ΔΥΣΚΟΛΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΕ «ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ»
Στόχος της εκδήλωσης είναι η προσέγγιση της ΕΕ με τους νέους, να έρθει Ευρώπη σε επαφή με τους πολίτες της και να γνωρίσουν οι νέοι τις δυνατότητες που τους δίνει η ΕΕ στο χώρο της εργασίας.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Αντιπροσωπία της ΕΕ στην Ελλάδα και το γραφείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα με τον όμιλο ενεργών νέων Φλώρινας, το Σάββατο 22.2.2014.
Το πρόγραμμα αυτό «εγγύηση για τη νεολαία», που προσαρμόζεται σύμφωνα με τις ανάγκες όσων θέλουν να δραστηριοποιηθούν τώρα άρχισε να εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της ΕΕ και σύμφωνα με τον κ. Περουλάκη για να εφαρμοστεί στην Ελλάδα χρειάζεται να αλλάξουν πολλά πράγματα. «Πιστεύω ότι η Ελλάδα για να την εφαρμόσει πρέπει ομαδικά να αλλάξει πολλά πράγματα. Π.χ. το να προσφέρεις εξατομικευμένη υπηρεσία στο κάθε παιδί δεν είναι στη νοοτροπία της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η οποία έχει συνηθίσει να αγοράζει πατέντες κι όπως μπορεί ήρθε. Δεν μπαίνει συνήθως κανένας, δεν είναι επιλέξιμος και τα τοιαύτα».
Επισημάνθηκε πως «δεν μπορεί να ορθοποδήσει η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα αν η νεολαία δεν βρει δουλειά».
Αυτό το ενιαίο σύστημα που προτείνουμε λέγεται «εγγύηση για τη νεολαία». Στην Φινλανδία εφαρμόζεται κατά 90%, ενώ όλες οι άλλες χώρες θα την εφαρμόσουν τώρα.
– Για την ανεργία τονίστηκε πως είναι η ντροπή της ΕΕ. «Είναι προφανές ότι το θέμα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί όχι μόνο την ΕΕ και συνολικά τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, είναι ένα θέμα το οποίο απειλεί την ίδια τη συνοχή της ΕΕ. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί στίγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για τη συνέχεια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, οικονομολόγος και εκπρόσωπος της μονάδας καινοτομίας και επιστημονικότητας του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας
Η σημερινή εκδήλωση έχει να κάνει με ενημέρωση σχετικά με διεξόδους από την κρίση και την ανεργία γενικότερα και με παροχή πολλών πληροφοριών για τους νέους.
Θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τους νέους και τις νέες της Φλώρινας γιατί δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να έχουμε ομιλητές οι οποίοι εκπροσωπούν τα ευρωπαϊκά όργανα στην πόλη μας.
Γνωρίζουμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις χαρακτηρίζονται από έντονη κριτική καθώς η οικονομική κρίση που βιώνουμε αυτό το διάστημα πολύς κόσμος θεωρεί ότι σχετίζεται με την ΕΕ, παρ’ όλα αυτά θεωρώ ότι αν μπορέσει κάποιος να έρθει στη σημερινή εκδήλωση θα μπορέσει να λάβει πολλές πληροφορίες σχετικά με εργαλεία και με στρατηγικές ανάπτυξης σε επίπεδο ευρωπαϊκό και για την καταπολέμηση της ανεργίας αλά και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης γενικότερα.
Ήδη έχουμε αρκετά μεγάλη προσέλευση από νέους, κάτι που είναι αρκετά ενθαρρυντικό. Θεωρώ ότι θα προκύψει ένας πολύ σημαντικός και εποικοδομητικός διάλογος . Καλά είναι κάθε νέος να αντιληφθεί τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο ευρύτερο περιβάλλον κι ο καθένας μας να προσπαθήσει με τον τρόπο του να αντιμετωπίσει την κατάσταση την οποία ζούμε.
ΑΡΗΣ ΠΕΡΟΥΛΑΚΗΣ, αναπληρωτής επικεφαλής και προϊστάμενος του τμήματος επικοινωνίας της αντιπροσωπείας της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα
Βασικά οι εκδηλώσεις που κάνουμε σε όλη την Ελλάδα αποτελούν ένα μέσον για να έρθει σε επαφή η Ευρώπη με τους πολίτες της και ασφαλώς είναι πολύ δύσκολο η ΕΕ να προσεγγίζει περιοχές όπως η Φλώρινα.
Βρεθήκαμε στην Κοζάνη και με την ευκαιρία είπαμε να επισκεφτούμε και τη Φλώρινα και να δώσουμε αυτή την ευκαιρία για επαφή απ’ ευθείας με την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα είναι εδώ με την ευρωβουλευτή Συλβάνα Ράπτη, από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο κ. Αντωνακόπουλος.
Θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα της ανεργίας των νέων γιατί θεωρούμε ότι είναι το πρόβλημα στην Ευρώπη και τη χώρα μας. και ξέρουμε ότι η Δυτική Μακεδονία έχει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, γύρω στο 70%. Θέλουμε να εξηγήσουμε τα μέσα τα οποία η ΕΕ θέτει στην υπηρεσία των κρατών μελών της. Πώς να υλοποιήσουνε κάποια προγράμματα για τους νέους, σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους Δήμους.
