Πριν αλέκτωρ λαλείσαι… κινδυνεύουν να σβήσουν οι Τηλεθερμάνσεις

Με τεράστιο κόστος και μεγάλη δυσκολία οι επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου προσπαθούν να κρατήσουν σε λειτουργία το σύστημα θέρμανσης εν μέσω Πανδημίας.

Οι αποφάσεις για την  βίαιη απολιγνιτοποίηση άρχισαν να επιφέρουν τα πρώτα πλήγματα στους πολίτες με πρώτο αυτό της επισφαλούς πια λειτουργίας των Τηλεθερμάνσεων.

Σε δύσκολες καιρικές συνθήκες και με τον πληθυσμό κλεισμένο στα σπίτια του, οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να καίνε πανάκριβο πετρέλαιο γιατί οι μονάδες του λιγνίτη που τις τροφοδοτούσαν, δεν μπαίνουν πια κατά προτεραιότητα στο σύστημα ενέργειας της Χώρας και γι αυτό μένουν σβηστές.

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις ότι δεν θα υπάρξει κενό στη λειτουργία των Τηλεθερμάνσεων έμειναν μέχρι σήμερα κενό γράμμα, δίνοντας μια πρώτη γεύση για το πόσο θα τηρηθούν και οι υπόλοιπες

Οι Δυτικομακεδόνες εκτός από τη μεγάλη ανεργία και τη βαθιά οικονομική ύφεση που ήδη βιώνουν βλέπουν να προστίθεται  στις πλάτες τους ένα νέο δυσανάλογα μεγάλο για τις αντοχές τους πρόβλημα. Αυτό της διαφαινόμενης πλέον κρίσης της ακριβής θέρμανσης.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να απαιτήσει από την Κυβέρνηση να διασφαλίσει με νομοθετική ρύθμιση, την απρόσκοπτη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων Αμυνταίου-Πτολεμαΐδας- Κοζάνης, με παροχή θερμικής ενέργειας από τους λιγνιτικούς σταθμούς μέχρι τη λειτουργία, όταν υπάρξουν, διάδοχων πηγών θερμικής ενέργειας

Γραφείο Τύπου

Η εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: «διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων Αμυνταίου-Πτολεμαΐδας- Κοζάνης, με παροχή θερμικής ενέργειας από τους λιγνιτικούς σταθμούς μέχρι την λειτουργία διάδοχων πηγών θερμικής ενέργειας»

Εισήγηση

Ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκε από το σύνολο σχεδόν των φορέων των ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας, όταν η Κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη βίαιη απολιγνιτοποίηση το 2028, που τελικά έγινε 2023, ήταν το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με την λειτουργία των τηλεθερμάνσεων.

Την αγωνία των Δημάρχων, των Φορέων και των Πολιτών έσπευσαν να καθησυχάσουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης παρουσιάζοντας, στην παρωδία ημερίδας στην Πτολεμαΐδα στις 8 Φεβρουαρίου 2020,  το Κυβερνητικό Σχέδιο με τα 12 βήματα για την Μετάβαση στην Μεταλιγνιτική εποχή.

Το 4ο βήμα από αυτά, όπως τα παρουσίασε ο Υπουργός Ενέργειας έλεγε ότι δεν θα υπάρξει «Κανένα κενό στην τηλεθέρμανση της περιοχής»

Αναλυτικά ο κος Χατζηδάκης ανέφερε «Τέταρτον, υπογραμμίζουμε την αυτονόητη απόφασή μας να μην υπάρξει κανένα απολύτως κενό σε σχέση με την τηλεθέρμανση της περιοχής! Δημιουργούμε λοιπόν τις προϋποθέσεις για την θέρμανση των περιοχών με άλλους τρόπους μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων»

Δυστυχώς η διάψευση ήρθε μόλις ένα μήνα μετά όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα  έλλειψης θερμικής ισχύος στις Τηλεθερμάνσεις Αμυνταίου, Πτολεμαϊδας και Κοζάνης.

Οι Δήμαρχοι με επιστολές τους και τηλεφωνικές επικοινωνίες, επεσήμαναν  το  ζήτημα, στην Κυβέρνηση, τους  Βουλευτές και στους αρμόδιους φορείς  της ΔΕΗ ΑΕ και  της ΡΑΕ, κάνοντας αγωνιώδεις εκκλήσεις λόγω και των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν μέχρι και σήμερα στην περιοχή.

Μαζί με τους Δημάρχους τη δικιά τους φωνή αγωνίας ένωσαν τα Σωματεία εργαζομένων Δ.Ε.ΤΗ.Π. και Δ.Ε.Υ.Α.Κ Εορδαίας και Κοζάνης ενώ σχετικό ερώτημα, για την κατά προτεραιότητα τροφοδοσία της Τηλεθέρμανσης των πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας από τις λιγνιτικές μονάδες, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατέθεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα και ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης.

