Γενική συνέλευση Αστυν. Υπαλλήλων

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΩΣ ΜΕΣΟΝ ΠΙΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

«Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των  όρων και των κανονισμών στη λειτουργία της υπηρεσίας. και συγκεκριμένα ο όρος της λευκής απεργίας» πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από την ομοσπονδία αστυνομικών υπαλλήλων, ως μέτρο πίεσης στην κυβέρνηση για την επίλυση των χρονίων και οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, τόνισε ο πρόεδρος Χρίστος Φωτόπουλος, στις δηλώσεις του στη Γενική Συνέλευση των αστυνομικών υπαλλήλων Φλώρινας, την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013. Ο κ. Φωτόπουλος συνοδεύονταν από τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας  κ. Ζαχαριουδάκη Αντώνη, αρμόδιο για τα συνταξιοδοτικά θέματα και τον κ. Πανταζή Βασίλη, αρμόδιο για τα οικονομικά θέματα .

Εξήγησε ότι «δεν πρέπει να τρομάζει την κοινωνία τι θα πει λευκή απεργία. Λευκή απεργία σημαίνει απαιτώ εγώ να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα οι όροι και οι κανονισμοί μιας υπηρεσίας».

για τα χρονίζοντα προβλήματα είπε ότι «δεν είμαστε αυτοί που κυβερνάνε. Οι κυβερνώντες αποφασίζουν. Εμείς αναδεικνύουμε τα προβλήματα  και ανάλογα πόσο θα πιέσει η κοινωνία θα έχουμε και αστυνομία. Το τι αστυνομία θα έχουμε είναι θέμα της κοινωνίας την οποία υπηρετεί η αστυνομία. Αν η κοινωνία απέχει, δεν θα έχει την αστυνομία που της πρέπει».

υπεραμύνθηκε της συλλογικής δράσης λέγοντας πως «το σύστημα θέλει ο καθένας να είναι μακριά από τη συλλογικότητα. Δεν θέλει τον εργαζόμενο να δρα συλλογικά. Ενοχλεί η συλλογικότητα και το σύστημα και τους κυβερνώντες.      Εκείνο που έχει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην πίεση είναι η μαζική συμμετοχή στους αγώνες, στο δρόμο, στη διαμαρτυρία. Εκείνη είναι που τρομάζει. Ιδίως η διαμαρτυρία των ενστόλων τρομάζει πάρα πολύ τους κυβερνώντες».

Η ΔΗΛΩΣΗ

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί θέλουμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους εργασιακούς μας χώρους αναφορικά με τα θεσμικά,  τα εργασιακά και  τα οικονομικά.

Πολλά προβλήματα και στην περιοχή της Φλώρινας. Οι συνάδελφοι από το προεδρείο κατά κόρον τα έχουν αναδείξει και μέσω της Ομοσπονδίας αναδείχτηκαν σε κεντρικό επίπεδο. Δυστυχώς όμως οι παρεμβάσεις μέχρι σήμερα δεν είχαν τα αποτελέσματα που εμείς επιδιώκουμε. Απ την άλλη πλευρά θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει μια αγωνία των συναδέλφων πως από δω και πέρα θα σταθεί όρθια η Ελληνική Αστυνομία η περιφερειακή αστυνομία κι εδώ στη Φλώρινα.

Οι υπηρεσίες υποφέρουν από ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή. Αντιλαμβάνεστε κι εσείς ότι οι συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες καλούνται να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους είναι αντίξοες. Είναι φυσικά η έλλειψη στην υλικοτεχνική υποδομή αλλά και στα εφόδια. Βλέπετε τι έχουμε από υστέρηση καυσίμων, ότι χειρότερο για τις απομακρυσμένες περιοχές όπως είναι η περιοχή της Φλώρινας.