Αυτή η γιγάντια προσπάθεια απαιτεί τη συνεργασία όλων των επιπέδων διοίκησης, γιατί είναι μια δύσκολη διαδικασία στην οποία πέραν του ότι περιμένουμε την ανάκαμψη και ανάπτυξη, θεωρούμε πολύ σημαντικό να πέσουν κάποια τείχη τα οποία εμποδίζουν αυτή τη στιγμή τη νεολαία μας να αποκτήσει τα κατάλληλα προσόντα.
Δεν μπορεί να ορθοποδήσει η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα αν η νεολαία δεν βρει δουλειά.
Αυτό το ενιαίο σύστημα που προτείνουμε λέγεται «εγγύηση για τη νεολαία». Στην Φινλανδία εφαρμόζεται κατά 90%, ενώ όλες οι άλλες χώρες θα την εφαρμόσουν τώρα.
Πιστεύω ότι η Ελλάδα για να την εφαρμόσει πρέπει ομαδικά να αλλάξει πολλά πράγματα. Π.χ. το να προσφέρεις εξατομικευμένη υπηρεσία στο κάθε παιδί δεν είναι στη νοοτροπία της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η οποία έχει συνηθίσει να αγοράζει πατέντες κι όπως μπορεί ήρθε. Δεν μπαίνει συνήθως κανένας, δεν είναι επιλέξιμος και τα τοιαύτα.
Η υπηρεσία αυτή σου λέει ποιός είσαι τι έχεις τι σου λείπει και σου προσφέρει αυτό που σου λείπει. Βλέπει τις δεξιότητες σου, την απασχολησιμότητα του και σε βοηθάει να μπεις στην αγορά εργασίας. Είναι τελείως προσωποποιημένη υπηρεσία από το κράτος προς τους πολίτες. Κυρίως τώρα προς τους νέους. Προφανώς ο ΟΑΕΔ είναι ο πιο κοντινός οργανισμός που μπορεί να το εφαρμόσει αυτό. Χρειάζεται να εξετάσει το φάκελο του καθενός και να πει τι χρειάζεται το κάθε παιδί. Είναι μια δύσκολη διαδικασία γιατί δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα ποτέ. Μια υπηρεσία είναι δύσκολο στην Ελλάδα να ξέρει τι θέλει ο κάθε πολίτης.
Θα ήθελα η Ελλάδα να το κάνει αλλά χρειάζονται πολλές αλλαγές για να το κάνει.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως αυτή η προσέγγιση οδηγεί τη νεολαία στην Ευρώπη;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα θέλαμε να μην γίνει αυτό. Θα θέλαμε πάρα πολύ να μπορεί η κάθε χώρα, όσο αυτό είναι εφικτό, να κρατήσει τους νέους. Πάντα θα υπάρχει κάποια μετανάστευση αλλά όχι σε μαζική κλίμακα όπως τώρα. Τα διώχνουμε τα παιδιά σήμερα, κι αυτό πρέπει να σταματήσει. Έχουμε μια τεράστια διαρροή. Σήμερα δεν έχουν επιλογή και πρέπει να τους την δώσουμε.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Είμαστε στη Φλώρινα σήμερα στο πλαίσιο ενός περιφερειακού συνεδρίου στη δυτική Μακεδονία. Κάναμε ανάλογες δράσεις στη Θεσ/νίκη και την Κοζάνη και σήμερα στη Φλώρινα.
Ο στόχος είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφενός και αφετέρου όλων των φορέων των τοπικών και περιφερειακών αρχών, που συνθέτουν την οικονομική ζωή μιας περιφέρειας μιας πόλης.
Η επιλογή του θέματος δεν είναι τυχαία και γίνεται σε συνεργασία με τους φορείς που μας υποστηρίζουν.
Είναι προφανές ότι το θέμα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί όχι μόνο την ΕΕ και συνολικά τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, είναι ένα θέμα το οποίο απειλεί την ίδια τη συνοχή της ΕΕ. Είναι ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί στίγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για τη συνέχεια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Πρέπει να επικεντρωθούμε σ’ αυτό. Τόχουν αποδείξει και με τις πράξεις τους με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή επιτροπή. Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές που παρά την κρίση, παρά τα μειωμένα κονδύλια, εξακολουθούν να υφίστανται, τείνουν να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης εφόσον τα εκμεταλλευτούν σωστά σε επίπεδο κράτους, σε επίπεδο περιφέρειας, σε επίπεδο δήμου αν θέλετε. Και μας δίνουν κάποιες δυνατότητες για να μπορέσουμε να υπερβούμε το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος σταδιακά. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ανεργία. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την ανάπτυξη, απλά υπάρχει μία προσπάθεια η οποία μπορεί να περπατήσει. Γιατί υπάρχουν χώρες όπως η Φινλανδία αποτελούν καλό παράδειγμα σωστής χρήσης αυτών των δυνατοτήτων που παρέχει η ΕΕ.
