Την Μ. Δευτέρα στον Λαιμό Πρεσπών, παρουσιάστηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι του συνδυασμού «Όλοι μαζί για την Πρέσπα» από τον επικεφαλής αυτού και νυν Δήμαρχο Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη.
Αφού τελέστηκε αγιασμός, παρουσία υποψηφίων και φίλων του συνδυασμού, ο κ. Πασχαλίδης προέβη σε ομιλία παρουσιάζοντας το όραμα του ίδιου αλλά και της ομάδας του για το μέλλον του τόπου.
Τα ονόματα που ανακοίνωσε είναι τα εξής:
1 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΠΟΛΥΞΕΝΗ
2 ΚΑΚΑΡΑΝΤΖΑΣ ΝΙΚΟΣ
3 ΚΑΣΙΑΡΑ ΒΑΙΑ
4 ΚΑΤΣΑΝΙΔΟΥ ΒΙΟΛΕΤΑ
5 ΜΑΝΟΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
6 ΜΑΡΜΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
7 ΜΠΑΜΠΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
8 ΜΠΑΜΠΑΚΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
9 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΑΖΑΡΟΣ
10 ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
11 ΡΟΤΣΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
12 ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
13 ΤΟΠΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜΑΛΙΑ
14 ΤΡΑΣΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
15 ΤΣΕΛΕΓΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Πασχαλίδη:
Συνδημότισσες και συνδημότες,
Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, στο κέντρο του δήμου μας, για να παρουσιάσουμε δημόσια το όραμά μας για την Πρέσπα τα επόμενα χρόνια και τη σύνθεση της ομάδας μας που θα κληθεί να το υλοποιήσει.
Τα προηγούμενα πέντε χρόνια κάναμε σκληρή και συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου και της κοινωνίας μας. Άλλα τα καταφέραμε, άλλα τα δρομολογήσαμε σε μερικά είμαστε ακόμα στην αρχή. Οι εκλογές είναι μια αφορμή να ενισχύσουμε την ομάδα μας και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε ξεκινήσει και για να ολοκληρώσουμε το όραμα που διατυπώσαμε πριν από πέντε χρόνια!
Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε την διαφορά!
Βασισμένοι στο τρίπτυχο: συμμετοχή, συλλογικότητα και διαφάνεια μπορούμε να μετατρέψουμε την ποιότητα της διοίκησης από πρόβλημα του Δήμου Πρεσπών σε πλεονέκτημα.
Έχουμε αναβαθμίσει την συνεργασία και τη συμμετοχή των φορέων της περιοχής και των δημοτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε και ένα βήμα πάρα κάτω και πέρα από την επιτροπή πολιτισμού να λειτουργήσουμε την επιτροπή βιώσιμης ανάπτυξης που θα ενσωματώνει τις δράσεις για την βιώσιμη ευημερία με υποεπιτροπές για κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας (γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός κλπ).
Με συλλογικότητα, βασισμένοι σε μια ισχυρή και αλληλέγγυα ομάδα όπου ο καθένας βοηθά και δεν υπονομεύει τον άλλο και όλοι μαζί στηρίζουν το κοινό όραμα. Ο Δήμαρχος θα παραμείνει εκτός οικονομικής επιτροπής για την αποφυγή συγκέντρωσης εξουσίας παρά τα προβλήματα που συχνά δημιουργούνται.
Με διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και ιδιαίτερα στην οικονομική διαχείριση, χωρίς χρέη και με γνήσια ανταγωνιστικές διαδικασίες στις αναθέσεις. Συστηματική ενημέρωση των δημοτών μέσω της ιστοσελίδας αλλά και εξατομικευμένων μηνυμάτων για όλα τα ζητήματα του Δήμου.
