Στη Δυτική Μακεδονία, όπου καλλιεργούνται φασόλια σε πολύ μεγάλες εκτάσεις, η επίδραση της παρατεταμένης αυξημένης θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της ανθοφορίας και κατά συνέπεια την έλλειψη καρπών.
Πιο συγκεκριμένα στις αρχές του Ιουλίου και για 15 μέρες περίπου η θερμοκρασία ήταν και παραμένει υψηλή στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας (35-36-37 βαθμούς ˚C) με αποτέλεσμα να υπάρχει 100% ζημιά.
Οι αγρότες είναι σε απόγνωση γιατί βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της καταστροφής της παραγωγής και δεν δικαιούνται καμιάς αποζημίωσης εξαιτίας του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που αποζημιώνει για τα φασόλια, μόνο για ζημιές που προκαλούνται πάνω από 40 βαθμούς ˚C ενώ αποδεδειγμένα η παρατεταμένη θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία κάνει μεγαλύτερη ζημιά.
Κάτι ανάλογο συνέβη την άνοιξη με τα μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, τα οποία ενώ βρισκόταν στη ρόδινη κορυφή, στάδιο όπου δεν αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, το παρατεταμένο ψύχος προκάλεσε πολύ μεγάλη ζημιά.
Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ πρέπει να αναπροσαρμοστεί ώστε να καλύπτουν τους καλλιεργητές από τις ζημιές που προκαλούνται λόγω των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών στην περιοχή.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:
- Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
- Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, παίρνοντας υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.
- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.
- Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας