Η δημιουργία ελεύθερων οικονομικών ζωνών, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους, τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που λειτουργούν στις ελεύθερες ζώνες αλλά και η εμπειρία λειτουργουσών ελεύθερων ζωνών σε άλλες χώρες ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που οργάνωσε το ΕΒΕ Φλώρινας, το Σάββατο 28.1.2012.
Δυστυχώς η συμμετοχή ήταν και πάλι μικρή, κι αυτό πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τη νέα διοίκηση.
Για τη δημιουργία των ΕΟΖ δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία και δεν απέδωσε όπου δημιουργήθηκε. Γι’ αυτό υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις που πρέπει κανείς να τις δει σε συγκεκριμένο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο και ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες. Α την ημερίδα και τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες δήλωσαν
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΠΑΠΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Αντιπρόεδρος ΓΕΣΕΒΕ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της ΓΕΣΕΒΕ
Η σημερινή παρουσία μας στο Επιμελητήριο της Φλώρινας έχει να κάνει με ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε το Δ.Σ. και ο Πρόεδρος για τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) και ήδη βρισκόμαστε με στελέχη του Ινστιτούτου που θα αναλύσουν το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, ιδιαίτερα για τις μικρές επιχειρήσεις και παρακολουθείτε στενά τις εξελίξεις ιδιαίτερα τις οικονομικές και τα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε με τον 13ο, 14ο και όλα αυτά. Η Γενική Συνομοσπονδία μας η ΓΕΣΕΒΕ και άλλοι κοινωνικοί εταίροι τουλάχιστον έχουνε κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προσπαθούν όσο γίνεται να διατηρήσουν το δίχτυ προστασίας για την κοινωνία μας, κόντρα στις λογικές του ΔΝΤ της ΤΡΟΙΚΑ και της κυβέρνησης.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τους πείσουμε ότι έχουμε δίκιο και ότι αυτές οι πολιτικές που ακολουθούνται μέχρι σήμερα δεν οδηγούν πουθενά. Θα ενημερώσουμε και τους συναδέλφους και τον Πρόεδρο και τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου αλλά και τις Συνομοσπονδίες της Φλώρινας για όλες αυτές τις εξελίξεις και περισσότερο θα σταθούμε σ’ αυτό το ζήτημα που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου σας έχει θέσει για τις ΕΟΖ, τι είναι, τι μπορούν να προσφέρουν στην ανάπτυξη της περιοχής σας. Η ΓΕΣΕΒΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει συγκεκριμένη θέση, την επεξεργαζόμαστε, γιατί θέλουμε να είμαστε συνεπείς σε ότι πούμε από δω και πέρα.
Ερώτηση: Αφού η πολιτική αυτή που ακολουθείται είναι αδιέξοδη και βαθαίνει την ύφεση, γιατί εφαρμόζεται; Ποιοι είναι οι λόγοι;
Απάντηση: Ο Πρωθυπουργός μας είπε στη συνάντηση που είχαμε μαζί του «οι δανειστές το θέλουν», οπότε όλοι καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Εφαρμόζεται γιατί την θέλουν οι δανειστές μας.
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠΥΡΟΣ, Επιστημονικός Συνεργάτης του Ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της ΓΕΣΕΒΕ
Θα κάνω μια εισήγηση σχετικά με τις ειδικές οικονομικές ζώνες, τις ελεύθερες ζώνες. Έχουν πάρα πολλές ονομασίες αυτά τα καθεστώτα ανά τον κόσμο και θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε την εμπειρία από την εφαρμογή αυτών των καθεστώτων σε διάφορες χώρες τα τελευταία 20 χρόνια.
Σε πρώτη φάση θα δείξουμε ποιες είναι οι θεωρητικές πλευρές αυτού του ζητήματος, γιατί κάποιος να προχωρήσει σε τέτοιο καθεστώς και γιατί όχι, και σε επόμενο επίπεδο θα αναλύσουμε την πρακτική εφαρμογή, θα δούμε τις επιπτώσεις για τα ζητήματα της απασχόλησης, των επιχειρήσεων, τι είδους επιχειρήσεις εγκαταστάθηκαν, από ποιους κλάδους, ποια η σχέση τους με την υπόλοιπη τοπική οικονομία και άλλα πιο εξειδικευμένα ζητήματα.
Ερώτηση: Πιστεύετε ότι στη Φλώρινα θα συμβάλει στο να αρθεί η απομόνωση αλλά και η οικονομική κρίση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τι θα σημαίνει για την περιοχή μας αυτό;
Απάντηση: Δεν είναι εύκολη η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, διότι δεν υπάρχει ένα μοντέλο ανά τον κόσμο. Υπάρχουν διαφόρου είδους καθεστώτα και είναι μικρή η εμπειρία από την εφαρμογή αυτών των καθεστώτων. Υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα σε ορισμένες χώρες που πραγματικά αυτές οι ζώνες βοήθησαν στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά υπάρχουν και παραδείγματα πλήρους αποτυχίας όπως κάποιες υποδομές που κανείς δεν εγκαταστάθηκε σ’ αυτές και δεν προσέφεραν τίποτα στην τοπική οικονομία.