Υπό την έννοια αυτή είναι πάρα πολύ σημαντικό να συζητήσουμε σήμερα. Ο στόχος είναι διπλός. Από την μια να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε πληροφορίες, διότι είναι αμφίδρομος ο στόχος. Από την μια πλευρά οι συμμετέχοντες πολίτες, να ενημερωθούν σωστά από την ΕΕ αφετέρου είναι εξ ίσου σημαντικό οι παρόντες ευρωβουλευτές και τα στελέχη να πάρουν από πρώτο χέρι τις απόψεις, τις αγωνίες και τις προσδοκίες των πολιτών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως μπορούν να περπατήσουν αυτές οι προσεγγίσεις που κάνετε για τη νεολαία μέσα σε μια συντηρητική σ’ ότι αφορά την πολιτική της ΕΕ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον συντηρητικές ή προοδευτικές πολιτικές. Υπάρχουν πολιτικές αποτελεσματικές και μη αποτελεσματικές. Εφόσον υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία δίνουν την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εκμεταλλεύονται τις σπουδές τους, να προσανατολίζονται καλύτερα σε ειδικότητες, να μπορεί ο καθένας να βρει ευκολότερα το δρόμο του, σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον, και μια θέση εργασίας και υπάρχουν αυτά τα εργαλεία τα οποία έχουν εξειδικευτεί σε επίπεδο των διαφορετικών κρατών μελών, ανάλογα με την κατάσταση της οικονομίας του κάθε κράτους μέλους και την ζήτηση που υπάρχει, όσο υπάρχει, στην αγορά εργασίας, νομίζω ότι μπορούν να περπατήσουν. Διότι υπάρχουν και πολλά παράδοξα. Δηλαδή, από τη μια μεριά έχουμε 27-28 εκατομμύρια ανέργους συνολικά στις 28 χώρες-μέλη, έχουμε μισούς απ’ αυτούς από 18-30, την ίδια στιγμή υπάρχουν 2,5 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Που σημαίνει ότι υπάρχουν ειδικότητες, εξελίσσεται η τεχνολογία, η οικονομία προς μία κατεύθυνση και υπάρχουν επιχειρήσεις στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν η εκπαίδευση, δηλαδή δεν παράγονται ειδικότητες, δεν παράγονται δεξιότητες ανάλογα με την εποχή μας. αυτό πρέπει να αναπροσανατολιστεί τουλάχιστον στο επίπεδο της εκπαίδευσης. Έχει ξεκινήσει βέβαια σε πολλές χώρες, στηρίζει και χρηματοδοτεί τις προσπάθειες αυτές η ΕΕ σε μεγάλο βαθμό, αλλά πρέπει να δουλέψουν όλοι μαζί. Η Φινλανδία πχ έχει απορρόφηση 83,5% του συνόλου των ανέργων των νέων ηλικίας από 18-30, οι οποίοι από τη στιγμή που ενεγράφησαν στους καταλόγους ανεργίας της χώρας τους να βρουν μία εργασία προσανατολισμένη στην ειδικότητα τους ή στην εξειδίκευση την οποία χρηματοδότησε από κοινού η ΕΕ και το Φινλανδικό κράτος.
ΚΩΣΤΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, πρόεδρος ομίλου ενεργών νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ)
Η σημερινή εκδήλωση η οποία συνδιοργανώνεται με την Αντιπροσωπία της ΕΕ στην Ελλάδα και το γραφείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Ελλάδα με τον όμιλο ενεργών νέων Φλώρινας, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να γνωρίσουμε τις διεξόδους που παρέχει η ΕΕ.
Καλώς ή κακώς οι αμφιλεγόμενες κατά πολλούς πολιτικές της ΕΕ δημιουργούν αυτή τη στιγμή κάποιες ευκαιρίες οι οποίες είναι ίσως οι μοναδικές για την περίοδο της οικονομικής κρίσης και μέσα απ’ αυτή την εκδήλωση δίνεται η δυνατότητα να τεθούν καίρια ερωτήματα που αφορούν την ανεργία, την επιχειρηματικότητα αλλά πολύ περισσότερο τι πολιτική θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ και σε ποια σημεία θα πρέπει να επικεντρώσει τη δράση της, έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα κι έτσι να υπερβούμε τη σημερινή οικονομική κρίση.
Η Φλώρινα στηρίζει του νέους ανθρώπους, αποτελείται από ανθρώπους που αναζητούν διεξόδους μέσα από διάφορες δράσεις και καινοτομίες, εξωστρέφειας και είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε μπροστά στις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθούμε.
Αυτό που πιστεύουμε όλοι είναι ότι πρέπει να δοθεί μια μεγαλύτερη ευκαιρία στους νέους ανθρώπους, να δημιουργήσουν στον τόπο τους, να δημιουργήσουν μέσα απ’ αυτά τα εργαλεία που μπορεί να είναι ελάχιστα αυτή την περίοδο αλλά αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να προοδεύσουμε ως κοινωνία.