Τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Επιτραπέζια Αντισφαίριση και ο Ελληνικός Αθλητισμός πανηγύρισαν μεγάλες επιτυχίες συλλόγων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Ολυμπιακός με την αντρική του ομάδα και ο Παναθηναϊκός με τη γυναικεία του ομάδα κατέκτησαν το Ευρωπαϊκό Κύπελλο “Trophy”. Επίσης, οι Σάρισες Φλώρινας με την γυναικεία τους ομάδα κατέκτησαν την δεύτερη θέση στον ίδιο θεσμό. Οι επιτυχίες αυτές των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη θα περίμενε κανείς πως θα κέντριζαν το ενδιαφέρον της ΓΓ Αθλητισμού και θα τύχαιναν της ανάλογης προσοχής και αναφοράς. Όμως, η ελληνική πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η ΓΓ Αθλητισμού δεν αναγνωρίζει την διεξαγωγή ομαδικών πρωταθλημάτων της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό για μία ακόμα χρονιά.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΓΓΑ (19-1-2024), ο Γ. Βρούτσης υπέγραψε την ΚΥΑ των προϋποθέσεων κατανομής του 2024 σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό, με προτεραιότητα τη νησιωτικότητα. Η ΚΥΑ προβλέπει εκτός των άλλων και την ενίσχυση συλλόγων που συμμετέχουν στις εθνικές κατηγορίες ομαδικών πρωταθλημάτων και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από διάφορα αθλήματα, πλην της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Το επιχείρημα, ότι η επιτραπέζια αντισφαίριση είναι ατομικό κατά βάση άθλημα δεν ευσταθεί, καθώς σε όλο τον κόσμο το άθλημα αναπτύσσεται και διεξάγεται με την μορφή των ομαδικών αθλημάτων.
Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (Ettu) διοργανώνει κάθε χρόνο το Champions League, το Europe Cup και το Trophy στα πρότυπα του ποδοσφαίρου. Επίσης, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τα ομαδικά πρωταθλήματα μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κοινού και τα στάδια γεμίζουν από κόσμο, όταν διεξάγονται τα εθνικά πρωταθλήματα. Δεν είναι τυχαίο, ότι η επιτραπέζια αντισφαίριση βρίσκεται μέσα στα πρώτα δημοφιλέστερα αθλήματα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα ομαδικά εθνικά πρωταθλήματα διεξάγονται από τη δεκαετία του 1940. Έτσι, σήμερα έχουμε Α1, Α2, Β΄ Εθνική και Τοπικά πρωταθλήματα για άντρες και γυναίκες κατά τα πρότυπα της καλαθοσφαίρισης. Στα πρωταθλήματα αυτά συμμετέχουν Έλληνες και Ξένοι αθλητές, πολλοί από τους οποίους είναι διεθνώς γνωστοί με μεγάλες επιτυχίες (Πρωταθλητές Ευρώπης).
Αντίθετα λοιπόν με το παγκόσμιο γίγνεσθαι της επιτραπέζιας αντισφαίρισης σύμφωνα με τη λογική της ΓΓΑ οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε διασυλλογικό επίπεδο δεν θα έπρεπε να γίνονται. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εθνικές ομάδες επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ούτε ομάδες συλλόγων, ούτε να παίζουν οι ομάδες μας (εθνικές ή σύλλογοι) στην Ευρώπη. Θα πρέπει να διεξάγονται μόνο ατομικοί αγώνες.
Επομένως, κακώς πανηγυρίζουμε για τις επιτυχίες των Ελληνικών Ομάδων στην Ευρώπη και κακώς ανακηρύσσουμε Πρωταθλήτριες ομάδες σε άντρες, γυναίκες. Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο κακό να δεχθούμε τη λογική της ΓΓΑ. Η κατάργηση κάθε ομαδικού πρωταθλήματος στην Ελλάδα θα είχε μεγάλο οικονομικό όφελος για τους συλλόγους μας, οι οποίοι θέλοντας να στηρίξουν τις ομάδες και τους αθλητές τους ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα.
Εάν στο μυαλό της ΓΓΑ είναι, ότι η επιτραπέζια αντισφαίριση δε διαφέρει από το τένις και πρέπει να ακολουθεί τη δομή του, τότε άραγε τι χρειάζονται και οι σύλλογοι επιτραπέζιας αντισφαίρισης; Όποιος θέλει να κάνει καριέρα στο άθλημα ας έχει τον προσωπικό του προπονητή και ανάλογα με την τσέπη του να βάζει τους προσωπικούς του στόχους. Όσο για τους υπόλοιπους, ας παίζουν πινγκ πονγκ στα κατηχητικά και τα εντευκτήρια.
Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. πρέπει να αντιδράσει δυναμικά και να διεκδικήσει το δίκαιο του αθλήματός μας από την ΓΓΑ. Σε περίπτωση μη δικαίωσης ας μην προχωρήσει στην προκήρυξη των ομαδικών πρωταθλημάτων για την νέα αγωνιστική περίοδο 2024-2025. Δεν έχει νόημα και φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρει και κανέναν. Όσο για τους αθλητές/τριές μας υπάρχουν πολλές χώρες για να παίξουν, εκεί όπου και το άθλημα χαίρει εκτίμησης και τα πρωταθλήματά τους γνωρίζουν την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου και της πολιτείας τους.
Γιώργος Λυγούρας
Πρόεδρος ΑΣΕΑ «Σάρισες» Φλώρινας