Δελτίο τύπου της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα σχετικά με τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή Πρωινή Ανάγνωση του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Μεταφορών κ. Π. Πέρκα, ήταν καλεσμένη την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στην εκπομπή Πρωινή Ανάγνωση του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων.
Σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, δήλωσε ότι η στάση της Ελλάδας πρέπει να είναι πιο αποφασιστική, καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη ξεκινήσει την κουβέντα για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Επίσης, δήλωσε σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό πως δυστυχώς άργησε πάρα πολύ η νέα κυβέρνηση να ομολογήσει -διότι περί αυτού πρόκειται- ότι είναι ένα πολύ σοβαρό γεωπολιτικό θέμα. Συγκεκριμένα τόνισε: «Θυμάμαι όταν ερχόντουσαν οι απίστευτες ροές του 2015, η ΝΔ έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πρόσφυγες, άνοιξαν τα σύνορα και διάφορα τέτοια. Τώρα, ευτυχώς, έχει κάνει το πρώτο βήμα για να καταλάβει ότι πρόκειται για ένα γεωπολιτικό ζήτημα. Το πρόβλημα είναι τα κλειστά σύνορα των χωρών του Βίζενγκραντ. Χώρες οι οποίες έχουν κυβερνήσεις φίλα προσκείμενες στην ΝΔ. Εκεί τι γίνεται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;». Τέλος, κατέθεσε ότι πλέον είναι αναγκαία μια πολιτική διπλωματία εντός και εκτός Ε.Ε. και να αναλάβουμε εντονότερη δράση για τα ζητήματα πολέμου, διότι είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι όπου υπάρχουν εστίες πολέμου, φτώχεια, κλιματική αλλαγή και καταπίεση -υπάρχουν και προσφυγικές ροές.
Ακόμη, ανέπτυξε την θεματολογία που αφορά στην ψήφο των ομογενών και των Ελλήνων του εξωτερικού δηλώνοντας ότι έχει δημιουργηθεί μια στρεβλή εικόνα ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιείται στο θέμα της ψήφου τους. Σχολίασε ότι είναι ευχής έργον και είναι σοβαρό να υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις για τέτοια θέματα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που ήδη από το 2018 ψήφισε και δημιούργησε μια επιτροπή με επιστήμονες, με θεσμικούς φορείς όπως το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, που κατέληξε σε πόρισμα. Ενώ υπήρχαν οι ευκαιρίες στις προηγούμενες κυβερνήσεις να ανοίξουν το θέμα και να το λύσουν, αυτό έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας δε τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατέθεσε: «ήμασταν το μόνο κόμμα που προσήλθε με κανονικό νόμο, που βασίστηκε στο πόρισμα». Η κουβέντα στις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν βασίστηκε σε γραπτή πρόταση αλλά ήταν σε προφορικό λόγο, αλλά και άλλα κόμματα έβαλαν εξίσου κάποιους όρους. Στα τεχνικά μπορούμε πραγματικά να τα βρούμε – αρκεί να συμφωνήσουμε στο μείζον. Ποιοι δικαιούνται; Ποιοι είναι Έλληνες πολίτες; Εδώ λοιπόν έχουμε την ιδιομορφία της ισχύος του δικαίου του αίματος. Αν ειπωθεί ξεκάθαρα ότι μιλάμε για τους Έλληνες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, γιατί επιμένω ότι εμείς θέλουμε ευρεία συναίνεση, τότε συμφωνούμε. Βέβαια, αυτά που ακούγονται έστω ως δημοσιεύματα από την ΝΔ και τον κ. Θεοδωρικάκο δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Το να αλλάζεις το εκλογικό σώμα είναι πολύ σοβαρό», είναι θέμα δημοκρατίας. Επίσης, Βεβαίως δήλωσε ότι θα είναι καλό να υπάρχουν εκπρόσωποι και βουλευτές επικρατείας των αποδήμων, που θα εκλέγονται στην ελληνική βουλή ώστε να μεταφέρουν προβλήματα και να υπάρχει η σχέση με την χώρα.
