ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ΠΑΣΟΚ για την οργανωτική του ανασυγκρότηση που θα ξεκινήσει μετά τις 15 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των μελών του στο Εργατικό Κέντρο στις 4 Απριλίου, στην οποία παραβρέθηκε το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φραγκίδης.
Ο κ. Φραγκίδης επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ στη νέα πολιτική και οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα μας «χρειάζεται να προχωρήσει σε πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση».
Παραδέχτηκε ότι σήμερα οργανωτικά και πολιτικά το ΠΑΣΟΚ λόγω των αδυναμιών του είναι καθηλωμένο. Πολλά απ’ αυτά που ξέραμε «έχουν ξεπεραστεί και είναι άλλες οι απαιτήσεις των καιρών και άλλες οι απαιτήσεις του κόσμου».
Χρειάζεται νέες προτάσεις για τα μεγάλα ζητήματα, κυβερνητικό πρόγραμμα, νέο παραγωγικό μοντέλο και νέα οργάνωση της δημόσιας διοίκησης.
Στη συνέντευξη που δόθηκε είπαν:
ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φλώρινας
Ο Γιώργος ο Φραγκίδης είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. είναι σήμερα στη Φλώρινα για την υλοποίηση ενός σχεδιασμού που έχει το ΠΑΣΟΚΜ για τις εξελίξεις και για την πορεία που έχει χαράξει μετά το συνέδριο του. Σε μια δύσκολη συγκυρία προσπαθούμε να αναδείξουμε την πολιτική πραγματικότητα και βέβαια σε ένα δύσκολο περιβάλλον για όλο το πολιτικό σύστημα, να βρούμε τον βηματισμό μας, κάτι που το έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί όπως πολλές φορές έχει πει οι πρόεδρος μας ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συρρικνώθηκε αλλά αυτή τη στιγμή είναι ο εγγυητής της σταθερότητας του τόπου. Αυτό φαίνεται καθημερινά κι αυτό το αντιλαμβάνεται ο πολίτης παρόλο που δεν το εισπράττει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Θαρρώ όμως ότι είναι η γενικότερη συγκυρία που υπάρχει.
Ελπίζουμε ότι στο επόμενο διάστημα και εφόσον ομαλοποιηθούν τα πράγματα αυτή τη σταθερότητα που εγγυάται το ΠΑΣΟΚ να την κεφαλαιοποιήσει.
Ο Νίκος Σαμαράς και ο Βασίλης Παντελίδης είναι στη νέα σύνθεση της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει αλλάξει σε ποσοστό 50% και μόνο το 10% είναι εργαζόμενοι στο δημόσιο.
ΦΡΑΓΚΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, μέλος κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
Βρίσκομαι στη Φλώρινα στα πλαίσια της διαδικασίας του ΠΑΣΟΚ αυτές τις 15 μέρες μέχρι τις 10 Απριλίου. Γίνεται μια εξόρμηση σε όλους τους νομούς με σκοπό αυτό που είχαμε αποφασίσει στο συνέδριο ότι το ΠΑΣΟΚ στη νέα συγκυρία που δημιουργήθηκε χρειάζεται να προχωρήσει σε πολιτική και οργανωτική ανασυγκρότηση.
Σ’ αυτό το πλαίσιο πορείας ανασυγκρότησης του κόμματος οργανωτικής και πολιτικής, γιατί έχουμε αδυναμία και στα δύο τομείς, γιατί πολλά απ’ αυτά που ξέραμε και λέγαμε έχουν ξεπεραστεί. Είναι άλλες οι απαιτήσεις των καιρών και άλλες οι απαιτήσεις του κόσμου.
Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται οργανωτική ανασυγκρότηση διότι εδώ και πολύ καιρό δεν έχει πλέον την οργανωτική σύσταση. Δηλαδή δεν έχει τις οργανώσεις βάσεις του, δεν έχει την ενεργό συμμετοχή των μελών του και στην ενεργό διαδικασία τη δημιουργία πολιτικής και στη διαδικασία εφαρμογής της πολιτικής. Και αν θέλουμε να είμαστε ένα κόμμα που θα παίξει καθοριστικό ρόλο και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πεπραγμένα της χώρας μας είναι το πρώτο που πρέπει να δούμε. Να προχωρήσουμε στην ίδρυση των οργανώσεων.