Από κει και ύστερα το έγκλημα τρέχει, έχει εκσυγχρονιστεί, εμείς στοχεύουμε σε άλλες προτεραιότητες κι αυτό είναι ένα από τα λάθη της συντεταγμένης πολιτείας. Έχουμε φύγει από την καθαρά αποστολή μας που είναι η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος, και βλέπουμε τελευταία να βάζουμε προτεραιότητες στο πως θα  εξασφαλίσουμε μια καλή παρουσία στις αθλητικές εκδηλώσεις, πως θα απασχολήσουμε μεγάλη δύναμη σε γήπεδα, πως θα κατασπαταλήσουμε μεγάλη δύναμη σε ειρηνικές διαδηλώσεις εργαζομένων. Φτάσαμε ακόμα και σε σημείο να κυνηγάμε τους αγρότες μέσα στα χωράφια και μέσα στους κάμπους και τα βουνά  λες και είναι εγκληματίες. Λυπούμαστε πάρα πολύ που μας χρησιμοποιεί η συντεταγμένη πολιτεία  σε τέτοιες αποστολές. Φυσικά και θα πρέπει σαν υπηρεσία να λάβουμε κάποια μέτρα, όμως αυτά δεν πρέπει να είναι από μας σε πρωταγωνιστικό ρόλο. εμείς επικουρικά πρέπει να λειτουργούμε. Ο πρωταγωνιστικός μας ρόλος είναι η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος. Κι επειδή γιγαντώνεται και στην περιφέρεια, θα πρέπει το κέντρο να προσέξει και την περιφέρεια.

Τα θεσμικά ζητ5ήματα μας είναι πάρα πολλά, δεν θα μας έχει προσέξει η πολιτεία. ακόμα και τα απλά μας ζητήματα δεν λύθηκαν. Ακόμα δεν μπόρεσε να μας ανακοινώνει την υπηρεσία σε εβδομαδιαία βάση. Να ξέρει ο αστυνομικός από τη Δευτέρα πότε δουλεύει μέχρι την Κυριακή, για να μην είναι ανασφαλής, για να μην έχει αβεβαιότητα. Βλέπετε ‘ότι έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις διαζυγίων γιατί δεν μπορούμε να λειτουργούμε ως οικογένεια. κι αυτό έχει επιπτώσεις στην προσφορά του έργου που θα θέλαμε προς την κοινωνία.

Από την άλλη έχουμε υστέρηση στα οικονομικά μας, κι αυτό είναι το χειρότερο. Τα οικονομικά και τα συνταξιοδοτικά μας ζητήματα θα αναπτυχθούν από τον αρμόδιο συνάδελφο μας τον Πανταζή τον Βασίλη.

Θα πούμε στους συναδέλφους μας αλήθειες. Αλλά αλήθειες πρέπει να πούμε και στην κοινωνία. ότι η αστυνομία δεν είναι για τους αστυνομικούς, ούτε οι αστυνομικοί για την αστυνομία. Η αστυνομία είναι για την κοινωνία. Η κοι8νωνία από τις παρεμβάσεις του τοπικού σωματείου γνωρίζει τα προβλήματα στις αστυνομικές υπηρεσίες αλλά και τα προβλήματα των αστυνομικών. Άρα θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο η τοπική κοινωνία για να έχει την αστυνομία που της αξίζει.  Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι τις αξίζει καλύτερη αστυνομία. Καλύτερη προσφορά υπηρεσιών αστυνομίας,  ο πολίτης της Φλώρινας. Γι’ αυτό και κάνουμε έκκληση, εφόσον είναι γνωστά όλα αυτά τα προβλήματα, όλοι οι τοπικοί φορείς, να πιέσουν, να απαιτήσουν να δρομολογηθούν λύσεις, πάνω στα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας. γιατί  τα αιτήματα που κατά καιρούς και τώρα θέτουν οι συνάδελφοι μου δεν είναι συντεχνιακά και δεν είναι κυρίαρχα οικονομικά. Είναι θεσμικά, εργασιακά. Πως θα μπορέσουμε με στοιχειώδη αξιοπρέπεια να προσφέρουμε στον πολίτη της Φλώρινας.

Θα πρέπει να κινηθούν όλοι μαζί συντεταγμένα, να απαιτήσουν λύσεις από την Αθήνα. Και αν μέσω αυτών των παρεμβάσεων δεν βρίσκονται λύσεις θα πρέπει όλοι μαζί, σωματείο και φορείς να κατέβουν στην Αθήνα. Να έχουν μια παράσταση εκεί, στον Υπουργό, στον Αρχηγό, στην Κυβέρνηση, για να δρομολογηθούν λύσεις. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Οι συνάδελφοι μου εδώ υποφέρουν.