Ο Αγροτικός τομέας είναι και θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας και της απασχόλησης στην Πρέσπα
Για τη γεωργία:
-Μετά την ένταξη του νέου αρδευτικού Πρεσπών προϋπολογισμού 20.7 εκ. ευρώ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που αναμένεται άμεσα, πρώτο μέλημα του δήμου θα είναι η ομαλή υλοποίηση του έργου που θα γίνει από το υπουργείο υποδομών μια και πρόκειται για μεγάλο έργο. Ταυτόχρονα, με την υλοποίηση του έργου ο Δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την παροχή εκπαίδευσης στην αξιοποίηση του νέου συστήματος άρδευσης καθώς και δράσεις για την χρηματοδότηση του σχετικού εξοπλισμού (λάστιχα, φίλτρα, υδρολίπανση κλπ).
-Μέσα στο έργο του αρδευτικού έχει ενσωματωθεί η ανακατασκευή 120 χιλιομέτρων αγροτικών δρόμων. Πέρα από αυτά ο Δήμος έχει εκπονήσει μελέτη για την ανακατασκευή, πάνω από 10 χιλιομέτρων αγροτικών δρόμων (με τεχνικά και επιδομή). Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν με συστηματικό τρόπο ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά η κακή κατάσταση του αγροτικού δικτύου κατασκευάζοντας τα απαραίτητα τεχνικά που θα σταθεροποιήσουν τους δρόμους που σήμερα χαλάνε με μια νεροποντή.
-Πολιτική εκστρατεία για την αλλαγή του συστήματος ασφάλισης των μετακλητών εργατών γης ώστε να ασφαλίζονται με εργόσημο και να σταματήσουν οι φασολοπαραγωγοί να πληρώνουν φόρους και εισφορές για εισόδημα που δεν εισπράττουν. Το έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη σε συνεργασία με ΤΟΕΒ, και ΑΣΦΕΔ Πελεκάνος και έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό αλλά δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί.
-Άσκηση πίεσης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για διενέργεια ελέγχων με στόχο τον περιορισμό της μάστιγας των «ελληνοποιήσεων».
-Δημιουργία ομάδας προστασίας και διαχείρισης προϊόντων ΠΓΕ Πρεσπών με βάση το Άρθρο 38 του Νόμου 4384/2016 ώστε να πάρουμε την προστασία των προϊόντων μας και ιδίως των φασολιών στα χέρια μας.
Η κτηνοτροφία είναι ο κλάδος με τις λιγότερες δημόσιες επενδύσεις και τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης:
- Συνεργασία με την περιφέρεια για την ολοκλήρωση και εφαρμογή του σχεδίου βόσκησης του Δήμου που παραμένει μισοτελειωμένο μετά την μεταφορά αρμοδιότητας στις Περιφέρειες.
- Έχει γίνει συστηματική καταγραφή των απαιτούμενων έργων βόσκησης για δημόσιο33υς και δημοτικούς βοσκότοπους που έχουν αρχικό προϋπολογισμό πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή την περίοδο γίνεται καταγραφή των απαιτούμενων έργων στους δρόμους πρόσβασης. Τα έργα αυτά αποτελούν το νέο μεγάλο έργο ανάπτυξης μια και θα εξασφαλίσουν την υγεία των βοσκοτόπων με τη σωστή βόσκηση, την αύξηση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου και τους εισοδήματος των κτηνοτρόφων που αποτελούν την σπονδυλική στήλη της κοινωνίας μας.
- Στήριξη στην μεταποίηση κτηνοτροφικών προϊόντων με δημιουργία δημοτικού σφαγείου, τυροκομείου κλπ.
Η αλιεία που υποφέρει από την εξάπλωση ξενικών ειδών που περιορίζουν τους αριθμούς των γριβαδιών πρέπει να στηριχτεί με χρηματοδότηση της επιλεκτικής αλιείας ηλιόψαρου που θα ελέγξει τον πληθυσμό του ψαριού αυτού και θα βοηθήσει μαζί με τις δράσεις διαχείρισης του καλαμιώνα που θα ξαναδημιουργήσουν υγρά λιβάδια για την αναπαραγωγή να επανακάμψει ο πληθυσμός των γριβαδιών.
