Ακόμα μία παράσταση της “Λωξάντρας” στη Φλώρινα

Πολύ την άρεσε της Λωξάντρας η Φλώρινα … Αλλά και η Φλώρινα την αγάπησε… Κι έτσι, εκείνη, αποφάσισε να την επισκεφτεί ξανά, για μία ακόμη παράσταση, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στις 19:30, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου, για να κεράσει καφέ, από τα χέρια του Ταρνανά, αλλά και συγκίνηση, όσους δεν πρόκαμε να κεράσει την προηγούμενη φορά…

Η  θεατρική ομάδα του Σύλλογου Κιουταχειωτών – Μικρασιατών Φλώρινας ο «Άγιος Μηνάς», ύστερα από την επιτυχία που γνώρισε η μουσικο-θεατρική παράσταση της «Λωξάντρας» και κατόπιν αιτήσεως αρκετών θεατρόφιλων που δεν κατάφεραν να την απολαύσουν, αποφάσισε να δώσει μία ακόμη παράσταση… Μια παράσταση – ταξίδι στις γεύσεις, τις μυρωδιές και τα χρώματα της Πόλης,… Στο νοσταλγικό «τότε»… Στις γειτονιές των Ελλήνων… Στις αξίες τους… Στην αμείλικτη ιστορία τους…. Η «Λωξάντρα», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Μαρίας   Ιορδανίδου, εδώ σε διασκευή του Άκη Δήμου και σκηνοθεσία της Δήμητρας Ξενάκη, δεν στερείται «αρωμάτων» της εποχής αλλά και της ατμόσφαιρας της Πόλης .

«Τι εστί πλούσιος; Ο εν τω ολίγω αναπαυόμενος…» Με τη χαρακτηριστική της ρήση, η Λωξάντρα υπογραμμίζει σε όλους μας τις βασικές αξίες της ζωής… Της φύσης και της νομοτέλειάς της… Μια ρήση που είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή, ενδιαφέρουσα ατάκα μιας ηρωίδας… Είναι μια φιλοσοφία ζωής. Της ίδιας της ζωής, που η Λωξάντρα ήξερε να υμνεί σε όλες τις εκφάνσεις τις… «Σπαρμένα πεθαμένους τα χρόνια μου… Θάνατοι και χαρές ανάκατα… γλέντια και δάκρυα.. και μες στα δάκρυα καινούρια γλέντια… γλεντάει καλύτερα ο άνθρωπος άμα μυρίζεται τον θάνατο… τα χέρια του ανοιχτά, ανοιχτή και η φωνή του στο τραγούδι…». Τα λόγια της κυλούν σαν δροσοσταλίδες στους κροτάφους… Κυλά η ζωή σαν όνειρο… Ποια τα όρια του αληθινού με το πραγματικό;

Μες στην φαινομενική απλότητα της υπόθεσής του, το έργο, που περιστρέφεται γύρω από την ιστορία της θρυλικής Λωξάντρας θίγει πολύ βαθύτερα νοήματα. Η έννοια της Μάνας στην αρχετυπική της διάσταση, του ξεριζωμού, αλλά και της ανθρωπιάς, που ξεπερνά οποιοδήποτε τεχνητή διάκριση ανάμεσα στους ανθρώπους και τις κουλτούρες τους, το τραπέζι που στρώνεται τελετουργικά σαν σύμβολο της υπέρτατης αγάπης, αλλά και της αποδοχής της θνητότητας – με έναν τρόπο αλλόκοτο που αντηχεί σαν ηχώ, πίσω από τα γέλια των ανθρώπων. Ο «Άνθρωπος» από μόνος του, αυθύπαρκτος, σαν αξία. Εκείνος και τα δεινά του… Τα δικά του, αλλά και αυτά που φέρει σαν κύτταρο μιας κοινωνίας, στο έλεος εκείνων που γράφουν την ιστορία.  Αυτός είναι ο άξονας της «Λωξαντρας» της Μαρίας Ιορδανίδου, που, μεταφερόμενη στο σανίδι από την γλαφυρή πένα του Άκη Δήμου, δεν χάνει τίποτα από τα αρώματα της εποχής και των τόπων όπου εκτυλίσσεται, αλλά και από την αύρα των νοημάτων. Τόπος: Κωνσταντινούπολη, Μακροχώρι, Πέρα, Πειραιάς… Χρόνος: Τέλη του 19ου αιώνα – αρχές 20ου… Πυξίδα του ταξιδιού: ο «Άνθρωπος»….

Αυτό το ταξίδι σας προσκαλεί να ανακαλύψετε η νενέκα «Λωξάντρα»,  αγγίζοντας την ψυχή και τις αισθήσεις σας… Κι έχει απ’ όλα αυτό το ταξίδι… Έχει τραγούδι, έχει γέλιο, έχει συγκίνηση, έχει νοσταλγία… Έχει τα χρώματα, τα αρώματα και τους ήχους της Πόλης, που εδώ, σπάει τα γεωγραφικά της όρια και γίνεται το σύμβολο του πανανθρώπινου…

 

Η παράσταση, ή μάλλον, αυτό το θεατρικό ταξίδι θα πραγματοποιηθεί ξανά στην Αίθουσα  Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας,  την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στις 19:30.

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Σίσσυ Κωφίδου, Μαίρη Σίσκου, Νίκος Κηπουρόπουλος, Γιάννης Μπισδούνης, Γιώτα Μπομπότα, Νίκος Γώγος, Σοφία Γώγου, Στέλιος Δόντσιος, Αθηνά Μανουκάκη, Βαγγέλης Δεληγιώγης, Μαίρη Δανιηλίδου, Μαρία Αρβανίτου, Στέφανος Τζαραλής, Ευγενία Λαδά, Βίβιαν Τουτσίδου, Αναστάσιος Μπισδούνης, Γιώργος Παπαδημητρίου, Ευαγγελία Παπαδημητρίου και Εβίτα Θεοδωρίδου.

 

Τραγουδούν οι:

Στέλιος Δόντσιος, Νίκος Γώγος, Νίκος Κηπουρόπουλος, Μαρία Αρβανίτου, Γιάννης Μπισδούνης, Αναστάσιος Μπισδούνης.

 

Παίζουν ζωντανά οι μουσικοί:

Αργύρης Λάζου (Πιάνο), Γιάννης Τσώτσος (Ούτι), Γιώργος Τσαμπάζης (κλαρίνο), Ευάγγελος Καραμπέτσος (τουμπελέκι).

 

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Θεατρική ομάδα του Συλλόγου Κιουταχειωτών Μικρασιατών.

 

Μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση:

Aργύρης Λάζου

 

Σκηνοθεσία:

Δήμητρα Ξενάκη