Και κοιτάξτε τι θα πάθουμε. Τα προβλήματα θα διογκώνονται, ο πολίτης θα ζητάει την προστασία της αστυνομίας, ο αστυνομικός θα είναι αδύναμος και κάποια στιγμή θα μας γυρίσει την πλάτη. Και θα είναι ό, τι χειρότερο. Κάναμε τόσο αγώνα να συμπορευτούμε μαζί με την κοινωνία. Το καταφέραμε αυτό σε μεγάλο βαθμό και με την παρουσία του συνδικαλιστικού κινήματος και δεν θα το επιτρέψουμε να μας ξαναγυρίσουν σε άλλες εποχές.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): κ πρόεδρε στα προφορικά παίρνετε άριστα. Στο αποτέλεσμα όμως παίρνετε μηδενικό. Και το λέω αυτό γιατί εσείς ο ίδιος μας είπατε ότι ακόμα δεν μπορέσατε να βγάλετε και την υπηρεσία της εβδομάδας για να ξέρει ο αστυνομικός από τη Δευτέρα την υπηρεσία που θα έχει όλη την εβδομάδα. Τόσα απλό πράγμα και τόσο κατανοητό, θα έλεγα και τόσο εύκολο.

Το γεγονός ότι τα προβλήματα αυτά , εγώ τουλάχιστο που τα παρακολουθώ πάνω από μια δεκαετία, διαιωνίζονται, εξελίσσονται και διογκώνονται δεν σας προβληματίζει ότι δεν μπορέσατε να πείσετε; Περάσανε κυβερνήσεις και κυβερνήσεις και δεν μπορέσατε να τους πείσετε; Δεν σας προβληματίζει αυτό παρά λέμε συνεχώς ότι ο κράτος φταίει, τώρα θα λέμε ότι φταίει και η κοινωνία; Εσείς δεν φταίτε που δεν μπορείτε να πείσετε;

ΑΠΑΝΡΤΗΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Έχουμε μερίδιο  ευθύνης κι εμείς, αλλά εν πάει περιπτώσει θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από τους ερωτώντες και από την κοινωνία ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν νομοθετεί. Το συνδικαλιστικό κίνημα αναδεικνύει τα προβλήματα, τα προωθεί και είναι άλλοι αρμόδιοι να δίνουν λύσεις. Αν σ’ αυτή την παράμετρο στέρξω κι εγώ ως προς τη δική σας διαπίστωση, τότε φυσικά θα πρέπει να πάμε προς την άλλη κατεύθυνση, σ’ αυτούς που παπαγαλίζουν ότι για την κρατούσα κατάσταση στη χώρα μας την όλη ευθύνη την φέρνουν οι συνδικαλιστές. Δεν είμαστε αυτής της άποψης. Πάλι είναι άλλοι υπεύθυνοι γιατί δεν έχουν δρομολογηθεί λύσεις για τα ζητήματα μας και αυτοί που ήταν υπεύθυνοι είναι αυτοί που είχαν κυβερνήσει τόσα χρόνια τον τόπο.

Και αυτό που πάει να περάσει απ τα πρωινάδικα, απ τα δελτία ειδήσεων ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει φέρει τους αστυνομικούς σ’ αυτή την κατάσταση ή τη χώρα μας σ’ αυτή την κατάσταση είναι ό,τι χειρότερο και πιο προβοκατόρικο για τον απλό εργαζόμενο. Διότι όντως συκοφαντώντας το συνδικαλιστικό κίνημα, θα πετύχουμε αυτό που θέλει το σύστημα. Το σύστημα θέλει ο καθένας να είναι μακριά από τη συλλογικότητα. Δεν θέλει τον εργαζόμενο να δρα συλλογικά. Ενοχλεί η συλλογικότητα και το σύστημα και τους κυβερνώντες. Και βρίσκουν τον τρόπο να το περνάνε και να θέλουν να γίνεται όσο πιο εύκολα κατανοητό στη συνείδηση του κάθε εργαζόμενου ότι γιατί να είσαι γραμμένος στο συνδικάτο αφού δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα. Όποιος απομακρυνθεί από τη συλλογικότητα και το συνδικάτο, θα είναι σαν να απαρνείται τον ίδιο του τον εαυτό. Και εκεί είναι που θα τον τσακίσει το σύστημα.

