Ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας και το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, διοργάνωσαν την πρώτη δια ζώσης προπαρασκευαστική συνάντηση του Σχεδίου “Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης – Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη – Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις», στις 4-5-6 Ιουνίου 2021, στην πόλη της Φλώρινας.
Συνολικά 30 νέες και νέοι, 16 έως 30 ετών, από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, διαμόρφωσαν ένα τριήμερο πλούσιο σε δραστηριότητες που μετά από το πολύ καιρό και μέσα από τις αναγκαίες προσαρμογές εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων προστασίας, πέτυχε να δημιουργήσει και να προσφέρει στους νέους της περιφέρειας μας την ευκαιρία να βρεθούν κοντά και να ξεχάσουν την απρόσωπη ψηφιακή επικοινωνία που για μήνες ήταν κομμάτι της ζωής τους.
Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με επίκεντρο το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, ήταν πολυποίκιλες και προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες προκειμένου να περιλαμβάνουν δραστηριότητες ομάδων εργασίας, αποτύπωση ιδεών και συνεργασία του συνόλου των συμμετεχόντων στο Σχέδιο, διάχυση της πληροφόρησης μέσω δημιουργίας δικτύου “πολλαπλασιαστών” και της πρόσκλησης συμμετοχής στο διευρυμένο Φόρουμ στις τοπικές κοινωνίες των συμμετεχόντων. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ξεκινάει ένας μεγάλος κύκλος διερευνητικών συζητήσεων των μελών των ομάδων εργασίας με φορείς και οργανισμούς που εμπλέκονται στο Σχέδιο Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας που θα οδηγήσει με μεγαλύτερη σιγουριά στην ανάδειξη των προτεραιοτήτων για την νεολαία και θα αποτελέσει το βασικό έρεισμα του 1ου Συνεδρίου- Forum Νεολαίας το φθινόπωρο του 2021.
Τέλος, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, οι σύνεδροι έπαιξαν ένα διαδραστικό παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού μέσα στην πόλη, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή “Actionbound”.
Στη συζήτηση συμμετείχαν διαδικτυακά εκπρόσωποι από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης – ΕΜΣ Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. που αποτελεί την Εθνική Μονάδα Συντονισμού για τα προγράμματα Erasmus+ Youth Greece στους τομείς Νεολαία και Αθλητισμός και για το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης – European Solidarity Corps Greece, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την αρωγή τους. Ειδικότερα την ΕΜΣ ΙΝΕΔΙΒΙΜ εκπροσώπησε η κα Κωνσταντίνα Άις, Χειρίστρια πληροφόρησης και συμβουλευτικής Erasmus+, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό και παρουσίασε το Πρόγραμμα Erasmus+ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, τον γενικό στόχο και τις 4 οριζόντιες προτεραιότητες του προγράμματος, αλλά και τη Βασική Διάρθρωση του (Βασική Δράση 1 – Βασική Δράση 2 – Βασική Δράση 3), στο πλαίσιο της Προπαρασκευαστικής μας συνάντησης. Επιπλέον η κα Κωνσταντίνα Κουτσή, Χειρίστρια υποστήριξης σχεδίων Erasmus+ στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, μας ενημέρωσε για τις δράσεις κατάρτισης των youth worker (Βασική Δράση 1), καθώς και για τα ηλικιακά όρια αυτών αλλά και για τις ευκαιρίες των νέων μέσα από τις Συμπράξεις Συνεργασίας – Cooperation Partnerships και τις Συμπράξεις Μικρής Κλίμακας – Small Scale Activities (Βασική Δράση 2).
Ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, κ. Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, καλωσόρισε και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις προτεραιότητες του Σχεδίου και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνος Στεργίου, ο οποίος επεσήμανε την σημασία του διαλόγου και των δράσεων του Φόρουμ Νεολαίας 2021 και την ανάγκη για εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των τοπικών ομάδων εργασίας του Σχεδίου.
Tο Σχέδιο «Οι Νέοι στις Περιφέρειες της Ευρώπης – Μεταλιγνιτική Εποχή και Ανάπτυξη – Διάλογος, Καινοτομία και Δράσεις» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ (Βασική Δράση 3: Ενίσχυση σε θέματα μεταρρυθμίσεων πολιτικής) και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης – ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Καταληκτικά, από την πρώτη δια ζώσης συνάντηση, αποκομίσαμε πολύ θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες, με προοπτικές για δυναμική συνέχεια στην υλοποίηση των επόμενων βημάτων του Σχεδίου. Επιπλέον, δημιουργούνται προϋποθέσεις για μια σειρά συζητήσεων και συμμετοχή σε έναν πλούσιο, δημοκρατικό και δομημένο διάλογο μεταξύ των νέων και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής και λήψεων αποφάσεων στον τομέα της νεολαίας, με σκοπό την επίτευξη αποτελεσμάτων τα οποία είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Σχεδίου αλλά και γενικότερα στην χάραξη πολιτικής σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.