Θα μελετηθεί η αξιοποίηση των τσιρονιών της λίμνης είτε με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά με βάση τα σύγχρονα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων είτε σε κονσέρβα. μπορεί επίσης να στηριχθεί στην κατεύθυνση της συλλογική διαπραγμάτευσης και της αποτελεσματικής προώθηση των ψαριών στις αγορές.
Η υλοτομία είναι ο πιο τοπικοποιημένος τομέας και θέλει ιδιαίτερη φροντίδα. Ο Δήμος μας έχει αρκετά δάση κάποια από τα οποία είναι δημοτικά. Με βάση το νέο νόμο μπορεί να υπάρχει ένας το πολύ δύο δασεργατικοί συνεταιρισμοί με τους οποίους θα συνεργάζεται ο Δήμος και το δασαρχείο με πρώτο μέλημα την εξασφάλισης επαρκούς και οικονομικής θέρμανσης για όλους τους Πρεσπιώτες και ταυτόχρονα αξιόλογο εισόδημα σε πολλούς συμπολίτες μας.
Ο τουρισμός ανακάμπτει και δίνει προοπτική!
Υλοποιούμε τη στρατηγική η Πρέσπα προορισμός και όχι αξιοθέατο με σκοπό να αυξηθεί το ποσοστό των επισκεπτών που θα διανυκτερεύουν σε σχέση με τους επισκέτες που περνούν μερικές ώρες στην περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο:
- Αυξάνουμε τα αξιοθέατα του δήμου μας. Ένταξη των δράσεων που απαιτούνται για τη λειτουργεία της Βυζαντινής συλλογής Αγ. Γερμανού στο πρόγραμμα hollywater με συντονιστή το δήμο και εταίρους την ΕΦΑ Φλώρινας και την ΕΠΠ (το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δράσεις αναβάθμισης της λειτουργίας του νερόμυλου και διεύρυνση του δικτύου μονοπατιών. Πέρα από τις δράσεις των εταίρων το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει περιηγήσεις με τα ηλιακά σκάφη του δήμου, εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για βασικά αξιοθέατα (Βασιλική Αγ. Αχιλλείου, σπηλιά νοσοκομείου ανταρτών).
- Βελτιώνουμε τα διαθέσιμα ταξιδιωτικά εργαλεία με δημιουργία οδηγού, χάρτη και εφαρμογής για κινητά και ταμπλέτες. Ανατάσσουμε τα hot-spots του Δήμου και δημιουργούμε νέα σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος μαζί με κάμερες που θα μεταδίδουν διαρκώς τα εξαιρετικά τοπία της Πρέσπας. Σχεδιασμός και υποστήριξη σελίδας στο ίντερνετ για πλήρη, επίκαιρη και συνεπή ενημέρωση όσων θέλουν να έρθουν στην Πρέσπα σε Ελληνικά και Αγγλικά.
- Κινητοποιήσαμε τους επιχειρηματίες τουρισμού για συναντήσεις και εκπροσώπηση. Επόμενος στόχος η δικτύωση ξενώνων και των επιχειρήσεων εστίασης με στόχο την υποδοχή μεγάλων ομάδων τουριστών.
- Σχεδιασμός ειδικού προγράμματος επιδότησης της αναβάθμισης των ξενώνων της διασυνοριακής Πρέσπας με χρηματοδότηση από την ΕΕ.
- Δημιουργία συνεδριακού κέντρου με δυνατότητα υποστήριξης παράλληλων εργασιών για 500 άτομα που θα στηρίξει τον συνεδριακό τουρισμό στην διασυνοριακή Πρέσπα με χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΕ.
- Παραχώρηση στο Δήμο και αξιοποίηση για ενημέρωση τουριστών για τις φυσικές και πολιτιστικές αξίες της Πρέσπας καθώς και διακίνηση τοπικών προϊόντων των τουριστικών κτιρίων στην Κούλα και του φυλακίου Νέον.
