Για τις εορτές του Πάσχα και την εικόνα της Φλώρινας:
Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να συναντηθούμε με τον κόσμο. Πέρασα από χωριά, μίλησα με επιχειρηματίες της περιοχής. Δεν μπορώ να πω ότι είναι καλή η κατάσταση. Το μήνυμα που λαμβάνω από τους πολίτες είναι «κάντε κάτι να πέσει αυτή η κυβέρνηση γιατί δεν πάει άλλο».
Για τα μέτρα κατά της ακρίβειας και τα ενεργειακά ζητήματα:
Εδώ έχουμε διπλό πρόβλημα. Το συνολικό ζήτημα της χώρας με την ακρίβεια στο ρεύμα, όπου έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει και έχουμε τεκμηριώσει πως δεν έχει να κάνει μόνο με την παγκόσμια κρίση. Βεβαίως και επιτείνεται, αλλά στην χώρα μας έχουμε αισχροκέρδεια. Η κυβέρνηση έχει κάνει την πολιτική επιλογή να μην παρέμβει στην αγορά ενέργειας. Στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αισχροκερδεί και η ίδια η ΔΕΗ, η οποία εντωμεταξύ με κυβερνητική απόφαση έχει ιδιωτικοποιηθεί.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στις λιγνιτικές περιοχές και συγκεκριμένα στη δική μας. Σε αυτή τη διαδικασία βίαιης απολιγνιτοποίησης έχουν οξυνθεί τα προβλήματα της τοπικής οικονομίας και της κοινωνίας και δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο. Αυτή την τραγικότητα ζούμε. Η ανεργία συνεχώς αυξάνεται και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση για να στηριχθούν.
Δεν πάει άλλο. Τα μέτρα είναι ανεπαρκή και έρχονται αργά. Όσο κι αν επιδοτήσεις την ακρίβεια, αν δεν παρέμβεις στις αιτίες που τη δημιουργούν δεν λύνεται το πρόβλημα.
Σήμερα η χονδρεμπορική τιμή της κιλοβατώρας είναι πάνω από 250€. Είναι μία ακόμα θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στην τιμή του ρεύματος, η οποία μετακυλίεται στους καταναλωτές. Οι λόγοι είναι πολλοί.
Στη χώρα μας έγινε η επιλογή να μην υπάρχει προθεσμιακή αγορά και διμερή συμβόλαια. Δηλαδή, ένα ποσοστό της ενέργειας να γίνεται με διμερή συμφωνία και να μη μπαίνει στο Χρηματιστήριο. Το 100% πάει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Η δε ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 2021, προχωρά στη μετακύλιση του κόστους της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος στους καταναλωτές. Η τιμή αυτή είναι ψηλά γιατί έχουμε ακριβή αγορά φυσικού αερίου. Εμείς λέμε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα των χωρών της Ιβηρικής. Ισπανία και Πορτογαλία απεξάρτησαν την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό ήταν η επιτυχία τους στην τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδο. Ψάξαμε και βρήκαμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός στην απόφαση επομένως θα μπορούσε ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση να εφαρμόσει το ίδιο και στη χώρα μας.
Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει η διάθεση από πλευράς της κυβέρνησης και είναι τραγικό. Η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας η κ. Σίμσον ήρθε στη Βουλή και μίλησε για τα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιριών. Η κυβέρνηση δεν προτεραιοποιεί τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά τα κέρδη αυτών των λίγων παικτών. Γιατί ξέρετε η αγορά ενέργειας της χώρας μας είναι ρηχή. Είναι 4-5 παίκτες, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ.
Φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα σκοπό να μειώσουν αυτά τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη των εταιριών. Δείχνουν ότι εξαρτώνται ή δεν τους ενδιαφέρει για το αν θα τα πληρώσει πάλι ο κόσμος. Γι’ αυτό ακούμε όλο και πιο συχνά ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, αλλιώς δεν υπάρχει λύση.
Η ιστορία με την απολιγνιτοποίηση που μας αφορά άμεσα ήταν εξίσου τραγική. Βίαιη και δίχως σχέδιο. Εμείς όντας υπέρ της απολιγνιτοποίησης και της πράσινης μετάβασης είχαμε στον σχεδιασμό μας ως κυβέρνηση κάθε μονάδα που κλείνει να αντικαθίσταται από ΑΠΕ. Αυτοί αντικαθιστούν τον λιγνίτη με φυσικό αέριο με αποτέλεσμα την περαιτέρω εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο. Δόθηκαν τέσσερις νέες άδειες καθώς και η Πτολεμαΐδα 5 προβλέπεται μετά το 2028 να μετατραπεί σε μονάδα φ.α. Ξαφνικά καταλάβανε ότι δεν γίνεται έτσι και είπαν να δώσουν μια μικρή παράταση.
Ωστόσο με αυτόν τον τρόπο δεν λύνονται προβλήματα, όπως είναι η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης, τα λιγνιτωρυχεία και η αποζημίωση των κατοίκων της Αχλάδας. Δεν μπορείς να κάνεις απολιγνιτοποίηση, να μην γίνονται Ενεργειακές Κοινότητες και να μην ωφελείται η τοπική κοινωνία.
Για την οικονομία της ΠΕ Φλώρινας και την πράσινη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας:
Δυστυχώς είμαστε μια περιοχή πολύ αδικημένη και παρατημένη. Μας μιλάνε για απολιγνιτοποίηση και πακτωλό χρημάτων που θα πέσουν στην περιοχή…Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και 7 δις που δεν υπάρχουν. Υπάρχουν τέλος πάντων κάποια χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης, για τα οποία εμείς λέμε ότι πρέπει να δοθούν παραπάνω στις λιγνιτικές περιοχές που στήριξαν όλη τη χώρα.
Εδώ βλέπουμε ότι η κοινωνία οργανώνεται, να γίνονται ενεργειακές κοινότητες σε Φλώρινα, Κοζάνη, Πρέσπες και να μη βρίσκουν ηλεκτρικό χώρο. Δεν έχουν γίνει απαραίτητα έργα σε επίπεδο υποσταθμών και κρατάνε ηλεκτρικό χώρο για τους μεγάλους επενδυτές. Η Πράσινη Μετάβαση είναι ένας βαθύς μετασχηματισμός, θέλει να είναι η κοινωνία μαζί. Να συμμετέχει και να έχει και όφελος: ενεργειακές κοινότητες, αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση, φωτοβολταϊκά σε στέγες. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα εδώ και τρία χρόνια. Τα χρήματα για να έρθουν πρέπει να έχουν σχεδιασμό, με μελέτες και όραμα.
Για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ :
Είμαι εδώ και πάρα πολλά χρόνια μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Συνασπισμό ακόμα. Θεωρώ την ιδιότητα μου αυτή πολύ σοβαρή. Έχει μεγάλη σημασία να συμμετέχεις σε ένα όργανο που διαμορφώνει πολιτική γραμμή. Επομένως θα είμαι υποψήφια στις εκλογές της 15ης Μάη. Θα έχουμε Περιφερειακές εκλογές στη Δυτική Μακεδονία, όπου θα εκλεγούν 10 μέλη στην ΚΕ.
Να τονίσω ότι μια καινοτομία του νέου Καταστατικού μας είναι ότι το 50% των εκλεγμένων θα είναι γυναίκες, επομένως θα αρχίσουμε να βλέπουμε ακόμα περισσότερες γυναίκες στα πολιτικά όργανα και στη Βουλή, αλλά και σε κυβερνητικά σχήματα.
Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο: