Για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με την έρευνα υδρογονανθράκων
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ήταν καθαρά επικοινωνιακή, με την έννοια ότι τα οικόπεδα που θα γίνουν οι έρευνες, είναι περιοχές, όπου η έγκριση των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αλλά και οι συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης, ολοκληρώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και «πάγωσαν» τόσα χρόνια επί κυβέρνησης ΝΔ.
Ειδικά για την κριτική που ασκείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καταψήφισε τις εν λόγω συμβάσεις, όταν τις έφερε ο κ. Χατζηδάκης στη Βουλή, να τονίσω ότι μεσούσης της πράσινης μετάβασης, το timing έχει πολύ μεγάλη σημασία. Όταν περνάει ο χρόνος, πρέπει να προσαρμόζεται και η στρατηγική. Για παράδειγμα, προσαρμόζεται και το ΕΣΕΚ σε πιο φιλόδοξους στόχους, έχουμε πλέον στην Ευρώπη το Fit-for-55, μιλάμε πια για 55% μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το 1990, τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν, οπότε με βάση αυτά πρέπει να επανατοποθετούμαστε. Εμείς ως πρόγραμμα και ως θέση έχουμε το εξής: οι εταιρίες που έχουν άδεια να συνεχίζουν την έρευνα.
Η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για την έρευνα υδρογονανθράκων δε λύνει κανένα σημερινό πρόβλημα, δεν είναι λύση στην ενεργειακή κρίση και στην ακρίβεια. Το πρόβλημα θα λυνόταν, αν είχαμε προχωρήσει τις ΑΠΕ και ειδικά το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Επιπλέον, στο ερώτημα αν έχουμε υδρογονάνθρακες και αν βρούμε, πρέπει να προστεθεί κι άλλο ένα ‘αν’ κι αυτό είναι το αν υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρίες. Σας υπενθυμίζω ότι τα τελευταία χρόνια φεύγουν συνεχώς εταιρίες που είχαν ενδιαφερθεί. Πρέπει επίσης να μας πει η κυβέρνηση, πόσο θα κοστίσουν οι έρευνες και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας.
Για την Πράσινη Μετάβαση και για την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε θέλει την απολιγνιτοποίηση
Η πράσινη μετάβαση έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν πιστεύει σε αυτή τη διαδικασία, παρά μόνο όρισε μια βίαιη και εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση, χωρίς σχέδιο, χωρίς καμιά προετοιμασία, με όλους τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία εκτός, για να προωθήσει το φυσικό αέριο. Αποτέλεσμα, αυξήθηκε η συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 24%, όταν οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες το μειώνουν και προχωρούν στις ΑΠΕ. Ο Πρωθυπουργός πήγε λοιπόν προχθές στην Κοζάνη, και αφού παραδέχτηκε ότι το φυσικό αέριο είναι πιο ακριβό από τον λιγνίτη αλλά και για λόγους επάρκειας, μετέθεσε για τουλάχιστον δυο χρόνια την απολιγνιτοποίηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που υπέγραψε την Συμφωνία των Παρισίων και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Πράσινη Μετάβαση. Το πρώτο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που προέβλεπε την απολιγνιτοποίηση με ορίζοντα 15ετίας. Το πρώτο στην Ευρώπη Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για να ευνοηθούν οι λιγνιτικές περιοχές, που μόλις πρόσφατα άρχισε να αξιοποιεί η ΝΔ. Θεσμοθέτησε τις Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ). Και βεβαίως ανέθεσε στην Παγκόσμια Τράπεζα τη μελέτη για τον οδικό χάρτη της μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή και πολλές δράσεις για την κυκλική οικονομία. Το κυριότερο, ο σχεδιασμός μας προέβλεπε σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και αντικατάστασή τους από ΑΠΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προέβλεπε τη βίαιη και εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση, ούτε στο κλείσιμο των μονάδων πριν την ώρα τους και την αντικατάσταση τους με φυσικό αέριο, όπως κάνει η ΝΔ.
Η συγκεκριμένη ιστορική χρονική στιγμή με την κλιματική κρίση, με την ενεργειακή κρίση, θέλει πολύ προσοχή. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο κι έχει ημερομηνία λήξης. Αυτό σημαίνει ότι το 2050 που πρέπει να έχουμε μηδενικούς ρύπους, δεν πρέπει να έχουμε πουθενά φυσικό αέριο. Είμαστε στο 2022, σταδιακά πρέπει να το κόβουμε. Αυτό πάντως που κατάφερε η κυβέρνηση της ΝΔ να κόψει, είναι οι τηλεθερμάνσεις, όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις κι εμείς εδώ στη Φλώρινα και στη Μεγαλόπολη τις κόψαμε.
Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://www.youtube.com/watch?v=O2B7dGAaSls