- Τέλος, θεμέλιο της στρατηγικής μας είναι η διάνοιξη της συνοριακής διάβασης στο Λαιμό και η ενοποίηση πρακτικά της Πρέσπας ως διασυνοριακού τουριστικού προορισμού που περιλαμβάνει 3 χώρες και δύο λίμνες. Αυτό θα επιτρέψει την ανάδυση της Πρέσπας ως τρίτου πόλου ανάμεσα στους ανεπτυγμένους σήμερα προορισμούς της Καστοριάς και της Αχρίδας και θα ανεβάσει τον αριθμό των επισκεπτών από μερικές δεκάδες χιλιάδες σε εκατοντάδες χιλιάδες μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Η Πρέσπα Πράσινος Δήμος – Ενεργειακή κοινότητα
Δημιουργούμε Ενεργειακή κοινότητα με άλλους φορείς της Πρέσπας ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έργα που θα εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτάρκεια βασισμένη σε τοπικές πηγές ενέργειας.
- Τηλεθέρμανση Δημοτικών-Δημόσιων Κτιρίων αξιοποιώντας διαθέσιμη βιομάζα με ένταξη στο σχετικό μέτρο του ΠΕΠ Δ. Μακεδονίας
- Μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού με βιοαέριο αξιοποιώντας κτηνοτροφικά απόβλητα και φυτική ύλη.
- Φωτοβολταϊκά σε αντλιοστάσια, Δημοτικά κτίρια, σταθομύς φόρτισης αυτοκινήτων κλπ
- Αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρισμού.
Στον τομέα της Παιδείας του Πολιτισμού και του Αθλητισμού
Οι νέοι είναι η ελπίδα και η προοπτική μας. Εστιάζουμε στην παροχή παιδείας και καλλιέργειας υψηλού επιπέδου στα σχολεία, άτυπης εκπαίδευσης στη βιβλιοθήκη, επαγγελματικής κατάρτισης στο νέο κέντρο δια βίου μάθησης. Πρώτα απ’όλα βέβαια, σεβόμενοι τις επιλογές τους επιλέγουμε να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες τους είτε αυτές αφορούν συλλογικότητες νέων όπως ο πολιτιστικός σύλλογος είτε ατομικές πρωτοβουλίες.
- Ολοκληρώσαμε την Ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολείων μας, και προχωρήσαμε σε αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και του εξοπλισμού για εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης. Έγιναν επίσης προσωρινές επεκτάσεις με χρήση προκάτ αιθουσών. Στην επόμενη φάση θα προχωρήσουμε σε επέκταση των κτιρίων με προσθήκη αιθουσών πολλαπλών χρήσεων καθώς και των απαραίτητων πρόσθετων αιθουσών για διδασκαλία, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, αποδυτήρια και λοιπούς βοηθητικούς και διοικητικούς χώρους. Για το Γυμνάσιο το κτιριολογικό πρόγραμμα έχει υποβληθεί για έγκριση στο υπουργείο παιδείας ενώ για το Δημοτικό θα γίνει με την αλλαγή του ρυμοτομικού καθώς το οικόπεδο σήμερα βρίσκεται εκτός οικισμού. Η χρηματοδότηση των μελετών και για τα δύο σχολεία έχει εξασφαλιστεί από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης.
- Έχει διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων πολιτισμού για τους κατοίκους και επισκέπτες που καλύπτει όλο το χρόνο και στηρίζεται από το Δήμο (Απόκριες-Κούλουμα, Γιορτή Νάρκισσου, Φεστιβάλ Κούλας, Πρέσπεια, Γιορτή φασολιού Τσιρονιού, Φωτιές Χριστουγέννων). Για πρώτη φορά πέρισυ η γιορτή φασολιού τσιρονιού έγινε με παράλληλη δράση ενημέρωσης και προβολής της περιοχής μας και των προϊόντων της στη Θεσσαλονίκη ενώ φέτος θα γίνει παράλληλη δράση και στην Αθήνα.
- Περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτιστικής καλλιέργειας και δημιουργίας (ζωγραφική μουσική, φωτογραφία, προβολές, σεμινάρια κλπ) για τους κατοίκους, ιδίως τους νέους και τα παιδιά, με σημείο αναφοράς την ανακαινισμένη βιβλιοθήκη του Λαιμού.
- Ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Πατουλίδειο (έχει εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 420000€ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη, σύντομα θα γίνει ο διαγωνισμός).
- Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και γεγονότων στο Πατουλίδειο όπως οι μαθητικοί αγώνες Πρεσπών που θα γίνουν σε λίγες εβδομάδες υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.
- Κατασκευή οκτώ νέων παιδικών χαρών με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος.
- Δημιουργία Πνευματικού κέντρου στη Καλλιθέα με χρηματοδότηση LEADER.
- Πολλά από αυτά τα έργα και δράσεις και στον τομέα έγιναν εφικτά εξαιτίας της μεγάλης δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που μέσω του προγράμματος POLIPRESPA χρηματοδοτεί την βιώσιμη ανάπτυξη της Πρέσπας με σκοπό να αποτελέσει πρότυπο για την ορεινή Ελλάδα.
Στον τομέα της υγείας και της Κοινωνικής αλληλεγγύης
Διεκδικήσαμε με συνέπεια και επιμονή το δικαίωμα σε δημόσια, ισότιμη, υψηλής ποιότητας και δωρεάν υγειονομική φροντίδα όπως αξίζει στην Πρέσπα αλλά δεν είχε γίνει μέχρι πρόσφατα. Έτσι
- Ιδρύθηκε το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λευκώνα Πρεσπών τον Αύγουστο του 2017.
- Εξοπλίστηκε με ασθενοφόρο και στελεχώθηκε με Νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με πλήρωμα του ασθενοφόρου.
- Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η αναβάθμιση του κτιρίου και του εξοπλισμού με προυπολογισμό 350000€ και πρώτο μέλημά μας θα είναι να υλοποιηθεί από την περιφέρεια και την 3η ΥΠΕ.
- Προκηρύχθηκε μία από τις θέσεις γιατρών, χωρίς αποτέλεσμα παρά την παροχή εξόδων σίτισης και στέγασης που προσέφερε ο Δήμος. Οι τρεις θέσεις γιατρών θα συνεχίσουν να προκηρύσσονται από το υπουργείο μέχρι να καλυφθούν και οι τρεις.
- Εντάχθηκε ο Δήμος Πρεσπών στο πρόγραμμα των κινητών Ιατρικών μονάδων που εξασφαλίζουν προληπτικές εξετάσεις για το σύνολο του πληθυσμού με πλήρη εργαστήρια και 16 ιατρικές ειδικότητες που θα έρχονται κάθε 14 μήνες.
Φροντίζουμε την Τρίτη ηλικία
- ενισχύοντας το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι με εξοπλισμό αλλά και την μονιμοποίηση του προσωπικού για την παγίωση της πολύτιμης αυτής δράσης.
- Δημιουργούμε και λειτουργούμε σύστημα τηλεειδοποίησης για μοναχικούς γέροντες ενταγμένο στο ΟΧΕ των λιμνών.
- Εξασφαλίζουμε συστηματική συγκοινωνία με τη Φλώρινα αλλά και μεταξύ των χωριών μας προσφέροντας τη δυνατότητα βιώσιμης κινητικότητας σε όλους και ιδίως στους γεροντότερους.
Παράλληλα, απαντούμε στην κρίση στηρίζοντας αυτούς που πλήττονται περισσότερο με
- Την εξασφάλιση ενός επαρκούς επιπέδου κάλυψης βασικών αναγκών για όλους (Κοινωνικό Παντοπωλείο, αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων για διανομή δωρεάν τροφίμων ποιότητας)
- Δημιουργία και ενίσχυση κέντρου κοινότητας (αντένα) με κοινωνική λειτουργό για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού
- Την ενίσχυση πρωτοβουλιών νέων που θα θελήσουν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις, ιδίως κοινωνικές συνεταιριστικές, αξιοποιώντας τις σπουδές, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.