Γι’ αυτί κι εμείς κινούμαστε ενάντια προς αυτές τις πρακτικές, σηκώνουμε ανάστημα και ψάχνουμε κι άλλους τρόπους αντίδρασης. Γι’ αυτό κι ανοίξαμε πριν από λίγο καιρό το μεγάλο μας ζήτημα. Ποιό είναι αυτό; Με πιο τρόπο μπορούμε να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση. Πήγαμε στο ζήτημα και ο αστυνομικός να έχει το δικαίωμα στην απεργία. Το ανοίξαμε πέρυσι με επιστήμονες σε ημερίδα. Εφόσον αυτό απαγορεύεται συνταγματικά λέμε σε μια επόμενη ρύθμιση να έχουμε αυτό το δικαίωμα. Θα μου πείτε αρκεί μόνο το δικαίωμα; Πρέπει και σωστά να το υλοποιήσεις. Οσότου να γίνει αυτό εγώ μπορώ να μετέλθω άλλες μεθόδους πίεσης. Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των  όρων και των κανονισμών στη λειτουργία της υπηρεσίας. Και συγκεκριμένα τον όρο της λευκής απεργίας. Και δεν πρέπει να τρομάζει την κοινωνία τι θα πει λευκή απεργία. Λευκή απεργία σημαίνει απαιτώ εγώ να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα οι όροι και οι κανονισμοί μιας υπηρεσίας. Και να γίνω πιο κατανοητός. Σένα αστυνομικό κατάστημα εδώ της Φλώρινας, που έχει μια προδιαγραφή πώς να λειτουργεί τα κρατητήρια. Στα κρατητήρια πρέπει να διαμένουν ή να φιλοξενούνται 5 άτομα. Αν αυτός ο χώρος φιλοξενεί 15 άτομα κι όχι μόνο για μια ή δύο μέρες που προβλέπεται από τον κανονισμό αλλά 5 ή 6 μήνες θα πρέπει ο διοικητής υπηρεσίας να έχει το δικαίωμα να αρνείται να παραλάβει κρατουμένους. Γιατί ο διοικητής μιας φυλακής επικαλείται πληρότητα και δεν παραλαμβάνει άλλους κρατουμένους και να μην μπορεί να γίνεται και στα κρατητήρια της αστυνομίας. Την ίδια δυνατότητα να έχει και ο προϊστάμενος της αστυνομικής υπηρεσίας. Και αν δεν μπορεί να το φέρει σε πέρας εκεί είναι το συνδικάτο να πει δεν παραλαμβάνω άλλους κρατουμένους, είμαστε γεμάτοι.

Το άλλο ζήτημα. Λέει ότι πρέπει να έχουμε αυτούς τους όρους υγιεινής και ασφάλειας σε μια υπηρεσία. Τηρούνται; Δεν τηρούνται;

Ένα περιπολικό για να κινηθεί πρέπει να έχει αυτά τα στάνταρς και να είναι πλήρωμα με δυο άτομα. Δεν θα κάνει υπηρεσία. Θα απαιτήσει να έχει.

Αυτό είναι ένα μέτρο πίεσης για τη λύση των αιτημάτων μας.

Άλλη μεθόδευση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για πίεση. Να απέχουμε από ορισμένα καθήκοντα τα οποία δεν είναι στα αποκλειστικής αρμοδιότητας της αστυνομίας, όπως η επιδότηση των εγγράφων. Γιατί τι μας πειράζει να πούμε μια μέρα ότι αυτοί οι 4 ή 5 συνάδελφοι που μοιράζουν τα έγγραφα, δεν θα πάνε να επιδώσουν έγγραφα γιατί θα πρέπει να βγούνε έξω με στολή για την καταστολή του εγκλήματος. Δεν θα είναι αρωγός σ’ αυτό η κοινωνία;