Ερώτηση: Συνήθως εξαγωγικές μονάδες εγκαθίστανται σε ζώνες και τελικά η μικρή μας περιοχή δεν έχει τέτοιες μονάδες. Αυτό θα αυξήσει το κόστος εργασίας η θα το μειώσει; Γιατί μόνο στην απασχόληση μπορούμε να ελπίζουμε.
Απάντηση: Οι ζώνες αυτές έχουν δημιουργηθεί για την προσέλκυση επιχειρήσεων που θα εξάγουν και κυρίως πολυεθνικών.
Ερώτηση: Η ανεργία εδώ είναι 45% και μια μικρή περιοχή σαν τη δική μας μπορεί να αποβλέπει μόνο στην απασχόληση αλλά και τόσο χαμηλούς μισθούς σε μια τέτοια ζώνη οι μισθοί θα είναι μικρότεροι ή μεγαλύτεροι;
Απάντηση: Κι εδώ δυστυχώς δεν υπάρχει εμπειρία αλλά από τα δεδομένα που υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις είναι μικρότεροι οι μισθοί αλλά έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις που οι μισθοί που δίνονται σ’ αυτές τις ζώνες είναι υψηλότεροι από ότι ισχύει στην υπόλοιπη οικονομία. Η καλύτερη βάση δεδομένων που υπάρχει γι’ αυτές τις ζώνες ανήκει στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, δηλαδή έναν οργανισμό που ασχολείται με τα εργασιακά ζητήματα και αυτό ίσως είναι δεικτικό σε ένα βαθμό για το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που ισχύει σ’ αυτές τις περιοχές. Στις περισσότερες περιπτώσεις που υπάρχουν καταγγελίες αφορούν την απαγόρευση του συνδικαλισμού κατά κύριο λόγο.
ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φλώρινας
Στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου προς τα μέλη του και της εκπροσώπησής του, καλέσαμε σήμερα το Δ.Σ. της ΓΕΣΕΒΕ και θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο κ. Παπαργύρη Ιωάννη καθώς επίσης και τον Αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΓΕΣΕΒΕ και τον Σύμβουλο του Ινστιτούτου κ. Παπακωνσταντίνου Σπύρο.
Ελεύθερες οικονομικές ζώνες, το ακούει κανείς με χαρά και αισιοδοξία γιατί η περιοχή μας πλήττεται από την αντικατάσταση της αγοράς μας στη γείτονα χώρα, το φαινόμενο αυτό μεγαλώνει, η αιμορραγία των επιχειρήσεων δυσβάστακτη και μεγάλη. Θέλουμε σήμερα να ξεκαθαρίσουμε και να μας οδηγήσουν σε λύσεις στα ερωτήματά μας οι ειδικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου της ΓΕΣΕΒΕ, ώστε να ξέρουμε που θα σταθεί ο νομός, πως θα κινηθούμε διεκδικητικά, αν θα διεκδικήσουμε τις ζώνες ή θα το ξεχάσουμε.
Πιστεύουμε πως ίσως υπάρχει κάποιο θετικό στοιχείο αν λάβουμε υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση στο νομό μας γιατί βλέπετε τα βενζινάδικα που έκλεισαν, την αντικατάσταση της αγοράς. Γι’ αυτό θέλω να βάλουν οι ιθύνοντες αυτά καλά στο μυαλό τους, σε συνάρτηση με το ειδικό καθεστώς του πολικού χειμώνα, που έχει η περιοχή μας, τις δυσκολίες και το κλείσιμο των επιχειρήσεών μας. Δεν είναι τυχαίο και ούτε υπερβολικό να πούμε ότι το 2012 θα δούμε άλλα πράγματα στην περιοχή μας.
Πρέπει όλοι μαζί με τους θεσμικούς και τα συνδικαλιστικά μας όργανα, να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε.
Εγώ θέλω να προτείνω μήπως μπορούμε να κάνουμε κάποιες προτάσεις για τη διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων στις ειδικές ζώνες, δηλαδή να περιγράψουμε την κατάσταση γιατί είναι μέρος του ανταγωνισμού. Πως θα ανταγωνιστούμε τις γείτονες χώρες με ένα ασφαλιστικό και μισθολογικό καθεστώς που είναι πολύ πιο φθηνό; Ποια θα είναι η λύση σ’ αυτή την κατάσταση της οικονομικής αιμορραγίας στη γείτονα χώρα; Ευελπιστώ ότι τα αποτελέσματα της ημερίδας σήμερα θα είναι εποικοδομητικά.
Θα καλέσουμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα μαζί με τους θεσμικούς για να βάλουμε στο τραπέζι τα υπέρ και τα κατά και εύχομαι να μην έχουμε άλλη μια ήττα ως νομός. Πρέπει να δούμε πολύ σωστά και σοβαρά αυτό το θέμα που ανοίγει.