ΕΡΩΤΗΣΗ: δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ δεν διδάχτηκε τίποτα απ’ ’όλα αυτά που πέρασε. Ο κόσμος θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που βιώνει σήμερα. Παρ’ όλα αυτά στο συνέδριο πήρατε απόφαση να συμμετέχετε ενεργά στην κυβέρνηση.
Αν το ΠΑΣΟΚ δεν απογαλακτιστεί από τον κυβερνητισμό πιστεύετε ότι θα μπορέσει να ανακάμψει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: εγώ θα συμφωνήσω σε πολλά απ’ αυτά που λέτε αλλά θα διαφωνήσω ως προς το ότι το ΠΑΣΟΚ φταίει τελικά για όλα. Και δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα για πολύ κόσμο. Ότι το ΠΑΣΟΚ φταίει γιατί η Ελλάδα έφτασε εδώ που έφτασε. Ότι το ΠΑΣΟΚ φταίει γιατί ήρθε το μνημόνιο και το ΠΑΣΟΚ Φταίει γιατί περνάμε όλα αυτά σήμερα. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πρώτον η Ελλάδα δεν έφτασε στο μνημόνιο το 2010. Οι αιτίες που έφεραν το μνημόνιο είναι πολύ περισσότερες και έχουν χρόνο πολύ μεγάλο. Γιατί το ΠΑΣΟΚ σαν κόμμα εξουσίας που ήταν, κι εδώ έχει ευθύνη, ανέχτηκε ή αν θέλετε δημιούργησε ‘ένα μεγάλο δημόσιο τομέα αλλά κυρίως δεν έκανε ή δεν προσπάθησε να κάνει ως όφειλε, να δημιουργήσει ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα τέτοιο που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που είχε από τη στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ. Κι εδώ οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες. Εμείς δεν τις αποποιούμαστε, κάνουμε την αυτοκριτική μας αλλά είναι άδικο το ΠΑΣΟΚ να πληρώνει σήμερα για τα σφάλματα όλου του πολιτικού συστήματος. Γιατί όλο το πολιτικό σύστημα ότι σφάλμα έχει σήμερα για πολλούς φταίει το ΠΑΣΟΚ.
Θα σας πω δύο παραδείγματα. Το ένα είναι, το ΠΑΣΟΚ που αναγκάστηκε να υπ0πογράψει το μνημόνιο πάρει μέτρα που πολλές φορές ήταν άδικα, κι αν δείτε ότι τα μέτρα που πήρε ήταν γύρω στα 3,5 δις, τότε πολύς κόσμος απ’ αυτούς και δικαίως ήτανε στους δρόμους. Απ’ αυτή την κυβέρνηση πάρθηκαν μέτρα 14,5 δις και πάλι γι’ αυτό φταίει το ΠΑΣΟΚ. αυτό είναι άδικο. Και το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να έχουμε υπόψιν μας είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούμε, δεν πρέπει, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και αντικειμενικοί, να το κρίνουμε για τα τρία χρόνια από το 2010 και μετά. Πρέπει να το κρίνουμε όλα αυτά τα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα, στα 38 χρόνια της πορείας του. Και στα 38 χρόνια της πορείας του, θεωρούμε ότι ήτανε τα πιο καλά χρόνια που πέρασε η Ελλάδα. Ήτανε χρόνια μέσα στα οποία ζητήματα δημοκρατίας είχαν λυθεί από το ΠΑΣΟΚ και ο μισός και πλέον πληθυσμός μπορούσε να δρα ελεύθερα. Είχε αναπτυχθεί, με πολλά στραβά, το κοινωνικό κράτος, μην ξεχνάμε το ΕΣΥ που την περίοδο εκείνη ήταν ‘ένα κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής πρόνοιας, το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που δημιούργησε τον ΟΓΑ και την ασφάλιση του ΟΓΑ.
