16/03/2021 – 11:00
Εικονική Αίθουσα 3 – Σύνδεσμος : https://zoom.us/my/uowm.eetf3 , Meeting ID 680-447-7017
Για την τέχνη του εαυτού: από το (μη) σώμα στο πεδίο δυνητικοτήτων
Η διάλεξη, με αφορμή το «ουτοπικό σώμα» (le corps utopique), ακολουθεί τη σκέψη του Michel Foucault γύρω από τις έννοιες της υποκειμενικότητας και της ελευθερίας, και επιχειρεί, με βάση τη συγκεκριμένη συλλογιστική πορεία, αναγνώσεις επιτελεστικών δράσεων τέχνης (performance art), ώστε να ανατροφοδοτήσει το πεδίο σκέψης γύρω από τη σωματικότητα, την υποκειμενικότητα και τον υλικό χώρο. Κεντρικό άξονα των διερευνήσεων αποτελεί το πέρασμα στην ετερότητα, ιδέα που διαπερνά συνολικά το έργο του Michel Foucault.
Ενδεικτική βιβλιογραφία:
_Foucault Michel, Επιτήρηση και Τιμωρία. Η Γέννηση της Φυλακής, μτφρ. Τάσος Μπέτζελος, Αθήνα: Πλέθρον, 2011 (Surveiller et punir. Naissance de la prison, Gallimard, 1975).
_Foucault Michel, «Το ουτοπικό σώμα», στο Michel Foucault, Παναγιώτης Καλαμαράς (γεν. επιμ.), Ουτοπίες και ετεροτοπίες, μτφρ. Άννα Τσουλούφη-Λάγιου, Αθήνα: Ελευθεριακή Κουλτούρα, 2015 (Le corps utopique, δεν αναφέρεται η πρώτη έκδοση).
_Goldberg Roselee, Performance Art: from Futurism to the Present, Λονδίνο: Thames and Hudson, 2001.
_Taylor Dianna(επιμ.), Michel Foucault Key Concepts, Durham: Acumen, 2011.
Βιογραφικό σημείωμα:
Η Δήμητρα Κορδωμένου είναι αρχιτέκτονας ΑΠΘ(2015), και μεταπτυχιακή φοιτήτρια ΕΜΠ, στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμός του Χώρου, με ειδίκευση στη Γνωσιολογία της Αρχιτεκτονικής. Έχει εργαστεί στον σχεδιασμό κτιρίων κατοικιών, γραφείων και εμπορικής χρήσης διαφόρων κλιμάκων, ενώ παρείχε επικουρικό διδακτικό έργο στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη της σύγχρονης αστικότητας και την αναζήτηση μεθόδων διερεύνησης δυσπρόσιτων εκφάνσεων της αστικής συνθήκης, μέσω της προσέγγισης επιτελεστικών πρακτικών τέχνης.