Σχετικά με την Υπουργική Απόφαση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κας Δόμνας Μιχαηλίδου σε ό, τι αφορά τη λειτουργία Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) πρέπει να αναφερθεί ότι μέσω αυτής θα υφίσταται ένα κοινό πλαίσιο κανόνων για τη λειτουργία των δομών αυτών. Των δομών που φιλοξενούν παιδιά τυπικής ανάπτυξης και όχι παιδιών μη τυπικής ανάπτυξης με αναπηρία.
Το μοντέλο προστασίας παιδιών σε δομές, όπου φιλοξενούνταν για να τους παρέχεται μόνο τροφή και στέγη είναι αναχρονιστικό και απαρχαιωμένο. Οι Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) πρέπει να συμβαδίζουν με την κάθε εποχή, να παρέχουν στα παιδιά ό, τι οι καιροί απαιτούν και να αναβαθμίζονται και να αναπτύσσονται ανάλογα.
Οι δομές οφείλουν να λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όρους και προϋποθέσεις με σκοπό την ασφαλή και σίγουρη φιλοξενία των παιδιών προς το βέλτιστο συμφέρον τους για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν στις δομές μέχρι να τοποθετηθούν σε ανάδοχη οικογένεια ή υιοθεσία. Γιατί η εισαγωγή παιδιών σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) αποσκοπούν στην όσο το δυνατόν βραχυχρόνια φιλοξενία τους σε αυτές αποφεύγοντας την ιδρυματοποίηση τους, η οποία μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη. Και όσο περισσότερο χρονικό διάστημα παραμένει ένα παιδί σε δομή τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η αποϊδρυματοποίησή του και η μετέπειτα πορεία και εξέλιξή του.
Οι Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) πρέπει και οφείλουν να λειτουργούν με ειδικό προσωπικό για τα παιδιά που φιλοξενούν, με σκοπό να μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα και βέλτιστα προς το συμφέρον των παιδιών.
Η εν λόγω υπουργική απόφαση πέρασε έναν (1) μήνα διαβούλευσης και πολλοί φορείς που συμμετείχαν εξέθεσαν τις απόψεις τους και τα σχόλιά τους, τα οποία εισακούστηκαν και πάρα πολλά από αυτά ενσωματώθηκαν σε αυτή.
Επιπλέον δίνεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής των δομών στα νέα δεδομένα διάρκειας ενός έτους, ώστε να μπορέσουν να αναδιαρθρωθούν με τις νέες και σύγχρονες απαιτήσεις.
Η εποχή μας επιτάσσει ανάπτυξη, βελτίωση, αναδιάρθρωση σε πολλούς τομείς και το βλέπουμε σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας και καθημερινά. Το ίδιο και περισσότερο σημαντικό προβάλλει η πρόοδος και η ανάπτυξη σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά που ζουν σε δομές και είναι το μέλλον μας και πρέπει να φροντίζουμε για την ασφαλή διαβίωσή τους με ιδιωτικότητα και θαλπωρή.
- Τα παιδιά δεν έχουν οικογένεια μέσα στις δομές και χρειάζονται ειδικούς.
- Τα βρέφη δεν έχουν οικογένεια στις δομές και χρειάζονται βρεφονηπιοκόμους.
- Πρέπει να προβλέπεται η διαβίωση βρεφών, νηπίων, παιδιών και εφήβων σε δωμάτια που να ανταποκρίνονται στις ηλικιακές τους ανάγκες και όχι να μένουν παιδιά ή έφηβοι σε νηπιακά κρεβάτια ή να χρησιμοποιούν νηπιακές τουαλέτες, όπως είδαμε πρόσφατα.
- Πρέπει να προβλέπεται μέγιστος αριθμός παιδιών.
- Όταν μια δομή δεν λειτουργεί σωστά πρέπει να επιβάλλονται από την εποπτεύουσα αρχή κυρώσεις.
Όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν.
Πλέον όμως ρυθμίζονται με τη νέα Υπουργική Απόφαση.
Σε ό,τι αφορά την παιδική ευαλωτότητα δεν νοείται να παραμένει αρρύθμιστο.
Κανένα επιθετικό μάρκετινγκ δεν πρέπει να μας σταματήσει! Μόνο ένας φορέας παιδικής προστασίας αντιδρά δίνοντας την εντύπωση ότι δεν επιθυμεί κανόνες και έλεγχο στη λειτουργία του, όπως ορίζουν τα διεθνή κείμενα και η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού ακριβώς για τη θωράκιση του βέλτιστου συμφέροντος των ίδιων των παιδιών.
Ο Πρόεδρος του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ
Ιωάννης Σ. Παρδάλης