Για την καθημερινή μας ζωή στην Πρέσπα
Βάλαμε και βάζουμε προτεραιότητα την ποιότητα ζωής και βελτιώνουμε:
-την αποκομιδή των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης. Με δύο διασυνοριακά προγράμματα και ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ αλλάζουμε το πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο εστιάζοντας στην οικιακή κομποστοποίηση και την ξεχωριστή αποκομιδή οργανικών (με νέο απορριματοφόρο), αναβαθμίζοντας την ανακύκλωση και λειτουργώντας ένα πράσινο σημείο με υποδομές κυκλικής οικονομίας, επανάχρησης και εκπαίδευσης στο Λαιμό και ένα κινητό πράσινο σημείο για τους οικισμούς εκτός λεκάνης απορροής.
-την οργάνωση του αποχιονισμού με την προμήθεια νέου πολυμηχανήματος αποχιονισμού που μαζί με τα νέα 4Χ4 οχήματα και κυρίως το προσωπικό που είναι υπό πρόσληψη με βάση την προκήρυξη του ΑΣΕΠ θα δώσουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα στο Δήμο να εκτελεί το σχέδιο αποχιονισμού κυρίως με ίδια μέσα.
-Την επανέναρξη τακτικής και ευέλικτης συγκοινωνία με τη Φλώρινα, με ανταπόκριση προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα σε συνεργασία και με την περιφέρεια που προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει τη γραμμή από τον τοπικό πόρο είτε να το εντάξει στο ΠΕΠ. Δυστυχώς δεν έγινε δυνατό και θα υλοποιηθεί στο τέλος του 2019 μετά την απελευθέρωση των επιβατικών συγκοινωνιών από την κοινωφελή επιχείρηση του δήμου Πρεσπών. Προς το παρόν έχει ξεκινήσει ενδοδημοτική συγκοινωνία που εξυπηρετεί μετακινήσεις παιδιών στις εγκαταστάσεις του δήμου (Πατουλίδειο αθλητικό κέντρο, Δημοτική βιβλιοθήκη, ΚΔΑΠ) Από το 2020 θα ξεκινήσει και τακτική ενδοδημοτική συγκοινωνία με βάση συγκοινωνιακή μελέτη που θα εκπονήσει το πανεπιστήμιο Πατρών και ηλεκτρικά οχήματα που θα προμηθευτεί ο Δήμος μέσω του διασυνοριακού προγράμματος (Green Inter-Mobility).
– την εξασφάλιση εγκαίρως επαρκών ποσοτήτων καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες από το δασαρχείο και την αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας. Ο δήμος μας έχει διαμαρτυρηθεί τεκμηριωμένα για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με την διάθεση καυσόξυλων για ατομικές ανάγκες από το δασαρχείο και τα δημόσια δάση. Υπήρξε ανταπόκριση και εφέτος οι αναθέσεις έχουν ξεκινήσει έγκαιρα. Έχουμε προτείνει και θα επιμείνουμε να δοθεί η δυνατότητα στους ορεινούς δήμους να καλύπτουν οι ίδιοι οικονομικά την υλοτόμηση για ατομικές ανάγκες ώστε οι κάτοικοι να παίρνουν τα ξύλα που δικαιούνται και όχι τις σημερινές μικρές ποσότητες.
Για τις υποδομές
Η βελτίωση των υποδομών της Πρέσπα απαιτεί οργανωμένη δουλειά, καλύτερη διαχείριση των πόρων και διεκδίκηση περισσότερων.
- Η διάνοιξη συνοριακής διάβασης και η κατασκευή του δρόμου πρόσβασης και των υποδομών ελέγχου (προσωρινών και μόνιμων) έχει ήδη ξεκινήσει με προγραμματική συμφωνία μεταξύ Δήμου Πρεσπών και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στοχεύουμε στην ολοκλήρωσή προσωρινών υποδομών μέσα στο καλοκαίρι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η νέα διάβαση στα φετινά Πρέσπεια. Τα μόνιμα έργα έχουν ενταχθεί στο διασυνοριακό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ.
