Παρέμβαση της Βουλευτή Φλώρινας και Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π. Πέρκα στο Σ/Ν για την Χωροταξία – Πολεοδομία
Σε παρέμβαση της στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 3.12.2020, επί του Σ/Ν του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ανέφερε τα παρακάτω:
Κύριε Υπουργέ,
Βγήκε ο φιλοκυβερνητικός τύπος και αποκάλυψε ότι υπάρχει διπλό σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων. Βγαίνει ο κ. Πέτσας και λέει όχι, βγαίνουν έπειτα τα στοιχεία και ξαναβγαίνει ο κ. Πέτσας και λέει ‘ναι αλλά είναι υποσύστημα’. Η κρίση στον ελληνικό λαό. Δεν μπορείτε να μιλάτε για τυμβωρυχία εσείς που κάνατε το Μάτι και την Μάνδρα σημείο πολιτικού κέρδους.
Επίσης, σας μίλησα και στην τοποθέτησή μου, είναι θέμα ιδεοληψίας. Ούτε μία ΜΕΘ και ούτε μία πρόσληψη μέχρι να ξεκινήσει η πανδημία. Γιατί; Γιατί σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, αυτά είναι πεταμένα λεφτά. Όταν περάσει η κρίση, έχουμε τον ιδιωτικό τομέα έτοιμο να πάει να τα κάνει όλα. Αυτά συζητούσαμε και στη Βουλή πριν έρθει η πανδημία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, με εκείνη τη σφιχτή δημοσιονομική κατάσταση, προχώρησε σε 10.500 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και με 30% πάνω στις ΜΕΘ. Τι συγκρίνετε; Έρχεται μετά ο προϋπολογισμός σας και έχουμε 600 εκ.ευρώ λιγότερα για την υγεία, με αυτή τη λογική, θα περάσει η πανδημία και δεν θα μας χρειάζεται μετά το ΕΣΥ. Τον Σεπτέμβρη του 2020 έχουμε 6000 λιγότερους νοσηλευτές και γιατρούς από τον Σεπτέμβρη του 2019.
Επίσης, κοιτάξτε λίγο, είστε και ο αρμόδιος Υπουργός. Το να γίνεται της endurο στην περιοχή Natura…νομίζω ότι και με αυτό θα έπρεπε να έχετε πρόβλημα και όχι μόνο επειδή δεν φορούσε μάσκα ο Πρωθυπουργός.
Στρατηγικός κακοπληρωτής είναι ο πατέρας που λέει ‘όχι ακόμα – έχει μία ώρα ακόμα μάθημα το παιδί μου’; Αυτό που έχετε κάνει καλύπτει 1250 άτομα κ. Υπουργέ και εμείς καλύπταμε 6500.
Στο επόμενο θέμα, ΕΛΑΠΕ. Ακούστε λίγο. Σας τα είχαμε πει. Αυξήσατε την τιμή του ρεύματος, μειώνοντας το ΕΤΜΕΑΡ για να «κρύψετε» την αύξηση – αυξήθηκε το έλλειμα και τώρα θα το μετακυλήσετε που; Στους πολίτες, στους μικροπαραγωγούς…και είστε μια χαρά. Σε ότι αφορά στη ΔΕΗ που δήθεν θα κατέρρεε, έχετε συνεχώς λάθος στοιχεία. Μας λέτε ότι το 2014 είχε 91 εκ. κέρδος και ξεχνάτε ότι τα 70 εκ. ανήκαν στον ΑΔΜΗΕ που αποσχίστηκε. Η ΔΕΗ μείωσε το δανεισμό κατά 1 δις και έκανε επενδύσεις 1,3 δις. Κάλυψε κι αυτό που έρχεστε εσείς σήμερα να καλύψετε, τον ΕΛΑΠΕ, άφησε κι αποθεματικό χωρίς να αυξήσει την τιμή του ρεύματος. Αυτά τα ξέρουν οι πολίτες.
Πάμε τώρα στην απολιγνιτοποίηση γιατί πραγματικά εδώ πρόκειται για θράσος. Ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει απολιγνιτοποίηση δίχως να υπάρχει τίποτα. Μετά από ένα χρόνο ήρθε επιτέλους ένα Master Plan, που έγινε σε κάποια κλειστά γραφεία χωρίς καμία ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο κανονισμό του ταμείου δίκαιης μετάβασης, περιγράφει βήμα-βήμα ποιοι πρέπει να συμμετέχουν και πως πρέπει να καταρτιστούν αυτά. Ποια; Όχι το Master Plan κ. Υπουργέ…τα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης και με ποιους κοινωνικούς εταίρους…Υπάρχουν κατεβατά κι αυτά δεν τα έχουμε δει ακόμα, αλλά η απολιγνιτοποίηση υποτίθεται ότι πάει καλά…
Και λέει όμως αυτό το Master Plan, προαπαιτούμενα γι’ αυτά είναι η αποκατάσταση εδαφών και χωρικός σχεδιασμός. Βλέπω μια τροπολογία τώρα, ενάμισι χρόνο μετά την εξαγγελία –που το 2023 σχεδόν έφτασε- να κάνει προγραμματική σύμβαση το ΥΠΕΝ με τη ΔΕΗ για να αναθέσει η ίδια τις διαγωνιστικές διαδικασίες, να βγουν οι μελετητές για να κάνουν την ΖΑΠ. Γιατί πράγμα συζητάμε; Τώρα, αύριο να γίνουν αυτά, το 2023 θα φτάσει αλλά ΖΑΠ δεν θα υπάρχει. Έχει κι άλλα και θα τα πούμε και αύριο, γιατί ξέρετε ποιο είναι το θέμα κι εδώ είναι τα συμφέροντα…είναι το μοντέλο ανάπτυξης που λέει 2-3 επιχειρήσεις – μεγάλοι επιχειρηματικοί φορείς θα κάνουν τη μετάβαση. Εμείς λέμε ενεργειακές κοινότητες κ. Υπουργέ. Η τοπική κοινωνία να ασχοληθεί και να εμπλακεί.
Τα εδάφη αυτά, έτσι όπως το είδα θα έχουμε μεγάλη σύγκρουση, προορίζονται για μεγάλα φωτοβολταικά πάρκα; Δεν λέω ότι δεν χρειάζονται κάποιες μεγάλες επενδύσεις, λέω όμως ότι ένα κράτος σύγχρονο και ευρωπαϊκό δημιουργεί εκείνα τα εργαλεία χρηματοδότησης, συμμετοχής και σχεδιασμού ώστε η τοπική κοινωνία, μία startup π.χ και κάποιοι επενδυτές να ‘χτίσουν’ πάνω σε αυτά. Καμία σχέση με αυτό που γίνεται στη Δυτική Μακεδονία.
Δείτε εδώ το βίντεο της παρέμβασης: