα από συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές της Τροχαίας
 Εκπρόσωποι του κλάδου να πραγματοποιήσουν συμβολικά αλυσόδεσή τους έξω από κεντρικά κυβερνητικά κτίρια στην Αθήνα, έξω από γραφεία των Περιφερειών και έξω από Δημοτικά Μέγαρα σε μεγάλες πόλεις της χώρας
 Εάν, παρά τις προαναφερόμενες συμβολικές ενέργειες και δράσεις μας, βρεθούμε σε αδιέξοδο. τότε θα προχωρήσουμε σε μια εκρηκτική κινητοποίηση, η οποία δεν είναι ανακοινώσιμη επί του παρόντος, είναι όμως βέβαιο ότι θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία
Ευελπιστούμε ότι η Πολιτεία δεν θα αφήσει να αφανιστεί ο κλάδος μας και δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε στην εκρηκτική και ακραία κινητοποίησή μας. Αν δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή, θα αποδειχθεί ότι ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟ ΣΤΟΜΑΧΙ.
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε πλέον αποφασισμένοι, ενωμένοι, συντονισμένοι, αγανακτισμένοι, χρεωμένοι και αφού δεν έχουμε κάτι άλλο να χάσουμε θα δράσουμε!!! Πάντα πολιτισμένα αλλά έντονα και κραυγαλέα.
Με εκτίμηση,
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου