Ο Θεόδωρος Τσάπανος για τους σεισμούς

 ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΛΕΤΗ Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

«Χρήσιμο θα ήτανε από καιρού σε καιρό να γίνονται έλεγχοι κυρίως των δημοσίων κτιρίων αλλά και των ιδιωτικών , ούτως ώστε οι  μηχανικοί που θα τα ελέγξουν να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες», τόνισε ο Καθηγητής Σεισμολογίας στον Τομέα Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. και συμπολίτης μας Θεόδωρος Τσάπανος.

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, στη γεμάτη αίθουσα του Δήμου Φλώρινας στο νέο πάρκο, μίλησε για τη σεισμική διέγερση στη Φλώρινα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσνίκης Θεόδωρος Τσάπανος, προσκεκλημένος της ένωσης εφέδρων αξιωματικών Φλώρινας.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΑΠΑΝΟΥ

Στη δήλωση του ο κ. Τσάπανος είπε:

«Το θετικό είναι ότι μαζεύτηκε πλήθος κόσμου στην αίθουσα. Η εκδήλωση γίνεται για τον κόσμο, να ενημερωθεί τι συμβαίνει, κι όπως λέει και η εκδήλωση, να μάθει ο κόσμος όλη την αλήθεια.

Θα κάνω μια εισήγηση ενός εικοσαλέπτου και στη συνέχεια θα μιλήσει ο κόσμος με ερωτήσεις, θα καταρριφθούν τα ψέματα και οι μυθοπλασίες που κυκλοφορούν και έχουν αγχώσει και ανησυχήσανε όλον αυτόν τον κόσμο.

Είπαμε ότι θα πούμε την αλήθεια. Το πώς θα πάρει κάποιος την ομιλία είναι δικό του θέμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό που προβληματίζει πάρα πολύ τον κόσμο είναι αν οι οικοδομές που γίνανε πριν τον νέο αντισεισμικό κανονισμό είναι σε θέση να αντέξουν σε ένα σεισμό της τάξης των 5 -5,5 βαθμών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό μόνο ο μηχανικός μπορεί να σας το απαντήσει. Κατ’ αρχάς πρέπει να γίνει ένας σεισμός 5  με 5,5 για να το δούμε. Χρήσιμο θα ήτανε από καιρού σε καιρό να γίνονται έλεγχοι κυρίως των δημοσίων κτιρίων αλλά και των ιδιωτικών , ούτως ώστε οι  μηχανικοί που θα τα ελέγξουν να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό θα πρέπει να γίνει από φορείς του δημοσίου ή από ιδιώτες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φυσικά στα σχολεία, στα νοσοκομεία από φορείς του δημοσίου. Αν κάποιος θέλει να δει το σπίτι του θα πληρώσει κάποιον μηχανικό, για να του κάνει έκθεση».

 

Ο κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ο πρόεδρος της ένωσης κ. Θεοδώρου Δημήτριος, αναφερόμενος στο βιογραφικό του κ. Τσάπανου είπε τα εξής: Ο Θεόδωρος Τσάπανος γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1957. Αποφοίτησε από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1979 και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα “Συμβολή στη Μελέτη της Σεισμικότητας της Γης” από το ίδιο Πανεπιστήμιο το 1985.

Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης την περίοδο (1980-1985), Λέκτορας την περίοδο (1986-1991), Επίκουρος Καθηγητής (1991-1997), Αναπληρωτής Καθηγητής (1997-2002) και από το Νοέμβριο του 2002 έως σήμερα είναι Καθηγητής Σεισμολογίας στον Τομέα Γεωφυσικής του Α.Π.Θ.

Κατά το διάστημα 1988-1989 ακολούθησε μετα-διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Σκωτία). Κατά την παραμονή του εκεί διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και ενεργό μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Ακαδημίας (Royal Astronomical Society)

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα εξής θέματα:

  • Σεισμικό κίνδυνο
  • Σεισμική Επικινδυνότητα
  • Παγκόσμια Σεισμικότητα
  • Μετασεισμικές ακολουθίες (Σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα)
  • Πρόγνωση σεισμών

Εφαρμογή της στατιστικής στη Σεισμολογία.

 

Ο  κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΑΠΑΝΟΣ

Ο κ. Τσάπανος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον τρόπο δημιουργία των σεισμών και στο ιστορικό των σεισμών της περιοχής, επεσήμανε την ανάγκη μελέτης της σεισμικής διέγερσης στο κομμάτι που αφορά τη Φλώρινα και μάλιστα την περιοχή Φλώρινας-Σ. Ιωαννίδη , ζήτησε τον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων από μηχανικούς και απάντησε στις ερωτήσεις. 

Η καλύτερη αντιμετώπιση της σεισμικότητας της περιοχής είναι η γνώση σε περίπτωση σεισμού τι κάνουμε. Γι’ αυτό πρέπει να γίνονται συχνά ενημερώσεις αλλά και ασκήσεις ετοιμότητας.

Απαντώντας στις ερωτήσεις είπε:

-Στην ερώτηση εάν τα φράγματα και τα ορυχεία προκαλούν τους σεισμούς είπε ‘ότι τα φράγματα δεν έχουν καμία σχέση με τη σεισμικότητα της περιοχής, ακόμα και με τα ορυχεία.

-Για τις λίμνες είπε ότι δεν έχουν σχέση με την συγκεκριμένη σεισμικότητα.

-Εάν πρέπει να βγαίνουμε μετά από ένα σεισμό από τα σπίτια μας και για πόσον καιρό επεσήμανε ότι , παραμένουμε στα σπίτια μας όσο διαρκεί ο σεισμός σε ασφαλή σημεία και αμέσως μετά βγαίνουμε έξω σε ανοιχτούς χώρους που έχουμε προηγουμένως επιλέξει. Τα σπίτια δεν πέφτουν αμέσως αλλά μετά από 5 με 10 λεπτά. Κι εφόσον ο σεισμός είναι μεγέθους  4,8 με 5,  τότε παραμένουμε έξω για ένα εικοσιτετράωρο. Ο 4 με 4,5 είναι ένας μικρός σεισμός.

-Αν πρέπει να φοβόμαστε μεγαλύτερο σεισμό ανέφερε ότι «δεν μπορώ να ξέρω αν δεν μελετήσω την περιοχή. Το πιθανότερο είναι να μην κάνει».

-Για τα βουνά που μας περιβάλλουν, είπε ότι δεν μας παρέχουν καμία προστασία, γιατί οι σεισμού κινούνται σε βάθος και οριζόντια.

-Για την άποψη του σεισμολόγου του κ. Τσελέντη ότι μέσα στο 13 να περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό είπε ότι ακόμα και αν επαληθευτεί η Φλώρινα δεν κινδυνεύει.

 

Ο κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Ηλιάδης είπε ότι από τις αρχές Δεκέμβρη του 2012 συνεργάζεται στενά τόσο με τον κ. Τσάπανο όσο και με το γεωδυναμικό ινστιτούτο. Έγινα ενημερώσεις στα σχολεία και μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια.

Όλα αυτά που πρέπει, θα γίνουν στην ώρα τους, τόνισε ο κ. Ηλιάδης.