Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων “Πρέσπες 2020”, την Παρασκευή 7 Αυγούστου.
Ευχαριστίες σε όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, και συνεχίζουν να βοηθάνε, εξέφρασε η Πρόεδρος Χρύσα Μάντση ενώ τόνισε ότι από την πλευρά των διοργανωτών θα γίνουν τα πάντα ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των επισκεπτών αφού θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Ιωάννης Κιοσές ο οποίος ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις «Πρέσπες» έχουν συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων των λαών ενώ στη συνέχεια ευχήθηκε καλή επιτυχία και είπε ότι θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια.
Ακολούθησε σύντομη τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Ηλία Μούλελη ο οποίος μετέφερε και τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη και μεταξύ άλλων είπε ότι ο Δήμος θα σταθεί αρωγός με όλη την υλικοτεχνική υποδομή, το ανθρώπινο δυναμικό και ότι άλλο χρειαστεί.
Αυτή η συνέντευξη είναι ουσιαστικά και η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων είπε ο Αντιπρόεδρος του οργανισμού Νίκος Ταμουτσέλης ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για τον τρόπο διεξαγωγής των εκδηλώσεων.
Η κ. Ειρήνη Μηλώση μέλος του Δ.Σ. και μέλος της Στέγης Φιλοτέχνων μίλησε για την έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αλλά και την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας εκεί.
Τέλος το λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Λιάνης ο οποίος μίλησε για πολιτιστικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά γεγονότα των τελευταίων 30 χρόνων, που πραγματοποιήθηκαν στις εκδηλώσεις «Πρέσπες» και ανακοίνωσε το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.
Πιο αναλυτικά ο κ. Λιάνης είπε:
Σας χαιρετίζω και σας καλωσορίζω.
Κάθε φορά που αρχίζουν οι «Πρέσπες» με διακατέχει συγκίνηση η οποία με διακατέχει και όλο το χρόνο στην Αθήνα, γιατί εγώ και οι συνεργάτες μου σκεφτόμαστε πώς θα συνεχιστεί αυτός ο θεσμός και πως και αυτή τη χρονιά θα ξεκολλήσουμε από τους άλλους τους μεγάλους που κάνουν ανάλογες εκδηλώσεις. Πλέον κουβαλάμε στην πλάτη μας μία τεράστια παράδοση 30 χρόνων, και φέτος 3,1 η οποία δεν είναι αστείο πράγμα. Το πρόγραμμα που είχαμε σκεφτεί ήταν σίγουρα το καλύτερο πρόγραμμα των φεστιβάλ της Ελλάδος. Θα ήταν ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς με τη συμμετοχή της Πάολα, κάτι σαν τσιγγάνικη βραδιά για να τιμήσουμε έτσι και το συνοικισμό της Φλώρινας. Δυστυχώς όμως δεν θα πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση γιατί οι μουσικοί του Μπρέγκοβιτς δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα.
Οι «Πρέσπες» με συγκινούν γιατί κάθε χρόνο υπάρχει και ένα νέο αίτημα που τις διαφοροποιούν. Αφού οι «Πρέσπες» τα προηγούμενα τριάντα χρόνια με τον τρόπο τους διαμόρφωσαν το εθνικό ήθος γύρω από το μέγα σύμβολο που είναι η Πρέσπα, τώρα μπορούν να μπουν και άλλα πράγματα, αλλά το βλέμμα το εθνικό γύρω από το μέγα σύμβολο που είναι η Πρέσπα το διαμόρφωσαν οι «Πρέσπες». Θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά μας γιατί δεν υπήρχε βλέμμα στην Πρέσπα, ενώ τώρα υπάρχει βλέμμα στο σύμβολο και η Πρέσπα σαν σύμβολο δεν είναι μόνο ένα τριεθνές αλλά το πανύψιστο της ιστορίας της Μακεδονίας. Είναι το πανύψιστο της ιστορίας της Ελλάδας με την έννοια ότι το πρώτο ξεκίνημά τους ήταν στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και πριν με τις Μιμαλλόνες οι οποίες δεν ήταν μόνο πολεμίστριες αλλά και χορεύτριες που υπάρχουν μέχρι και σήμερα γιατί το κρατάμε αυτό το νήμα.
Το Πρώτο Θέμα λοιπόν είναι το ήθος το οποίο διατηρούμε, είναι κοίταγμα στην Πρέσπα Εθνικό, είναι κοίταγμα στη Μακεδονία Εθνικό. Διαμορφώσαμε το ήθος του κόσμου που βλέπει την Πρέσπα αλλά και σε ένα μεγάλο βαθμό το ήθος του κόσμου για το πώς πρέπει να βλέπει τη Μακεδονία.
Ουδέποτε λειτουργήσαμε ατομικά, ιδιοτελώς ή κομματικά αλλά ως μία ομάδα ανθρώπων που σκεφτόταν κάποια πράγματα και ήρθαν διάφοροι απρόβλεπτοι επισκέπτες όπως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος.