Ωστόσο παρά τα επίμονα αιτήματα των Δημάρχων και των θεσμικών Φορέων, οι λιγνιτικές Μονάδες Παροχής Θερμικής Ενέργειας στις Τηλεθερμάνσεις, έμεναν εκτός λειτουργίας,  όχι λόγω βλάβης, αλλά με εντολή του Διαχειριστή συστήματος.

Δυστυχώς μέσα σε ενάμιση μήνα οι Κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για τη μη ύπαρξη κενού στις Τηλεθερμάνσεις διαψεύσθηκαν οικτρά.

Ακόμα χειρότερα, δεν υπήρξε καμία απάντηση στους Δημάρχους από τον αρμόδιο Υπουργό, ενώ η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται.

Οι Επιχειρήσεις σε Πτολεμαΐδα και Κοζάνη αναγκάζονται να καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης από τα λεβητοστάσια αιχμής των Τηλεθερμάνσεων, ενέργεια όμως που εκτοξεύει το κόστος λειτουργίας και καθιστά επισφαλή την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης των πόλεων λόγων των περιορισμένων δυνατοτήτων των λεβητοστασίων τα οποία έχουν σχεδιασθεί για συμπληρωματική και μόνο κάλυψη των θερμαντικών αναγκών.

Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο οξύ για το Αμύνταιο καθώς δεν διαθέτει λεβητοστάσιο αιχμής.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να υπάρξει για πρώτη φορά στη λειτουργία των Τηλεθερμάνσεων τέτοιο μεγάλο έλλειμμα παροχής θέρμανσης  στα σπίτια των κατοίκων της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου.

Η Δυτική Μακεδονία δυστυχώς βρίσκεται για άλλη μια φορά μπροστά σε ένα νέο δυσανάλογα μεγάλο για τις αντοχές της πρόβλημα.

Η απόφαση για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση τον Οκτώβριο, η δυσανάλογα μεγάλη εξάπλωση, λόγω ολιγωριών, του Κορωνοϊού στις ΠΕ Καστοριάς και Κοζάνης και τώρα η οριακή λειτουργία των Τηλεθερμάνσεων δοκιμάζουν τις αντοχές μιας  Περιφέρειας που είναι ήδη σε βαθιά κρίση.

Πώς θα μπορέσουν οι εξαντλημένοι από την ανεργία και οικονομική ύφεση πολίτες να αντιμετωπίσουν την πρόσθετη οικονομική κρίση της απολιγνιτοποίησης, του κορωνοϊού και την διαφαινόμενη πλέον κρίση της ακριβής θέρμανσης;

Ο κίνδυνος εν μέσω τη Πανδημίας να μείνουν χωρίς Τηλεθέρμανση οι πολίτες και κρίσιμες δημόσιες υποδομές όπως τα Νοσοκομεία  είναι μεγάλος και υπαρκτός.

Στο πλαίσιο αυτό

εισηγούμαστε

Το Περιφερειακό Συμβούλιο με απόφαση του  να ζητήσει την τήρηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης όπως διατυπώθηκαν από τους δύο αρμόδιους Υπουργούς στην Πτολεμαΐδα στις 8 Φεβρουαρίου 2020, για την διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων Αμυνταίου-Πτολεμαΐδας- Κοζάνης, με παροχή θερμικής ενέργειας από τους λιγνιτικούς σταθμούς.

Η διασφάλιση αυτή να έχει θεσμική κάλυψη με μορφή νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία οι λιγνιτικές μονάδες που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων θα παραμείνουν σε λειτουργία και θα μπαίνουν στο σύστημα κατά προτεραιότητα.

Η απόφαση για τη βίαιη μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή ήταν πολιτική και γι αυτό πολιτική πρέπει να είναι και η απόφαση αντιμετώπισης των επώδυνων επιπτώσεων που αυτή θα έχει στη ζωή των Δυτικομακεδόνων.

Η επόμενη μέρα μετά την κρίση του Κορωνοϊού θα πρέπει να σημάνει την συνέχιση ενός αγώνα που οι εξελίξεις της Πανδημίας με τον πιο τραγικό τρόπο δικαίωσαν.

Αγώνα για την αυτάρκεια της Χώρας σε όλους τους τομείς με πρωταρχικούς αυτούς της Ενέργειας από εγχώριες πηγές, τον Λιγνίτη μέχρι την ομαλή απόσυρσή του όπως σε όλη την Ευρώπη και τις ΑΠΕ, την ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την κάλυψη των Διατροφικών μας αναγκών.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος

Επικεφαλής του Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