Φλώρινα ! Σινιάκι και μπουκωματάκι… Πόσο «αθώο» είναι;

Ρίζου Δ. Αικατερίνη
Χειρουργός ΩΡΛ ενηλίκων και πάιδων
Μεγ. Αλεξάνδρου 22 Τηλ.: 2385023343

ΡΙΝΙΚΗ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ
Η ρινική συμφόρηση ή πιο απλά το μπούκωμα της μύτης αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα του Χειμώνα λόγω των κοινών χειμερινών λοιμώξεων. Ρινική καταρροή ή απόφραξη , φτάρνισμα , αίσθημα βάρους στο πρόσωπο και το κεφάλι, που μπορεί να συνοδεύονται από δεκατική (συνήθως) πυρετική κίνηση, είναι τα συμπτώματα που συχνά μας ταλαιπωρούν αυτήν την περίοδο και συνήθως τα θεωρούμε αθώα και τα προσπερνάμε..
Η μύτη έχει περιγραφεί ως το «φυσικό air condition» του ανθρώπινου σώματος. Ο αέρας, κατά το πέρασμά του από αυτήν θερμαίνεται ή ψύχεται, υγραίνεται και καθαρίζεται. Φθάνοντας στον ρινοφάρυγγα έχει σχεδόν την θερμοκρασία του σώματος . Η βλέννα (μύξα) που εκκρίνει, κατακρατά άχρηστα στοιχεία, μικροοργανισμούς και ρύπους, σωματίδια μεγέθους ακόμα και 5 μm που θα δρούσαν βλαπτικά τόσο στο ανώτερο όσο και στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (στους βρόγχους). Κάθε κατάσταση όμως, που προκαλεί διαταραχή της αρχιτεκτονικής της, υπερέκκριση βλέννας, απώλεια της υπάρχουσας ισορροπίας του ρινικού συμπαθητικού παρασυμπαθητικού συστήματος προκαλεί τα τόσο συνήθη συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω .
Σύμφωνα με μελέτες, οι ιοί είναι το πιο κοινό αίτιο ρινικής συμφόρησης. Έχουν περιγραφεί ήδη πολλοί διαφορετικά ιοί ικανοί να προκαλέσουν μπούκωμα στον άνθρωπο και νέοι ανακαλύπτονται συνεχώς. Οι ιοί αυτοί δύνανται να προκαλέσουν απλώς ένα μπούκωμα, αλλά και πολλά περισσότερα, όπως φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, τραχειίτιδα, βρογχίτιδα, πνευμονία…
ΣΙΝΙΑΚΙ
Ο χειμώνας, λοιπόν, έφτασε και έκανε την εμφάνιση της και η γνωστή σε όλους μας αιθαλομίχλη, που στην Φλώρινα οι περισσότεροι θα την πουν σινιάκι (η παγωμένη ομίχλη ) και αρκετοί μάλιστα θα ενθουσιαστούν (πιστεύοντας ότι είναι εκείνη η παγωμένη ομίχλη των παιδικών τους χρόνων, που σίγουρα ήταν πιο καθαρή) ..

Η αιθαλομίχλη είναι ένα είδος ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ένα νέφος αιωρούμενων σωματιδίων αιθάλης, διοξειδίου του θείου και άλλων στοιχείων, από την καύση στερεών καύσιμων υλών όπως το ξύλο, το κάρβουνο ή οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για θέρμανση… Όταν υπάρχει αιθαλομίχλη τότε το μεγαλύτερο ποσοστό των σωματιδίων είναι μικρότερα των 2,5 μm, τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα για την υγεία.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, λόγω της οικονομικής «αδυναμίας» για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ή πετρελαίου θέρμανσης, επιτείνεται το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την αιθαλομίχλη ειδικά τους κρύους μήνες του χειμώνα.
Ειδικότερα στην Φλώρινα, λόγω της θέσης της (οροπέδιο) και των χαμηλών θερμοκρασιών της , η αιθαλομίχλη έχει ως αποτέλεσμα, οι ρύποι να εγκλωβίζονται στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και άρα… στην μύτη μας και στα πνευμόνια μας!

Το νέφος αυτό είναι, επομένως, επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και ειδικά για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, κυρίως για :
 παιδιά
 ηλικιωμένους
 καρδιοπαθείς
 ασθενείς με νοσήματα του αναπνευστικού
Έτσι ένα ιογενές «μπούκωμα» που δεν λύεται, σε συνδυασμό μάλιστα με τις ανωτέρω περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων (παραρρινοκολπίτιδα), ωτίτιδα, μικροβιακή πνευμονία, κ.α. Άτομα δε, με πτώση του ανοσοποιητικού μπορεί να αναπτύξουν πολύ ευκολότερα μικροβιακές επιμολύνσεις με σοβαρότερη εξέλιξη στην πορεία μιας ιογενούς λοίμωξης.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ / ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ:
Η πρόληψη των λοιμώδους ρινίτιδας και των επιπλοκών της , επιτυγχάνεται με γενικά και ειδικά μέτρα αποφυγής των λοιμώξεων. Συνιστάται:
 Ενίσχυση του ανοσοποιητικού με καλή διατροφή και επαρκή ύπνο.
 Αποφυγή κατάχρησης τοξικών ουσιών όπως καπνού, καφέ και αλκοόλ
 Αποφυγή χώρων με συνωστισμό και καλό αερισμό τους
 Καλό πλύσιμο χεριών
 Σωστή παρακολούθηση και «ρύθμιση» χρόνιων νοσημάτων που προκαλούν αυξημένη ευπάθεια (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιολογικές , ρευματολογικές, αναπνευστικές παθήσεις)
 Εμβολιασμός ομάδων υψηλού κινδύνου με ειδικά εμβόλια
 Αποφυγή περιπάτου και άσκοπης κυκλοφορίας τις ημέρες που η αιθαλομίχλη είναι έντονη.
 Φροντίδα για ενημέρωση και χρήση «φιλικών» στο περιβάλλον μεθόδων θέρμανσης.
 Αποφυγή λήψης αντιβίωσης χωρίς ιατρική συνταγή, η οποία αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικών μικροβίων και σοβαρών επιπλοκών.
 Αποφυγή κατάχρησης τοπικών σπρέι και αποσυμφορητικών.
 Επαρκής ενυδάτωση (τόσο από το στόμα όσο και της μύτης), συντελεί στην αποτελεσματική αποσυμφόρηση σε πολύ μεγάλο βαθμό.
 Οι συνήθεις λοιμώξεις του Χειμώνα έχουν κύκλο τριών με πέντε ημερών. Εάν τα συμπτώματα παρατείνονται, η ιατρική εξέταση από ειδικό είναι επιβεβλημένη προς αποκλεισμό καταστάσεων που χαρακτηρίζονται από επέκταση της λοίμωξης (π.χ. ιγμορίτιδας) ή υποκείμενων νοσημάτων.