- Ο δρόμος Φλώρινας – Πρέσπας δεν εντάχθηκε στο τρέχον πρόγραμμα από την περιφέρεια Δυτική Μακεδονίας, με την εξαίρεση της πολύ σημαντικής σήραγγας στο Περβάλι που εντάχθηκε στον ΟΧΕ λιμνών Δυτικής Μακεδονίας και θα υλοποιηθεί άμεσα. Διεκδικούμε να ολοκληρωθεί η μελέτη του μη ώριμου τμήματος (Ανταρτικό-Χιονοδρομικό) και να ενταχθεί το συνολικό έργο Ανταρτικό-Φλώρινα στο ΠΕΠ της επόμενης προγραμματικής περιόδου ή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- Ο δρόμος Περβάλι-Διαστάυρωση Βατοχωρίου προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα από τη διαχειριστική αρχή και να εκτελεστεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Ένα σημαντικό έργο που μαζί με την σήραγγα στο περβάζι ενοποιεί τις δύο βασικές ενότητες του Δήμου μας, τα Άνω Κορέστεια με την Λεκάνη των Πρεσπών.
- Στον νευραλγικό τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης στόχος μας είναι η αναβάθμιση των δικτύων στα χωριά και η επεξεργασία όλων των λυμάτων. Έτσι έχουμε εξασφαλίσει
-
- Τεχνολογική αναβάθμιση δικτύων προϋπολογισμού 1.5 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος.
- Αλλαγή δικτύων σε 6 οικισμούς με χρηματοδότηση από το ΟΧΕ λιμνών Δυτικής Μακεδονίας
- Χαρτογράφηση των δικτύων, ανίχνευση και επισκευή διαρροών και παράνομων συνδέσεων, εξομάλυνση πιέσεων στο δίκτυο άλλων πέντε οικισμών με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα SmartWaterSave.
- Εκμηδένιση πιθανότητας λειψυδρίας με περαιτέρω καλλιέργεια πηγών.
- Κατασκευή αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών σε Πύλη και Ψαράδες και κατασκευή βιολογικών καθαρισμών σε Μικρολίμνη-Καρυές-Οξυά και Βροντερό ώστε να μην υπάρχει ούτε μια σταγόνα ανεπεξέργαστα λύματα στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών.
Διασυνοριακή συνεργασία
Τα σύνορα που χωρίζουν την Πρέσπα στα τρία είναι κατάρα κι ευλογία ταυτόχρονα. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την ανακήρυξη της περιοχής σε Διασυνοριακό Πάρκο ήρθε η ώρα ο Δήμος Πρεσπών να μετατρέψει το σημερινό μειονέκτημα σε πλεονέκτημα αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που οι ίδιοι δημιουργήσαμε προσφέρει αυτή η πραγματικότητα.
Η περιοχή Πρεσπών έχει ήδη γίνει πρότυπο διασυνοριακής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα (Δήμοι, Πάρκα, Περιφέρειες, ΜΚΟ) για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή η συνεργασία αποδίδει καρπούς μια και ο Δήμος έχει ήδη έξι εγκεκριμένα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας και αναμένεται και το έβδομο για την συνοριακή διάβαση φέρνοντας έτσι απτά αποτελέσματα και μετατρέπει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Με την υλοποίηση των βασικών μας επιδιώξεων δηλαδή της λειτουργίας της συνοριακής διάβασης στο Λαιμό και της ενεργοποίησης της συμφωνίας για το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών θα μπορέσουμε να δρέψουμε πραγματικά τους καρπούς αυτής της συνεργασίας κάνοντας την Πρέσπα δυναμικό τουριστικό προορισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σύμβολο της φιλίας και συνεργασίας των λαών.
Συνδημότισσες και Συνδημότες, αγαπητοί μου φίλοι,
Παρέλειψα πολλά. Η αλήθεια είναι ότι αποδείξαμε το προηγούμενο διάστημα ότι με σχέδιο και συστηματική δουλειά, με συναίνεση και συνεργασία μπορούν να γίνουν πάρα πολλά στην Πρέσπα, ότι οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Γι’αυτό σας καλώ να στηρίξετε την ομάδα μας. Γιατί μόνοι μας μπορεί να καταφέρουμε πολλά αλλά
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!