Εμείς να αναλάβουμε τις ευθύνες αυτές που μας αναλογούν. Αλλά όχι όλες τις ευθύνες για το πολιτικό σύστημα. Και βεβαίως να μας κρίνουν σε όλη αυτή την πορεία των 38 χρόνων τι έχουμε κάνει και τι παραλείψεις είχαμε.
Η συμμετοχή η δικιά μας στην κυβέρνηση πηγάζει από ένα στοιχείο, το πώς θα υπηρετήσουμε καλύτερα την πατρίδα μας στη μεγάλη κρίση που περνάει. Είναι μία κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουμε έξω από ιδεολογική συγγένεια. Είναι μία κυβέρνηση ευθύνης απέναντι στο λαό.
Όμως είναι αλήθεια ότι όλα αυτά τα χρόνια το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε στοιχεία έντονου κυβερνητισμού και κρατισμού. Και το πληρώνει αυτό. Κι επειδή εμείς είμαστε ειλικρινείς και θέλουμε να λέμε τις αλήθειες στο λαό, αυτό το στοιχείο το επιβεβαιώσαμε μέσα στο συνέδριο μας. Πάρθηκε απόφαση του συνεδρίου όπου υπάρχει το ασυμβίβαστο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με κυβερνητικές ή κρατικές θέσεις. Κάτι που πλήρωσε και πληρώνει και σήμερα το ΠΑΣΟΚ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Φραγκίδη μετά τις 15 Μαΐου ξεκινάνε οι διαδικασίες εκλογής νέων οργάνων στο ΠΑΣΟΚ, ανασυγκρότησης των οργανώσεων. Εκεί οπωσδήποτε θα συζητηθούν και ζητήματα πολιτικά και οργανωτικά. Εάν το ΠΑΣΟΚ έχει το καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, εάν έχει καταγραμμένη θέση και άποψη πως θα διοικήσει αυτή τη χώρα, εάν έχει θέσεις για τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον έλληνα πολίτη, υπάρχουν αυτά σήμερα στο ΠΑΣΟΚ για να τα μεταφέρετε στον κόσμο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: κάποια υπάρχουν. Βγήκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκανε μια πρόταση για την ανεργία. Τι βγήκε προς τα έξω; Ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μας λέει παραμύθια για 700.000 θέσεις εργασίας. Όμως το ΠΑΣΟΚ δεν είπε αυτό. Το κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η ανεργία αυτή τη στιγμή με 28% άνεργους; Άρα κάτι πρέπει να κάνουμε στο πρόβλημα της ανεργίας. Υπάρχουν δύο ουσιαστικοί τομείς για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ μιλάει συγκεκριμένα. Ο ένας έχει σχέση με τις τράπυεζες και με την τρόικα και ο άλλος έχει σχέση με τα προγράμματα. Τι λέει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ; λέει ότι πρέπει να πιέσουμε για να τελειώσει η ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών, να υπάρχει ρευστότητα για να μπορεί να στηριχτεί το επιχειρηματικό δυναμικό της Ελλάδας, αυτό που υπάρχει και λειτουργεί. Εκτός από το νέο παραγωγικό μοντέλο.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: δεν είναι αυτό το νόημα της ερώτησης μου. Ρωτάω αν το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα αν έχει συγκεκριμενοποιήσει αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο που μας λέει και αν έχει συγκεκριμένη θέση πως αν κυβερνήσω θα δημιουργήσω αυτή την κρατική διοίκηση, θα κάνω αυτά τα πράγματα για να αντιμετωπίσω την ανεργία, γιατί σύμφωνα με εργατολόγους κάποιοι άνεργοι σήμερα δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στην παραγωγική διαδικασία. Θα πεθάνουν άνεργοι. Υπάρχει τελικά κυβερνητικό πρόγραμμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχετε δίκιο ότι κάποιοι που βρίσκονται κοντά στα 50 δεν πρόκειται να δουλέψουν ποτέ. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα άμεσα προβλήματα πρέπει να τα ξεχωρίσουμε απ’ αυτά που χρονικά είναι για αργότερα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα ψηφίσετε απλή αναλογική;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως, να ψηφίσουμε έναν δίκαιο εκλογικό νόμο.