Οι «Πρέσπες» ξεκίνησαν το ‘89 και πρώτος ήρθε ο Ανδρέας Παπανδρέου ο οποίος είπε η Ελλάδα δεν τελειώνει στις Πρέσπες αλλά αρχίζει από τις Πρέσπες και αυτή την παρακαταθήκη συνεχίζουμε.
Η κ. Σακελλαροπούλου πριν πάει οπουδήποτε, παρά μόνο σε μία τυπική επίσκεψη, θα έρθει στις Πρέσπες. Όταν της έδωσα την πρόσκληση την είδα σαν να ήταν έτοιμη από καιρό, ήξερε τα πάντα για την Πρέσπα και θα έρθει εδώ προετοιμασμένη. Μέχρι και πρόγραμμα έτοιμο μας έδωσε.
Η ιδέα για τις εκδηλώσεις «Πρέσπες» μου ήρθε το ‘74 αλλά τις πραγματοποιήσαμε το ’89. Ο πρώτος επισκέπτης που κάλεσα να παίξει στον Άγιο Αχίλλειο ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις ο οποίος ανέλαβε τη μεγάλη ευθύνη να κάνει μία καταπληκτική συναυλία.
Οι εκδηλώσεις είναι εθνικές και όποιος δεν το έχει καταλάβει, θα το καταλάβει όταν εγώ δεν θα ζω και εσείς οι υπόλοιποι εδώ θα συνεχίζετε τις εκδηλώσεις γιατί οι «Πρέσπες» έχουν προικίσει τη Φλώρινα με μία διαφημιστική βόμβα πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών παλιά και μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τώρα.
Οι εκδηλώσεις των Πρεσπών είναι εθνικές και σπάσαμε το κέλυφος με Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Σερβία και μην ξεχνάτε την επίσκεψη εδώ της εθνικής ορχήστρας Βελιγραδίου με τον Μίκη Θεοδωράκη. Τότε που σπάσαμε το εμπάργκο γιατί απαγορευόταν να έχουμε επαφές με τους Σέρβους και φέραμε την ορχήστρα κρυφά τη νύχτα και τη διηύθυνε ο Μίκης Θεοδωράκης στον Άγιο Αχίλλειο.
Η γέφυρα του Αγίου Αχιλλείου είναι μία νοερή γέφυρα που ενώνει τον κόσμο της Πρέσπας με τον κόσμο της Ελλάδας που δεν μπορούσε να περάσει στο νησί. Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου έχει το συμβολισμό ενός πατριαρχικού ναού, ενός επίδοξου διαδόχου του Βυζαντίου αλλά και εχθρού, του Σαμουήλ που ήθελε να είναι Τσάρος και για να γίνει έπρεπε να έχει πατριαρχικό ναό και έτσι τον έχτισε. Έπρεπε ακόμα να φέρει λείψανα Αγίου και κατέλαβε τη Λάρισα, πήρε τα λείψανα του Αγίου Αχιλλείου και τα έφερε εδώ. Ήθελε να τινάξει στον αέρα το Βυζάντιο αλλά ηττήθηκε κατά κράτος στο κλειδί. Έπειτα ήρθε ο Μητσόπουλος ο οποίος έκανε την ανασκαφή και μας είπε την αλήθεια, ότι δηλαδή βρέθηκαν στον Άγιο Αχίλλειο τα οστά του τσάρου Σαμουήλ. Εμείς τα κρύψαμε για να μην δημιουργηθεί θέμα αλλά και γιατί δε μας επιστρέφουν από τη Βουλγαρία τους κλεμμένους θησαυρούς.
Οι «Πρέσπες» ξεκίνησαν με τους 24 κατοίκους και με τον αείμνηστο Παναγιωτακόπουλο να λέει στον Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ να μην έρθουν γιατί εκεί πάνω έχει σβουνιές από αγελάδες και ο Παπανδρέου απάντησε: μου αρέσουν οι δρόμοι που ακόμα θυμίζουν τις παλιές εποχές και έχουν το χώμα που μυρίζει σβουνιές από αγελάδες.
Ο Παπανδρέου το τίμησε το μέρος και από τότε άρχισε η σκυταλοδρομία των πρωθυπουργών, των προέδρων της δημοκρατίας, των πατριαρχών, των επισκόπων, των υπουργών και μέχρι σήμερα συνεχίζεται αμείωτη με την κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου την οποία ευγνωμονώ και θα την τιμήσουμε όπως πρέπει γιατί ήταν έτοιμη».
Το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2020» περιλαμβάνει τα εξής:
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020:
Θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Άννα Βίσση στο ΔΑΚ Φλώρινας και θα έχει εισιτήριο 10 ευρώ.
Σάββατο 29 Αυγούστου 2020:
Αφιέρωμα για τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη με το έργο «Από τον Τσιτσάνη στον Μίκη Θεοδωράκη». Τραγουδούν η Ελένη Βιτάλη και ο Μανώλης Μητσιάς με την ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη. Συμμετέχει η ορχήστρα των αδελφών Βαλκάνη.
Κυριακή 30 Αυγούστου 2020:
Θεατρική παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο των Πετρών με τίτλο «Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα», σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου, επιμέλεια κειμένων του Στρατή Πασχάλη και μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου. Απαγγέλουν η Κοραλία Καράντη και η Νίκη Βακάλη.