Μας έχουν φορτώσει τα διαβατήρια χωρίς κανένα αντιστάθμισμα. Θα πούμε στους  συμπολίτες μας στη Φλώρινα ότι η υπηρεσία πχ τη Δευτέρα  από τις 9 μέχρι τις 12  δεν θα εκδώσει διαβατήρια, για να αναδείξει το ζήτημα ότι οι αστυνομικοί πρέπει να βρίσκονται στο δρόμο να προσφέρουν υπηρεσία στον πολίτη. Ο πολίτης θα μας συμπαρασταθεί. Θα τον εξυπηρετήσουμε μετά τις 12. αλλά 9-12 δεν θα εκδώσουμε διαβατήρια. Δεν θα στέρξει η κοινωνία ως προς αυτήν μας την επιλογή; Ή σε μια αθλητική συνάντηση στα γήπεδα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Έχουμε αυτές τις μεθόδους για περαιτέρω πίεση. Πριν από λίγο καιρό τις ανοίξαμε, αρχές του 2012 με σχετική ημερίδα. Πρέπει όμως αυτά να ζυμωθούν με την κοινωνία. Δεν μπορεί να γίνει με το μαγικό ραβδί. Θα πρέπει να είναι αποδεκτά και από την κοινωνία. Διότι εάν οι αστυνομικοί κάνουν μια διαμαρτυρία προς αυτή την κατεύθυνση και δεν είναι έτοιμο το κλίμα στην κοινωνία να γίνει αποδεκτό, τότε τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά.

Και γι’ αυτό λέμε στην παρούσα φάση να προχωρήσουμε κι αυτές τις μεθόδους πίεσης για να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχουν. Όσο κι εγώ πάλι από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι εκείνο που έχει το μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην πίεση είναι η μαζική συμμετοχή στους αγώνες, στο δρόμο, στη διαμαρτυρία. Εκείνη είναι που τρομάζει. Ιδίως η διαμαρτυρία των ενστόλων τρομάζει πάρα πολύ τους κυβερνώντες.

Αλλά τι πάθαμε εδώ. Επειδή από τα «παπαγαλάκια» έχει περάσει στον κόσμο ότι οι διαμαρτυρίες έχουν μηδέν αποτέλεσμα και να απομακρύνεται ο εργαζόμενος από τη συλλογικότητα, να τον έχουμε στο καφενείο, στον καναπέ, να τον αποξενώσουμε από τη συλλογικότητα, ώστε να τον έχουμε πιο ευάλωτο. Εγώ πιστεύω ότι οι διαμαρτυρίες, οι συγκεντρώσεις, οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι αυτές που πονάνε στο σύστημα. Το σύστημα για να συκοφαντήσει μετέρχεται άλλες μεθοδεύσεις. Εδώ είμαστε να χρησιμοποιήσουμε και τη μία μέθοδο και την άλλη, για να έχουμε αποτέλεσμα. Αλλά όπως σας είπα δεν είμαστε αυτοί που κυβερνάνε. Οι κυβερνώντες αποφασίζουν. Εμείς αναδεικνύουμε τα προβλήματα  και ανάλογα πόσο θα πιέσει η κοινωνία θα έχουμε και αστυνομία. Το τι αστυνομία θα έχουμε είναι θέμα της κοινωνίας την οποία υπηρετεί η αστυνομία. Αν η κοινωνία απέχει, δεν θα έχει την αστυνομία που της πρέπει.

 

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚA

Το φλέγον και αγωνιώδες ζήτημα των οικονομικών ανέλυσε ο κ. Βασίλης Πανταζής. Τόνισε ότι «ανοίγονται νέα προκλήσεις στο συνδικάτο».

Στο 35% έφτασαν οι περικοπές στους ένστολους, επισημαίνοντας πως οι αποδοχές τους έφτασαν στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα στα 580 ευρώ. Για το ενιαίο μισθολόγιο είπε πως, οι αστυνομικοί δεν είναι αντίθετοι με αυτό. «Οι περικοπές έφτασαν συνολικά από την κρίση μεσοσταθμικά στο 35%. Κι αυτό γιατί έχουμε ένα μισθολόγιο επιδοματικό. Οι αποδοχές μας σήμερα είναι στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα στα 580 ευρώ.

Προσπαθούμε να πείσουμε την πολιτεία για ένα δίκαιο μισθολόγιο».