EΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ανακοίνωση για τις πυρκαγιές
Το ΚΚΕ εκφράζει την συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, στο προσωπικό της Πυροσβεστικής και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών και όχι μόνο, που δίνουν μια ηρωική μάχη σε δύσκολες συνθήκες.
Καλούμε τα μέλη τους φίλους του κόμματος σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα να δώσουν τη βοήθεια και την αλληλεγγύη τους σε όσους έχουν ανάγκη.
Οι πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στις ΠΕ Κοζάνης (περιοχή Πενταλόφου, Πολύμυλος-Ζωοδόχος Πηγή) και ΠΕ Γρεβενών (Φελί-Καρπερό) και αυτές που έσβησαν (Οινόη, Σιάτιστα-Μικρόκαστρο ..) με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών- άλλων εργαζομένων στους ΟΤΑ και όχι μόνο αλλά και οι πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα ακόμη και στην καρδιά της Αττικής δείχνουν τον ένοχο.
Είναι η πολιτική, πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν το δάσος ως εμπόρευμα και πεδίο όπου μπορούν να κερδίζουν μονοπωλιακοί όμιλοι. Είναι η πολιτική, που θεωρεί κόστος τις υποδομές πυροπροστασίας, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας γι αυτό δεν είναι επιλέξιμα έργα.
Ένα βασικό σημείο επίσης, για τις δασικές πυρκαγιές είναι η αντιεπιστημονική διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση. Η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική, που πραγματοποιήθηκε το 1998 με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, για «δημοσιονομικούς λόγους», τη διατήρησαν όλες οι επόμενες αστικές κυβερνήσεις. Αυτή η πολιτική άφησε τα δάση χωρίς προστασία, χρηματοδότηση, τη δασική υπηρεσία χωρίς προσωπικό, χωρίς μέσα, υποδομές, χωρίς δυνατότητα να μελετά και να εκτελεί δασοτεχνικά έργα. Έτσι, αντί η αντιπυρική προστασία των δασών να είναι η πρόληψη , είναι «η αναμονή της πυρκαγιάς». Χαρακτηριστικό της υποχρηματοδότησης των δασικών υπηρεσιών είναι ότι από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα , πιο κάτω και από τα περσινά.
Όσον αφορά το Πυροσβεστικό σώμα αντί να το ενισχύσουν ουσιαστικά με προσωπικό και μέσα αναβάθμισαν το ρόλο των ΜΚΟ και ιδιωτών στην πυρόσβεση, μεταβιβάζει αρμοδιότητες πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης στους Δήμους και Περιφέρειες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 14% του στόλου πυροσβεστικών οχημάτων είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών, ενώ περισσότερα χρήματα ξοδεύονται για την ενοικίαση εναέριων μέσων παρά για τη συντήρηση των 3.250 περίπου οχημάτων συνολικά, του βασικού πυροσβεστικού μέσου και όταν η παλαιότητα του στόλου των οχημάτων πάνω της δεκαετίας, πλησιάζει το 80%.
Με αυτά τα βασικά σημεία της πολιτικής, που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση αλλά αποδέχεται και η Τοπική Διοίκηση, φαντάζουν κούφια τα λόγια όπως «υπάρχει ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού», «σύγχρονα επιχειρησιακά σχέδια» κλπ. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος πάει περίπατο και στη Δυτική Μακεδονία που βιώνει την απολιγνιτοποίηση.
Η παρέμβαση των εκλεγμένων στελεχών του κόμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Βοίου, ανέδειξαν αυτά τα βασικά ζητήματα.
Καλούμε το λαό της περιοχής μας να δυναμώσει την πάλη του και να απαιτήσει:
- Να καταργηθεί ο νόμος 4662/2020, που θεσμοθετεί την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, την ιδιωτικοποίηση της δασοπυρόσβεσης και θέτει την πυροσβεστική και όλους τους φορείς της πολιτικής προστασίας στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ
- Να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως φιλέτα στην επιχειρηματική δράση
- Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών
- Αποκλειστική ευθύνη του κράτους στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, ΜΚΟ και της Τοπικής Διοίκησης
- Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και του συστήματος υγείας για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές.
5/8/21