Τις τελευταίες ημέρες η παγκόσμια κοινή γνώμη είναι απασχολημένη με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός με βαρύ οπλισμό τανκς, αεροπορία έχει περικυκλώσει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Σκληρές μάχες διεξάγονται όχι μόνο στην Μαριούπολη στα ανατολικά των δύο λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέ και του Ντολμάς που ανακήρυξε η Ρωσία. Λίγο βορειότερα στο Χάρκοβο και νοτιοδυτικά στην Οδησσό οι μάχες συνεχίζονται.
Ελληνόφωνοι υποφέρουν από τις πολεμικές συγκρούσεις με νεκρούς και καθημερινά καταφεύγουν στα υπόγεια καταφύγια μόλις ακουστούν οι σειρήνες. Τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ λιγοστεύουν στα ράφια και μόλις βραδιάσει η κυκλοφορία των πολιτών σταματάει και η αστυνομία και ο στρατός ελέγχει εξονυχιστικά κάθε ύποπτο που κινείται ιδιαίτερα στο Κίεβο για τυχόν σαμποτάζ-δολιοφθορά σε κτίρια του κέντρου.
Τα ρωσικά τανκς βρίσκονται στα προάστια σε απόσταση 15 χιλιομέτρων έτοιμα για να εισβάλουν στην πρωτεύουσα Κίεβο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κ. Ζελένσκι στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες καταχειροκροτήθηκε και ο διερμηνέας του δάκρυσε για όσα έλεγε. Ολόκληρη η Ευρώπη βοηθάει οικονομικά και αποστέλλει στρατιωτικά υλικά στην πολύπαθη Ουκρανία.
Στα σύνορα Ουκρανίας Μολδαβίας, Ρουμανίας, Πολωνίας, ουρές αυτοκινήτων, αλλά και γυναικών με τα παιδιά τους προχωρούν πεζοπορία πολλές ώρες και δέχονται βοήθεια με τρόφιμα, νερά, γάλα όταν φθάνουν στα σύνορα των χωρών υποδοχής τους.
Μερικοί συναντούν συγγενείς τους και διαμένουν σε αυτούς και άλλοι διαμένουν σε ξενοδοχεία δωρεάν από τα κράτη υποδοχής τους. Ήδη ελληνικά πούλμαν παρέλαβαν γυναίκες με παιδιά από τα σύνορα τους και τα έφεραν στην Αθήνα όπου φιλοξενούνται δωρεάν σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη με τους Oυκρανούς πρόσφυγες.
Η Ρωσία του κ. Πούτιν και Λαβρώφ έχει πολίτες που διαφωνούν με τις πολεμικές επιχειρήσεις και κάνουν διαδηλώσεις, όπου όμως συλλαμβάνονται από τη ρωσική αστυνομία όπως φάνηκε στην τηλεόραση.
Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την Ευρώπη είναι πολλές και μεγάλες. Δεσμεύονται σε ευρωπαϊκές τράπεζες καταθέσεις ρώσων πλουσίων και όχι μόνο κυβερνητικών προσώπων. Το νόμισμά ρούβλι της Ρωσίας υποτιμήθηκε δύο φορές και οι ρώσοι στρέφονται τώρα μς τις καταθέσεις τους σε χώρες της Κίνας, Τσετσενίας, Περσίας (Ιράν).
Τέλος η παγκόσμια οικονομία έχει διαταραχθεί και θα αργήσει να ισορροπήσει.
Πέτρος Πρ. Γούλιος
Φλώρινα