Τοποθέτηση του Βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για αγροτικά θέματα

Τοποθέτηση του βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (26/5/2020) για αγροτικά θέματα, άδειες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αγροτικό ρεύμα κ.ά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (26/5/2020)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ-ΝΔ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

«Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα»

 

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, θέλω να ξεκινήσω κι εγώ, καταρχάς, συγχαίροντας και αποδίδοντας τα εύσημα σε όλη την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ονομαστικά στον κ. Βορίδη, στην κυρία Αραμπατζή, στον κ. Σκρέκα, στον Γενικό Γραμματέα και σε όλους τους συνεργάτες, γιατί όλους αυτούς τους μήνες, σιωπηλά, δούλεψαν και έχουν να παρουσιάσουν ένα πολύ πλούσιο έργο. Αντιπαρέρχομαι αυτά τα οποία ήδη αναφέρθηκαν από τους προλαλήσαντες συναδέλφους, θέλω, όμως να σταθώ σε κάποια πολύ σημαντικά, όπως είναι το θέμα του εργόσημου για τους μετακλητούς εργάτες γης και βέβαια όλα τα υπόλοιπα για την επιστρεπτέα προκαταβολή, για το ταμείο εγγυοδοσίας, την επίσπευση καταβολής αποζημιώσεων και άλλα πολλά.

Θέλω να κάνω δύο/τρεις επισημάνσεις πριν μπω στο νομοσχέδιο.

Καταρχάς να πω, κύριε Υπουργέ, δεν νομίζω να υπάρχει άλλη επαγγελματική τάξη που να έχει πληγεί περισσότερο από την παγκοσμιοποίηση, από τον ελεύθερο ανταγωνισμό, από τους κτηνοτρόφους και δεν μιλάω τώρα για τα τελευταία δύο χρόνια, τους τελευταίους δύο μήνες, λόγω του κορονοϊού. Τις τελευταίες δεκαετίες, κάθε χρόνο, συρρικνώνονται και το ζωϊκό κεφάλαιο και ο αριθμός των κτηνοτρόφων και τα εισόδημά τους. Οι άνθρωποι είναι δεσμευμένοι στο επάγγελμά τους 365 ημέρες το χρόνο. Τιμές γάλακτος και κρέατος είναι στα «τάρταρα» και οι άνθρωποι δεν μπορώ να καταλάβω πώς αισθάνονται όταν βλέπουν ότι πρέπει να δώσουν 4 κιλά γάλα, που κάνει είκοσι πέντε λεπτά το αγελαδινό γάλα, για να πάρουν το μισό κιλό, το μπουκαλάκι το νερό. Είναι μια δύσκολη εξίσωση στην οποίαν, χαίρομαι και εύχομαι να ευοδωθεί η πρότασή σας για αυτή την ενίσχυση την οποίαν περιμένουν και νομίζω ότι και για τα υπόλοιπα χρόνια, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ενισχύονται συνεχώς, γιατί στο τέλος δεν θα υπάρχει κτηνοτρόφος στην Ελλάδα.

Ένα δεύτερο που αφορά την περιοχή μας, είναι το αγροτικό ρεύμα. Στην περιοχή Φλώρινα-Αμύνταιο-Πτολεμαΐδα-Κοζάνη η Δ.Ε.Η. έχει πομόνες οι οποίες αντλούν εκατονταπλάσιο νερό από ότι όλες οι αγροτικές μαζί με αποτέλεσμα, κάθε χρόνο οι αγρότες να πρέπει να «χτυπάνε» και πιο βαθιά στο έδαφος που αυτό σημαίνει λεφτά. Τι ζητάνε, λοιπόν, οι άνθρωποι; Ζητάνε για τα χρέη τα οποία έχουν για το ρεύμα στη Δ.Ε.Η., για αυτές τις τέσσερις περιοχές, για αυτούς τους δύο νομούς, να έχουν περισσότερες δόσεις. Εδώ ζητάμε την δική σας την παρέμβαση στη Δ.Ε.Η. να υπάρχει μια ευνοϊκή μεταχείριση, όχι χάρισμα χρημάτων, αλλά να έχουν περισσότερες δόσεις για να μπορούν να αποπληρώσουν το χρέος, γιατί η Δ.Ε.Η. τους το χρωστάει αυτό, γιατί εξαιτίας της Δ.Ε.Η. πληρώνουν περισσότερα.