Έπειτα, σχολίασε την επικαιρότητα που αφορά στις εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ και την διεύρυνση του κόμματος και τις δηλώσεις σχετικά με την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει. Συγκεκριμένα, κατέθεσε ότι απομονώθηκε η φράση του κ. Βούτση και ότι εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ έτοιμος να κυβερνήσει. Η κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί δυσκολίες υπό έναν εκβιασμό, με κατεστραμμένο το 25% του Α.Ε.Π., με την ανεργία στο 30% και για τους νέους στο 60%, δίχως δανειακή σύμβαση, με άδεια ταμεία και να προσπαθεί συγχρόνως να κρατήσει όρθια την κοινωνία υπό ανθρωπιστική κρίση αλλά και με ένα απίστευτο προσφυγικό ρεύμα. «Με όλα αυτά καταφέραμε η χώρα για δέκα συνεχή τρίμηνα να έχει θετικό πρόσημο, να δίνεται κοινωνικό μέρισμα και να στηρίζονται οι πιο αδύνατοι, να έχουν 2,5 εκ. ανασφάλιστοι πρόσβαση στην υγεία, να διαχειριζόμαστε προσφυγικές ροές και φυσικά, να βγούμε από τα μνημόνια και να έχουμε μία έξοδο ρύθμισης του χρέους. Αυτό όλο σε 4,5 χρόνια θα έλεγα ότι δείχνει μια πάρα πολύ μεγάλη ικανότητα. Αν με ρωτήσετε αν υπήρξαν λάθη, θα πω ναι. Καθυστερήσεις θα τα έλεγα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήμασταν ανέτοιμοι».
Ακόμη, σχολίασε σχετικά με την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ και το «νέο αίμα» που πρέπει να προσέλθει στο κόμμα, ότι εκτός από ποσοτικό είναι και ποιοτικό το άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία. «Τώρα στις εκλογές, δραστηριοποιήθηκε γύρω μας ένας κόσμος, που έτρεξε μαζί μας και πολέμησε και πίστεψε, ο οποίος δεν ήταν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι χρήσιμοι για να αποκτήσουμε τη νέα σχέση με την πολιτική γιατί έρχονται από την βάση της κοινωνίας…αλλά συγχρόνως και για τους ίδιους είναι πάρα πολύ άδικο να μην μπορούν να συμμετέχουν ώστε να συνδιαμορφώνουν την πολιτική του Κόμματος. Ανοίγουμε λοιπόν το κόμμα ώστε όλος αυτός ο κόσμος να έρθει να πει την άποψή του, να συνδιαμορφώσουμε και όλο αυτό να το γυρίσουμε στην κοινωνία».
Τέλος, συμφώνησε ότι το κόμμα χρειάζεται μια ηλικιακή ανανέωση, σχολιάζοντας: «Εγώ δεν θα έλεγα για απόσυρση αλλά για μια μείξη των γενεών, όπου όλο και περισσότερο θα είναι πλειοψηφία οι νεότεροι…υπάρχουν πολλές γενεές πια κι οι μαθητές ακόμα που έχουν ψήφο στα 17, λέω λοιπόν ότι όταν υπάρχει δημοκρατία σε ένα κόμμα που το έχουμε καταφέρει και θα το ανοίξουμε ακόμα περισσότερο, ανακατεύονται όλες αυτές οι ηλικίες, οι απόψεις, οι εμπειρίες είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Με την έννοια αυτή, τα ιστορικά στελέχη τα θέλω ενεργά…ξέρετε, κάθε γενιά διαβάζει τα βιβλία της, ακούει τις μουσικές της, διαμορφώνεται κάτω από κάποιες συνθήκες – αυτό πρέπει να μεταφερθεί».
Δείτε εδώ το βίντεο:
Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας