Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
Στα πλαίσια του κύκλου διαλέξεων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη των Χάρη Κοντοσφύρη και Γιώργου Παλιάτσιου, με θέμα «Space as a Practice Place: Μία δράση γνωριμίας και σύμπραξης με τη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων». Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 20-11-2019, στις 15:00΄, στην Αίθουσα Μέγας Αλέξανδρος, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είναι ανοιχτή στο κοινό.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Διμερείς Μορφωτικές Ανταλλαγές 2019, στο διάστημα 30 Οκτωβρίου έως και 5 Νοεμβρίου 2019, ο αναπληρωτής καθηγητής Χάρης Κοντοσφύρης και ο υποψήφιος διδάκτορας Γιώργος Παλιάτσιος, από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στη Φλώρινα, επισκέφτηκαν τη Σχολή Καλών Τεχνών των Τιράνων, στη γειτονική Αλβανία. Η επίσκεψη αυτή είχε ως στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολών. Το χρονικό αυτής της επαφής περιελάμβανε την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια της Σχολής των Τιράνων, τη γνωριμία με το διδακτικό προσωπικό της και εστίαζε, πρωτίστως, στην επαφή και αλληλεπίδραση με τους φοιτητές της.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε μία δημιουργική διαδρομή, όπου, μέσα από τη συλλογικότητα και τη σύμπραξη, οδηγούνταν στη συν-διαμόρφωση εικαστικών έργων-παρεμβάσεων, τα οποία παρουσιάστηκαν στο κοινό υπό τη μορφή έκθεσης, σε γκαλερί των Τιράνων. Ο τίτλος που δόθηκε σε αυτή την έκθεση ήταν Space as a Practice Place, καθώς διαπραγματευόταν ζητήματα που αναπτύχθηκαν επί τόπου στη σύνδεση του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου-τόπου.
Η επιτυχία αυτής της συνεργασίας γίνεται εμφανής όχι μόνο από τα εικαστικά αποτελέσματα, αλλά, κυρίως, από τη διάθεση που εκφράστηκε από φοιτητές και διδάσκοντες για διατήρηση και διεύρυνση της από κοινού δράσης των δύο Βαλκανικών σχολών τέχνης.
Ο Χάρης Κοντοσφύρης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1965. Ξεκίνησε με σπουδές σκηνοθεσίας στη Σχολή Χατζίκου, στην Αθήνα (1984-1987) και μετά σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1987-1993). Παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Δεσμός (Αθήνα, 1992).
Από τα πρώτα του έργα χρησιμοποιεί υλικά κατασκευής, όπως τσιμέντο και μεταλλικά τελάρα, που λειτουργούν καταρχήν συμβολικά, παραπέμποντας στον σύγχρονο πολιτισμό και στο αστικό τοπίο. Χειρίζεται με ευελιξία τη φόρμα, τις χρωματικές διαβαθμίσεις και την υφή των υλικών του. Πολλές φορές τα έργα σχεδιάζονται in situ, ως εγκαταστάσεις που επαναπροσδιορίζουν τον περιβάλλοντα χώρο. Εντάσσει στη δουλειά του μορφές και υλικά που δείχνουν το ενδιαφέρον του για τις διαδικασίες της οπτικής αντίληψης και τη διαδραστική λειτουργία των έργων. Δημιουργεί κατοπτρισμούς και προοπτικές πολλαπλών ειδώλων, που ενεργοποιούν τη συμμετοχή του θεατή στη λειτουργία του έργου. Συχνά, αναπλάθει εικόνες και αφηγήσεις που παραπέμπουν σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, κυρίως κοινωνικού περιεχομένου. Το έργο του περιλαμβάνει επιτοίχιες κατασκευές, εγκαταστάσεις, ζωγραφικά έργα και γλυπτά.
Παράλληλα με το εικαστικό του έργο, δίδαξε ως Λέκτορας στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2007), ενώ, σήμερα, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Φλώρινα.
Έχει παρουσιάσει το έργο του σε 19 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει και αλληλεπιδράσει σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως, στην 3η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Μεσογειακών Χωρών (Μπολόνια, Ιταλία 1988), στην 2η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης (2009), ενώ το 2004 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 26η Μπιενάλε του Sao Paulo και το 2006 στη 2η Διεθνή Μπιενάλε του Πεκίνου. Εκθέτει στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη στην Αθήνα και στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη. Το 2009 εξέδωσε το βιβλίο του Έσοπτρο+ από τις εκδόσεις futura.
Ο Γιώργος Παλιάτσιος είναι εικαστικός, ειδικός παιδαγωγός και εκπαιδευτής ενηλίκων σε ζητήματα τέχνης. Σπούδασε εικαστικά (Σ.Κ.Τ., Α.Π.Θ.), είναι κάτοχος Magister Εικαστικών (Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Βελιγραδίου) και ΜΑ στην Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης (Παιδαγωγικό ΑΠΘ).
Ως καλλιτέχνης διερευνά την κοινωνική λειτουργία της Τέχνης σε διαφορετικά περιβάλλοντα και καταστάσεις με ποικίλα μέσα. Ως παιδαγωγός διερευνά ζητήματα αποδοχής της διαφορετικότητας, της ένταξης και της βελτίωσης του ευ ζην (well-being) μέσω της Τέχνης.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής, της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.
Αυτή στιγμή ζει, εργάζεται και δημιουργεί στην Καστοριά, ενώ, παράλληλα, συνεχίζει τις σπουδές του ως υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας.
Ο Κοσμήτορας
Γιάννης Ζιώγας
Αναπληρωτής Καθηγητής