Επίσης, κάτι τελευταίο που έχει σχέση με εσάς, πάλι γι’ αυτήν την περιοχή Φλώρινα, Κοζάνη. Για τα σχέδια βελτίωσης έχουν μείνει ελάχιστοι επιλαχόντες, λόγω της μεταλιγνιτικής και λόγω του μεγάλου πλήγματος που έχει δεχθεί η περιοχή και σας λέω, ότι ένα μεγάλο μέρος των εργατών ήδη φεύγει προς Γερμανία,  γιατί αν περιμένει τα μέτρα της κυβέρνησης και της πολιτείας, για τα οποία υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και καθυστέρηση θα είχαν πεθάνει της πείνας. Τουλάχιστον, ζητάμε όλοι οι επιλαχόντες τα σχέδια βελτίωσης για τη δυτική Μακεδονία, επειδή το ποσό είναι ελάχιστο, να ενταχθούν στο πρόγραμμα από τα υπόλοιπα των υπολοίπων περιφερειών.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό. Θεσπίζονται  διατάξεις που αφορούν αγροτική ανάπτυξη, γεωργία, κτηνοτροφία, τα λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό, το μελισσοκομικό μητρώο και άλλα πάρα πολλά. Η κορωνίδα όμως, αυτού του νομοσχεδίου, αν θα μπορούσαμε να βάλουμε έναν τίτλο, είναι το θέμα των ελληνοποιήσεων. Είναι πράγματι, πολύ σημαντικό. Αναφέρθηκε και από άλλους συναδέλφους, η αυστηρότατη φυλάκιση, η τιμωρία με φυλάκιση και το υψηλό χρηματικό πρόστιμο, το οποίο επιβάλλεται. Εννοείται, ότι δεν σημαίνει ότι θα λυθεί στο 100% το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων και το θέμα της νόθευσης, αλλά είναι σίγουρο ότι δέχεται ένα πολύ ισχυρότατο πλήγμα. Επίσης, είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους κτηνοτρόφους, στους οποίους αναφέρθηκα προηγουμένως και το θέμα της παράτασης έως 31/12/20 της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων, για τη νομιμοποίηση σταβλικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, όπως επίσης το μελισσοκομικό μητρώο και άλλα πάρα πολλά που αφορούν το νομοσχέδιο, για το οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα στη συνέχεια να αναφερθούμε.

Αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο θέμα του τίτλου. Είπε, ότι είναι πραγματικά εύηχος και έντονος, μεγάλος και εντυπωσιακός. Καταρχάς, επειδή ο κ. Κόκκαλης υπήρξε στα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια, ήρθε στο μυαλό μου πριν από τεσσεράμισι χρόνια ο τίτλος που είχαν φέρει οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Θυμάμαι την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και τι περιείχε. Δεν περιείχε τίποτε, εκτός από δυο τρεις διατάξεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα και μετά τη θέσπιση αυτού του νομοσχεδίου, το μόνο το οποίο είχαμε δεν ήταν επανεκκίνηση αλλά οπισθοδρόμηση, αφού για τρία χρόνια είχαμε ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Λέω λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πραγματικά τιμά τον τίτλο, γιατί όντως με τις διατάξεις που περιέχει και όλα τα άρθρα, πραγματικά αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει τον αγροτικό κόσμο και την αγροτική οικονομία. Εμείς δεν μιλάμε για επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας, αλλά για έναν εκσυγχρονισμό και μια μεταρρύθμιση, η οποία είναι πολύ σημαντική .

Σταματώ εδώ, τα υπόλοιπα στην Ολομέλεια.